Screenshot: Instagram
METEORSKI USPON

OD IGRAČA KOJI DVIJE GODINE NIJE ZABIO GOL DO NAPADAČA VATRENIH I NAJVEĆE PRIČE MAKSIMIRA 'To je nešto posebno, igram s najboljim nogometašem svijeta'

BRUNO PETKOVIĆ Dinamov napadač nakon prošle sezone, u kojoj je bljesnuo poput meteora, da bi se na kraju sezone malo ugasio
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. lipanj 2019. 16:26

Od svih pojedinačnih Dinamovih priča iz prošle sezone možda je ipak najveća priča bio Bruno Petković. Momak koji je u već uigrani i europski Dinamo došao sa stigmom napadača koji dvije godine nije zabio gol preobrazio se u reprezentativca, prvog Dinamova napadača, a onda u tom statusu doživio da ga Bjelica u derbiju s Hajdukom pošalje na tribinu zbog manje povrede discipline. Sezonu kakvu je teško sažeti u nekoliko rečenica.

Bruno Petković došao je u Moravske Toplice s momčadi u ponedjeljak, što znači da si je dobrovoljno skratio odmor za tri dana, odluka je to vrijedna pohvale. Trenira s momčadi u Murskoj Soboti, malo odvojeno od ostatka igrača, hvata ritam.

Nema razlike

- Sigurno da će mi ta dva-tri dana pomoći da se lakše adaptiram, da u lakšem ritmu dođem na optimalnu razinu, uz nekoliko treninga više. Lakše mi je malo raditi sa strane pa onda doći na razinu momčadi i tada mogu nastaviti u visokom tempu. Ovih nekoliko dana dobro će mi doći da se uhodam u pravi ritam - govori Bruno Petković, koji prijašnjih sezona, iako nije imao neku bajnu situaciju i često je mijenjao klubove, nikada nije propuštao ljetne pripreme.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

- Prošle sam ih godine odradio s Bolognom, bio sam na pripremama i prije dva ljeta. Sad sam došao ranije zbog ranijeg početka sezone, ali to je nešto na što se trebamo naviknuti. Što nam je teže sad, to će nam biti lakše kasnije.

Kad je lani došao u Dinamo, to je segment te filmske priče, bio je nominalno treći napadač, Gavranović i Budimir bili su ispred njega. Sad je u pripreme ušao kao prva opcija za Dinamovu špicu.

- Ne postavljam si razliku između uloge trećeg napadača i sadašnje situacije. Niti se nazivam prvim napadačem Dinama, ni drugim, ni trećim. Svi krećemo od nule, netko možda ima više, netko manje prednosti, ali sami sebi stvaramo minutažu svojim igrama na pripremama i što napravimo na terenu, tako ćemo igrati.

Dinamo se od mnogih europskih klubova razlikuje po tome što mu sezona počinje ranije, odnosno što je vrhunac sezone, praktički, već tijekom ljeta. Po kolovozu i rujnu sezona se poznaje. Znači, treba što prije uhvatiti pravu formu.

- Znamo koji su razlozi zašto počinjemo tako rano, očekuju nas naporna pretkola i Superkup, veliki izazovi već na startu. Ova početna dva mjeseca odredit će smjernice čitave sezone, važno je što bolje odraditi ovaj dio priprema.

Zagreb, 150519.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 34. kola Hrvatske telekom nogometne lige izmedju GNK Dinamo i HNK Gorica.
Na fotografiji: Bruno Petkovic, trener Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Odlično iskustvo

Onda smo se dotaknuli tog kraja sezone, te Bjeličine packe, slanja na tribine zbog manjeg iskakanja iz tračnica. Potom je Bjelica izjavio i da se Petković malo teže nosi sa svime što mu se dogodilo u tih godinu dana, s takvim uzletom od dna do vrha u nekoliko mjeseci. Kako ta priča s Bjelicom izgleda iz Petkovićeva kuta?

- U svakom odnosu postoji netko tko tu i tamo napravi krivi korak. Ali nemam se potrebu vraćati na ono što je bilo. Atmosfera je jako dobra, moj je odnos s trenerom jako dobar, cijenim ga i poštujem, uostalom, on mi je najviše pomogao u karijeri. Trebamo zadržati fokus na pripremama i utakmicama, sve što se desilo u prošlosti bilo je i prošlo i nema više smisla vraćati se na te stvari.

Ono lijepo što mu se dogodilo u tih godinu dana svakako je i reprezentacija. Kakvo je iskustvo bilo kad je prvi put došao u tu svlačionicu prepunu sjajnih, svjetskih igrača, kako se uklopio, kako je zadovoljan prvim nastupima?

- To je odlično iskustvo, igram s najboljim nogometašem svijeta i sa sjajnim suigračima i učim, imam dosta toga za naučiti. Sve se bolje uklapam u momčad i vjerujem da ću biti još bolji u budućnosti. Kad sam prvi put u ožujku ušao u svlačionicu, bio je to jako dobar osjećaj, nešto posebno. Ali mislim da bi mi sad već trebalo postati normalno i trebam nastaviti raditi maksimalno da taj status zadržim. Sve što je bilo dosad postaje irelevantno, treba se nastaviti dokazivati i pružati dobre partije da taj poziv u reprezentaciju postane konstanta.

Euro je imperativ

Kakve su mu ambicije u novoj sezoni, što očekuje od Dinama, što od reprezentacije, kakvu sezonu vidi pred sobom?

- Što se Dinama tiče, postavljamo letvicu što je moguće više. Nekad treba biti realan, nekad i ne treba. Imamo kvalitetnu momčad, došli su i novi igrači, bit ćemo još i jači nego prošle sezone. Sigurno je da ciljamo skupinu Lige prvaka. Ali stojimo čvrsto na zemlji. Naravno, želimo biti prvaci, to se podrazumijeva, ipak smo mi Dinamo i cilj nam je osvajati trofeje, po svemu smo najbolji klub u Hrvatskoj i to želimo i ostati.

A reprezentacija?

- Imperativ je plasman na Euro, moramo se tako i postaviti. Čeka nas odmah u rujnu teška utakmica u Slovačkoj, a vidjeli ste da i Azerbjadžan može biti neugodan, mora se uvijek igrati na 100 posto. Imamo jednu od najkvalitetnijih momčadi na svijetu i moramo se plasirati.

Inače, iz Metkovića je, kao i Petković, mladi Dinamov napadač Mario Ćuže, onaj koji je zabio sjajan volej Olimpiji. Sve je više Metkovčana na nogometnoj karti.

- Nismo dosad previše trenirali zajedno, osim na pripremama u Turskoj, ali vidio sam da je kvalitetan i perspektivan igrač. Trebat će mu vremena, no mogao bi postati jedan od oslonaca momčadi. A ako me pitate za Metković... To je sportska sredina, nekoć rukometna, sad više nogometna, ne znam što je razlog, ali ima uspješnih sportaša, nadam se da će ih biti još i više.

Oni više i ne ide često u Metković?

- Odmor sam dijelom proveo u Grčkoj, dijelom na našoj obali, istina, ne posjećujem više Metković tako često. Moja je obitelj cijela u Zagrebu, tako da rijetko svraćam.

Linker
01. svibanj 2024 04:10