GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
EURO JE SVE BLIŽE

VIDEO: Nova velika predstava mlade Hrvatske! Pogledajte golijadu u kojoj je nastavljen fantastičan niz

Bišćanovi izabranici ponovno su oduševili navijače, ovoga puta s bodovima se vraćaju iz Austrije
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 16. studeni 2021. 22:22

AUSTRIJA U21 - HRVATSKA U21 1:3 (Schmid 67' / Kačavenda 14', Franjić 41', Sučić 55')

Ried. Josko Arena. Gledatelja 700

Sudac: Mohammed Al-Hakim; pomoćnici: Fredrik Klyver i Max Robin Wilde (svi Švedska)

AUSTRIJA (3-4-2-1): Hedl - Klarer (od 46. Ivkić) Aiwu, Nemeth - Kronberger, Demaku, Braunöder (od 46. Taferner), Auer- Demir (od 82. Husković), Schmid - Adamu. Izbornik: Werner Gregoritsch

HRVATSKA (3-4-2-1): Kotarski - Soldo, Vušković, J. Šutalo - B. Šutalo, Palaversa, Sučić (od 82. Pršir -), Franjić - Kačavenda, (od 90. Baturina) Marin (od 90. Ljubičić) - Šimić (od 82. Fruk). Izbornik: Igor Bišćan


Vrata Europskog prvenstva 2023. godine za našu U-21 reprezentaciju sve se šire otvaraju. U utorak su Bišćanovi dečki nastavili savršeni niz, protiv Austrije su ostvarili i šestu uzastopnu pobjedu u ovim kvalifikacijama. Šest od šest! Tako to rade naši mladi dečki, suvereno dominiraju skupinom, nitko im ne može ništa. Gledali smo svih šest dosadašnjih ogleda mlade vrste, možemo zaključiti da zaista ne znamo tko bi Bišćanove štićenike mogao pobijediti... Dobro, nogomet je to, bilo je i u utorak oscilacija, ali ova generacija djeluje tako dominantno da jednostavno ne vidimo što bi se u ovoj skupini moralo dogoditi, što bi tako moralo poći po zlu da oni ne osvoje prvo mjesto u skupini. Prije početka ovih kvalifikacija, Austrija je predstavljena kao najveći suparnik za plasman na Euro, a evo, Hrvatska se s njom poigrala i totalno je izdominirala, osim u posljednjih dvadeset pet minuta kad su domaćini postigli pogodak, pogodili vratnicu, imali još jednu odličnu priliku i definitivno živnuli.

Dakle, naša mlada vrsta je u utorak zaključila sjajne dane hrvatskog reprezentativnog nogometa u Europi. Prvo se Dalićeva vrsta plasirala na Svjetsko prvenstvo u Katar, onda je u utorak poslijepodne U-19 selekcija Josipa Šimunića izborila Elitno kolo kvalifikacija za Euro, a navečer je Bišćanova momčad pobjedom nad Austrijom završila godinu na prvom mjestu u skupini. Ovaj studeni možamo proglasiti hrvatskim nogometnim europskim mjesecom!

Naši su već od početka dali naglasiti kakva će utakmica igrati u Riedu, pred uglavnom hrvatskim navijačima. Tribine su zaista bile ispunjenje samo hrvatskim drukerima, skandiralo se Vukovaru, pjevala se 'Moja domovina', bilo je i nešto iz repertoara Marka Perkovića Thompsona.

Prvo su glavama nakon desetak minuta zaprijetili austrijskom golu Roko Šimić i Boško Šutalo, a onda se pojavio 'kum'! Lukas Kačavenda, kum Roka Šimića sjajno je opalio desnom nogom s više od dvadeset metara i lopta je završila tamo negdje blizu 'rašlji'. Bila je to prava golčina. Kad ne zabije Roko, zabije njegov kum. Nakon tog pogotka, Bišćanovi dečki su i dalje kontrolirali igru, ali malo se budila i Austrija. Bilo je nekih, nazovimo ih poluprilika za domaćina, ali sve to nije bila neka bitna opasnost za Kotarskog. A onda u samoj završnici prve dionice, Hrvatska dolazi do drugog pogotka. Bio je prekršaj nad Kačevendom, slobodni udarac je izveo Luka Sučić, na 'dugoj vratnici' se pojavio Bartol Franjić i pogodio suprottnu vratnicu od koje se lopta odbila i u zraku vidljivo prešla gol-crtu, pomoćni sudac je odmah pokazao da je pogodak, nije bilo dvojbe.

Početkom druge dionice, Aiwu je u na rubu šesnaesterva pokosio Marina, bio je to klasični jedanaesterac. Sigurno ga je izveo Luka Sučić. Nakon uvjerljivog vodstva, naši kao da su povukli ručnu, pa su Austrijanci zabili, bio je to zaista prekrasan pogodak Schmida udarcem s nekih 18 metara. Nešto kasnije je Marin udarcem svladao vratara, ali loptu je na putu prema mreži zaustavio Ivkić, da bi onda domaćini pogodili vratnicu. Da, bilo je pred kraj utakmice ponešto problema za Hrvatsku, domaćini su nadirali, bilo je opasnih situcija pred Kotarskim, ali na tome je ostalo, Hrvatska se vratila doma s tri boda i zadržala vrh skupine.


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE! Hrvatska U-21 reprezentacija stigla je do novih bodova. Pao je jedan od izravnih konkurenata u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Mladi Vatreni su prvi u skupini A! Šest utakmica - šest pobjeda! Kakav niz!

88' Adamu je probao, ali još jednom je siguran Kotarski!

76' Što je sad zaustavila hrvatska obrana! Opasno su zaprijetili domaćini, no odlično je reagirao Kotarski, a potom i Soldo.

71' Velika prilika za Hrvatsku! Šimić je lijepo uposlio Marina, ali Nemeth to izbija s crte.

67' Austrija smanjuje na 1:3! Schmid je sjajno pogodio s 20-ak metara, Kotarski je bio nemoćan. Bude se domaćini, sve više dolaze pred gol Hrvatske koja se izgleda malo opustila.

55' GOOOL! Siguran s bijele točke bio je Sučić.

54' Jedanaesterac za Hrvatsku! Marin je ušao u 16 metara, prevario svog čuvara koji ga ruši na rubu šesnaesterca!

46' Nastavlja se utakmica u Riedu. Spomenimo da je u prvom poluvremenu posjed lopte bio u potpunosti izjednačen. Austrija je imala udarac više prema golu (6-5), ali i dva manje u okvir (2-4).

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

41' GOOOL! Hrvatska vodi 2-0! Ubacio je Sučić, a na drugoj vratnici to glavom dočekao Franjić. Lopta se odbila od okvira gola pa završila u rukama vratara Austrije, ali je u međuvremenu prešla crtu.

37' Prošao je Franjić po lijevoj strani, poslao to pred gol domaćina. Izgledalo je opasno, no nije bio nikoga tko bi to iskoristio i ozbiljnije zaprijetio Austrijancima.

28' Opalio je sada Marin, bilo je to blizu, ali i da je ušlo u mrežu ne bi se priznalo jer je sudac ponovno označio zaleđe.

17' Velika prilika za Austriju! Adamu je ušao s desne strane, lijepo uposlio Schmida koji na sreću Hrvatske ostaje malo kratak.

14' GOOOL! Kakav pogodak Kačavende! Potegnuo je s nekih 25 metara, Hedl je to dirao, ali toliko snažan i precizan udarac ipak nije zaustavio. Hrvatska vodi 0:1!!!

10' Bude se mladi Vatreni! Dobar skok B. Šutala nakon ubačaja iz kornera, ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan i to odlazi iznad gola.

7' Roko Šimić našao se u dobroj prilici, ali je požurio i sudac prekida napad zbog zaleđa.

6' Zasad smo na terenu gledamo jednu opreznu igru s obje strane. Ozbiljnijih prilika nema, ali istaknimo da je na tribinama živo. Hrvatska igra u domaćinskoj atmosferi. Naši navijači od prve su sekunde krenuli s glasnom pjesmom i podrškom Bišćanovim izabranicima.

1' Počela je utakmica u Riedu! Vatreni love šestu pobjedu u nizu.

Linker
18. travanj 2024 03:32