SCREENSHOT Screenshot
POSEBNI DER KLASSIKER

VIDEO Mandžo opet u dresu Bayerna: Pred 45 000 navijača odigrao ‘reprizu‘ finala u kojem je ispisao povijest

Tri Hrvata našla su se na okupljanju legendi dvaju najvećih njemačkih klubova
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. srpanj 2023. 16:41

Predstavljanje timova pred navijačima uoči nove sezone uglavnom i nije pretjerano medijski zanimljiv događaj. Nekoliko lijepih riječi, prozivka, aplauz okupljenih i to je manje-više to. No, Bayern München simpatičnom je dosjetkom na specifičan način uveličao ceremoniju, čijoj su uvertiri pridonijeli i naši bivši reprezentativci.

Bavarci su prije predstave odlučili počastiti publiku "reprizom" finala Lige prvaka iz 2013. godine. Organiziran je susret između legendi Bayerna i Borussije Dortmund, pritom je igrački kadar uglavnom brojao nogometaše koji su tada nastupili. A mi se, kao da je jučer bilo, sjećamo da je baš Mario Mandžukić obilježio smotru na Wembleyu i pridodao novu povijesnu crtu hrvatskom nogometu.

image

Pogodak Mandžukića u Ligi prvaka 2013.

GLYN KIRK Afp

Naš centarfor postigao pogodak za vodstvo u 2:1 pobjedi i postao prvi Hrvat koji se upisao u strijelce u finalu Lige prvaka. Kasnije je to učinio i s Juventusom (protiv Real Madrida 2017. u 1:4 porazu), a u međuvremenu je to pošlo za nogom Ivanu Rakitiću u Barceloni protiv Stare dame (3:1, 2015.).

Stoga se Mandžukić morao naći u legendarnom sastavu Bayerna, a na popisu je bio i Ivica Olić. Slavonskim lolama suprotstavio se Mladen Petrić u žuto-crnom dresu. Utakmicu su podijelili na dva poluvremena od pola sata, u konačnici je Bayern slavio s 2:1, dakle "repriza" je originalna, a odigrala se pred 45 tisuća navijača na Alianz Areni. Prije 10 godina mreže su tresli Mandžo i Robben, a za Dortmund je poentirao Gündogan. Danas su strijelci bili Claudio Pizarro i Luiz Gustavo, a poraz legendarne Borussije ublažio je Kevin Großkreutz.

image

Bayern slavi titulu Lige prvaka 2013. godine

PATRIK STOLLARZ Afp

Internet poprilično škrtari sa snimkama s utakmice, no ovo malo ponuđenog dovoljno je za vidjeti da je Mandžo zaigrao. Snimka je malo lošije kvalitete, ali taj ratnički stav prepoznali bi u svakoj situaciji.

Malo se toga promijenilo, osim što su "slastice" s istoka Hrvatske odradile svoje, pa nam je Mandžukić danas malo "jači". No, za Bastiana Schweinsteigera bome je Apolon. Slavni veznjak najviše se "opustio", a tko mu i brani? Nitko, kao što nitko ne bi mogao obraniti ni spektakularan pogodak Luiza Gustava za 2:0. Sjajno je s distance potegao ljevicom, lopta se mogla ispratiti jedino pogledom.

Osim Mandžukića i Olića, u sastavu Bayerna između ostalih su se našli Tom Starke, Dante, Van Buyten, Roy Makaay, Zé Roberto, Jerome Boateng... S druge strane Petriću su društvo činili Weidenfeller, Bender, Dedê, Kirch, Schieber, Santana, Heinrich, Leitner...

- Ovo me podsjeća na dobra stara vremena. Tada smo osvojili trostruku krunu i to je najvažniji trenutak moje karijere. Bili smo prava garda, a ostali smo to i danas - poručio je Pizarro nakon ogleda. Eh, ta nostalgija...

Linker
30. travanj 2024 17:08