VLADO KOS/CROPIX Cropix
ŠOK U GRADSKOM VRTU

Video: Drama do zadnje sekunde! Pogledajte kako je Rijeka u ludoj utakmici Bjelicu izbacila iz Kupa

Riječani su nakon sjajnog dvoboja postali prvi sudionici polufinala domaćeg Kupa.
Piše: Darko Ružić/Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2021. 14:00

OSIJEK - RIJEKA 1:2 (Škorić 14' / Murić 7', 71'-11m)

Sudac: Mario Zebec (Varaždin). Pomoćnici: Križarić i Kečkiš. Četvrti sudac: Cestarić. VAR: Strukan. AVAR: Perica. Delegat: Valić.

OSIJEK: Ivušić - Miloš (od 46. Silva), Škorić, D. Lončar, Jurčević - Žaper, Jugović (od 74. Santini), Kleinheisler (od 82. Pilj) - Erceg (od 63. Gyurcso), Bohar (od 63. Bočkaj), Mierez. Trener: Nenad Bjelica.

RIJEKA: Nevistić - Tomečak, Galović, Capan, Vukčević (od 78. Štefulj) - S. Lončar, Čerin - Murić (od 78. Mudražija), Andrijašević, Menalo - Drmić (od 85. Kulenović) Trener: Goran Tomić.

OSIJEK - Gadski vrt. Bez publike.

Žuti kartoni: Vukčević 34. igranje rukom, Čerin 60. preoštar start, Menalo 90+4 prekršaj, Silva 90+5 preoštar start.

Prvi puta je Nenad Bjelica s svojim Bijelo-plavima u Gradskom vrtu, na jednom od domaćih kolosijeka, doživio poraz. Rijeka je u vrlo dobroj i zanimljivoj utakmici izborila pobjedu i nastavlja svoj put u ovogodišnjem Kupu.

Prije deset dana su se Osijek i Rijeka nadmetali u prvenstvu. Tada su Bijelo-plavi u Gradskom vrtu pobijedili s 2:0 pogocima Ramona Miereza. A za razliku od tog susreta i jučer sučeljenih momčadi u obje je bilo nekih promjena. Tada u redovima domaćina nije bilo Petra Bočkaja zbog žutih kartona, a ovaj puta je početak utakmice gledao s klupe za pričuve na kojoj je ostao i Brazilac Igor Silva, ali i jedan od junaka pobjede Osijeka u prvenstvenoj utakmici u Varaždinu Ivan Santini. U momčadi Rijeke su za razliku od momčadi koja je poražena od Osijeka u prvenstvu na klupi ostali Robert Mudražija i Sandro Kulenović. Bjelica je tim izborom pokazao širinu svog igračkog kadra, a Tomić kako je odlučio složiti momčad po svom viđenju i zamislima.

Odlučno su u utakmicu ušli domaćini. Kako i inače to rade u svakoj utakmici, poglavito na domaćem travnjaku na kojem su vođeni Bjelicom iznimno uspješni, odmah su prionuli žestokom presingu i pritisku na zadnjem redu Riječana. A da su tenzije velike i visoke osvjedočili smo se u petoj minuti kada je sudac Zebec morao priči bliže trenerima i usmeno ih upozoriti. Vrijedilo je, jer akteri utakmice su se okrenuli igri, a već u 7. minuti je Osijek došao u rezultatski minus. Miloš je izgubio loptu duboko na polovici gostiju, a onda je sijevnula kontra koju je poveo Andrijašević pa dodavanjem za Murića omogućio s(p)retnom strijelcu da savlada vratara Ivušića.

Šok je to bio za domaći sastav koji je potom krenuo u napade ne bi li što prije poravnao. Ipak, bio je to put grlom u jagode koji je otvorio prostor kontranapadima Riječana. Ipak, došli su Osječani do prve prigode preko Bohara u 13. minuti čiji je udarac iz blizine u korner odbio Nevistić. A onda je iz tog događaja uslijedilo rezultatsko poravnanje, pa je sve vraćeno na početak. S obzirom da se igra samo jedna utakmica i pogodak u gostima ne donosi prednost opet su igrači obje momčadi bili tamo gdje su bili od prvog sučevog zvižduka. A ulagali su i jedni i drugi veliki trud da steknu prednost što je utakmici dalo dodatnu živost i zanimljivost čega i inače nije manjkalo.

Ljutnju je domaćih izazvalo njihovo uvjerenje, a i slažemo se s tim, da sudac Zebec tri uzastopna prekršaja Riječana nad Mierezom nije takvima procijenio. Onda se on zamalo osvetio pogotkom. Na dodavanje Bohara bio je sam pred Nevistićem, a ovaj je izvrsno obranio njegov udarac. Samo minutu kasnije vratar Rijeke se već i prometnuo u junaka susreta jer je obranio jedanaesterac koji je izveo Mierez.

Tada se nametnulo i pitanje neće li momčad koja ne zabije pogotke iz takvih prigoda sama vaditi loptu iz svoje mreže. Biti kažnjena za propušteno kako to često biva.U 42. na scenu je stupio VAR pregledavanjem situacije kada je u kaznenom prostoru domaćih pao Menalo. Prekršaja za najstrožu kaznu nije bilo, a ni odlučnosti suca Zebeca da napadača gostiju kazni žutim kartonom zbog simuliranja.

U nastavak igre nakon odmora Osijek je ušao s prvom izmijenom budući da je neuvjerljivog Miloša na desnom boku zamijenio Silva. I novom prigodom kada je Galović blokirao put lopti ka vratima nakon udarca D. Lončara. A kao i u prvih 45 minuta opet su Bijelo-plavi pritiskali svojim napadima, a Rijeka čekala prigodu za kontre koje su u njenoj izvedbi djelovale i brzo i opasno. A i u tom se dijelu utakmice igralo, kao i u prvom, vrlo živo, za promatranje sa strane i jako dobro i zanimljivo. Vratar Ivušić je 59. minuti sjajno obranio udarac glavom Drmića i zaradio pljesak što je utvrdilo dojam kako su s obje strane izvrsni čuvari mreže.

Aktivirao je s klupe za pričuve trener domaćih Bjelica od 63. minute svježe snage pa je zamijenio oba krilna napadača Bohara i Ercega koje je zamijenio Bočkajem i po prvi puta Gyurcsom. Ipak, Rijeka je bila čvrsta, poduzetna, s u 67. minuti je još jednom mrežu Osijeka morao spašavati Ivušić. Onda je u 69. minuti još jednom VAR bio u akciji i provjeravao moguću najstrožu kaznu u korist Rijeke. I sam je sudac Zebec prišao monitoru, pogledao sporni trenutak pa drugi puta u ovom susretu pokazao na bijelu točku. Zbog igranja rukom Jurčevića. A Murić je bio precizan pa još jednom doveo Rijeku u vodstvo.

Primorao je taj događaj domaćeg stratega na novu zamjenu pa je u igru umjesto Jugovića poslao Santinija. Odgovorio mu je Tomić uvođenjem Mudražije i Štefulja. Minutu prije isteka 90. minute u kaznenom prostoru Rijeke rukom je igrao Menalo, ali nije se oglasio ni VAR a ni sudac Zebec. U pet minuta sudačke nadoknade izgubljenog vremena domaćin više nije uspio zaprijetiti, u polufinale se plasirala Rijeka.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Pobjeda Rijeke u Gradskom vrtu! Dva pogotka Murića promovirala su Bijele u polufinale borbe za Rabuzinovo Sunce.

90+5' Prekršaj u napadu Osijeka, Silva je faulirao Čerina... Utakmica je ušla u svoju posljednju minutu.

90+3' Novi ubačaj na Miereza, u skoku je bio El Toro, ali puca glavom pored vratnice.

90+1' Igrat će se još pet minuta nadoknade u Gradskom vrtu.

90' Traži sada Osijek igranje rukom gostiju u kaznenom prostoru, Menalo je igrao rukom, ali nije se oglasio VAR, kao ni Zebec...

88' Pokušavaju sada domaći, Gyurcso nije mogao zahvatiti jedan ubačaj s desne strane, sve je manje vremena za izboriti produžetke...

85' Umjesto Drmića sada ulazi Kulenović.

82' Pilj ulazi u igru umjesto Kleinheislera.

81' Uf, mogla je sada Rijeka zabiti još jednom... Nije precizan Čerin nakon dobre lopte Tomečaka i njegovog prolaska po desnoj strani....

78' Mijenja sada i Goran Tomić. Umjesto Vukčevića ulazi Štefulj, a Mudražija mijenja Murića. Udarac Andrijaševića nakon dobrog prodora sada opet skida Ivušić.

74' Bit će sada i nervoze u osječkim redovima, a sada u igru umjesto Jugovića ulazi Ivan Santini. Ide Osijek s četvoricom napadača - Gyurcso, Mierez, Santini i Bočkaj... Gyurcso je probao, ali je neprecizan.

71' GOOOOOL! Robert Murić drugi puta danas. Vodi Rijeka 2:1.

70' Penal za Rijeku! Jurčević je proširio obujam lopti... Ide ona sada na bijelu točku! Žuti za Jurčevića također...

68' Ide to pogledati i Zebec na monitor...

67' Opet Lončar, ali opet i Ivušić. S lijeve strane, izravan udarac u bliži kut, bit će korner za goste. Traže Riječani igranje rukom, Zebec konzultira Strukana u VAR-sobi... Murić je ubacio, a lopta gađa u ruku igrača Osijeka, bio je to Jurčević...

65' Opet Rijeka po lijevoj strani. Vukčević i Lončar sve su priredili nekome na udarac, ali tog nekog - nije bilo u sredini. Ostaje 1:1... Podsjećamo, bude li neodlučeno, ide se u produžetak.

63' Bočkaj i Gyurcso ulaze, a izlaze Bohar i Erceg.

62' Pokušaj Lončara lako brani Ivušić. No, Rijeka nastavlja po svojoj provjerenoj recepturi. Spremaju se nove izmjene....

59' Fenomenalna obrana Ivušića! Vukčević je još jednom ubacio, Drmić puca glavom no riječki vratar na golu Osijeka čuva svoju mrežu i odbija u korner. Nije bilo opasnosti iz toga, ali je u kontri Čerin napravio prekršaj i zaradio žuti karton.

57' Menalo tuče glavom preko gola nakon dodavanja Vukčevića, nije domaći gol u opasnosti.

55' Ivušić izlazi iz svog kaznenog prostora ne bi li očistio jednu dugu loptu, u čemu je i uspio. Maločas je s druge strane Silva tukao u blok s ruba kaznenog prostora.

52' Čekamo da se utakmica ražesti i u nastavku. Rijeka se organizirano brani kada nema loptu u nogama, ne dopušta domaćima previše prilika.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

48' Pokušat će Osječani parirati Rijeci po pitanju ofanzivnog pritiska nametnutog u prvom poluvremenu. Vidjeli smo još dva pokušaja, po jedan Škorića i Lončara, sve je to obranio Nevistić... Prve dvije prilike Bjeličinog sastava, a onda je Erceg na svom šutu bio u zaleđu.

46' Počinje drugo poluvrijeme dvoboja u Gradskom vrtu. Nenad Bjelica u igru je uveo Igora Silvu umjesto Mate Miloša.

45+2' Završeno je prvo poluvrijeme u Gradskom vrtu. Na odmor se odlazi sa rezultatom 1:1. Rijeka je povela, Osijek ekspresno izjednačio, pa promašio priliku za preokret iz jedanaesterca, odnosno Nevistić je sjajno obranio.

45' Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' Bio je to dobar napad Rijeke, a nakon ubacivanja s lijeve strane na travnjaku je ostao ležati Menalo nakon kontakta s Lončarom. U ovim trenucima Zebec komunicira s VAR-sobom. Ništa od kaznenog udarca koji su tražili gosti, igra se nastavila.

35' Mierez je pucao s bijele točke, ali je njegov prizemni udarac pročitao Nevistić i sjajno obranio!

34' Kazneni udarac za Osijek zbog igranja rukom Vukčevića u šesnaestercu.

32' Kakva je to bila prilika za Osijek. Nakon slabe reakcije obrane Rijeke lopta je nekako došla do Miereza koji je pucao s vrha peterca, ali je Nevistić sjajno obranio.

30' Nakon duela sa Capanom na travnjaku je ostao ležati Mierez, ali ubrzo se pridigao.

25' Igra se vrlo borbeno, s puno želje i htijenja i prava je šteta da gledatelji uživo na stadionu ne mogu pratiti susret.

22' Igra se po jako lijepom i sunčanom vremenu i ugodnih 15-ak stupnjeva Celzijusevih. Sada će Rijeka imati priliku iz slobodnog udarca. Ubacio je Murić, ali Osječani su sve raščistili.

14' GOOOL! Osijek je zabio samo sedam minuta nakon primljenog gola, a izjednačio je kapetan Škorić glavom nakon ubacivanja iz kornera. Dosad smo vidjeli dvije prilike na utakmici i dva pogotka.

7' GOOOL! Rijeka vodi, zabio je Murić! Pucao je sjajno s vrha kaznenog prostora i pronašao put do mreže.

4' U tijeku je početno ispitivanje snaga. Sada je pokušao Osijek zaprijetiti iz kornera, ali Rijeka je sve raščistila.

1' Počeo je susret. Prije samog početka održana je minuta šutnje za Zlatka Kranjčara.

13.30 - Poznate su postave za derbi Osijeka i Rijeke u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Evo za koga se odlučio debitant na klupi Rijeke Goran Tomić, a za koga Nenad Bjelica. Glavni sudac je Mario Zebec.


Najava utakmice: pišu Darko Ružić i Predrag Jurišić

Prilično je neuobičajen termin bio za jučer zakazanu presicu u Gradskom vrtu. Određen je njen početak u 14.15 sati. Razlog tome bili su neki radovi na naponskoj mreži električne energije. No, okupljeni predstavnici medija “struju” ipak nisu dočekali. Jesu, pak, informaciju da se umjesto u press-dvorani smjeste ispred službenog ulaza u klupske prostorije, tamo gdje inače bude za njih osigurana mix zona u kojoj im je svoja razmišljanja o današnjem ogledu Osijeka i Rijeke u četvrtfinalu Kupa iznio trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Sućut za Cicu

Onako, s nogu, Osijekov je strateg započeo podsjećanjem na velikana hrvatskog nogometa, trenera i izbornika Vatrenih, Zlatka Cice Kranjčara.

- Izražavam svoju najdublju sućut njegovoj obitelji - razvidno ganut izgovorio je Bjelica.

Više nije mogao, a nije ni trebalo, sve je bilo jasno. Odlazak tog nogometnog velikana duboko ga se dojmio i jednako ga tako ražalostio.

Povod održavanju presice bila je najava današnjeg ogleda s Rijekom.

- Prvo ću reći da je od onog kadra, koji je bio u prošloj utakmici u Varaždinu, jedini ozlijeđen Čeberko, koji je iskrenuo gležanj i zbog toga dva posljednja treninga nije odradio s suigračima. Ostali su zdravi i na njih i danas računam - izjavio je Bjelica.
Prije dva prvenstvena kola Rijeka je bila gost Gradskog vrta, a napustila ga je poražena uz dva pogotka Osijekovog najboljeg strijelca Ramona Miereza. Međutim, danas je nova utakmica u pitanju, sasvim specifična jer u Kupu šale nema, dalje ide samo pobjednik.

- Svjesni smo toga i jasno je da mi želimo biti ti, izboriti pobjedu koja nas vodi u polufinale - izjavio je odlučno Bjelica.

Od one prvenstvene utakmice dosta se toga dogodilo u redovima današnjeg protivnika. Rijeka je, naime, raskinula suradnju s trenerom Simonom Rožmanom i angažirala Gorana Tomića. Što novi trener može donijeti Riječanima? Uvijek se veli “da nova metla bolje mete”...

- Moram reći da mi je žao Simona, dobar je trener i s Rijekom je ostvario puno dobrih rezultata. Što će donijeti Tomić teško mi je reći. Znam kakve je zamisli imao Rožman, znao sam unaprijed i njegov formacijski raspored, a što će nam pripremiti Tomić tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju, promjena trenera znala je donijeti pozitivne stvari, ali ponekad i negativne. Što se može dogoditi u samo dva treninga koliko ih novi trener ima s Rijekom do daljnjeg je nepoznanica, ali u jedno sam siguran, može donijeti novu energiju i s tim moramo računati - kazao je Bjelica.

U prošlom prvenstvenom kolu Bijelo-plavi su opasno živjeli, plesali na rubu poraza, a onda ih je Bjelica prenuo i iz ružnog pačeta pretvorio u lijepe labude. Formacija koju je izabrao u vrijeme stanke između dva poluvremena urodila je plodom.

- Mijenjali smo mi i ranije sustave od utakmice do utakmice, ponekad i u vrijeme njenog odvijanja. Samo, ne odlučuje sustav igre. Kada bi tako bilo, kada bi postojao jedan sustav koji donosi uspjeh, onda bi ga svi koristili - izjavio je Bjelica.

Biti na maksimumu

Napomenuo je i da se od utakmice do utakmice formacija prilagođava potrebama, taktičkom planu, ali i protivniku...

- Meni je najbitnije da moja momčad bude na svom maksimumu, a onda ako tako bude uvjeren sam u našu novu pobjedu. Mi stalno igramo s pobjedničkom ambicijom, baš u svakoj utakmici, ali ovo je Kup kada takva želja mora biti još naglašenija jer nemamo pravo na pogrešku. Želimo proći, a to znači da moramo pobijediti - rekao je Bjelica.

U prošlom prvenstvenom kolu u Varaždinu je Osijek u drugih 45 minuta igrao s dva središnja napadača. Hoće li tako biti i danas, hoće li Osijekov strateg opet povjerenje dati tandemu Mierez - Santini? Hoće li im u društvu možebitno biti i posljednje pojačanje koje je stiglo u Gradski vrt, Adam Gyurcso?

- Dopustite mi da to zadržim za sebe. Ne znam što će novi trener Rijeke nama pripremiti, a neka do utakmice ostane i tajna što mi njemu spremamo. Samo, što god bilo, cilj je isti, želimo izboriti plasman u dalje natjecanje - kazao je trener osječkih Bijelo-plavih Nenad Bjelica.

Tomić: Želim vidjeti borbenu Rijeku, gladnu uspjeha, jako gladnu...

Dva je treninga odradio novi trener Rijeke Goran Tomić sa svojim igračima i u utorak popodne odveo je momčad u Osijek, na četvrtfinalnu utakmicu Kupa (Gradski vrt, 14.30 sati). Prvi su Tomićevi dojmovi obojeni svijetlim bojama: - Stanje u momčadi je dobro, osjećam pozitivnu energiju i želju za uspjehom, stoga očekujem da će igrači dati sve od sebe kako bismo se plasirali u polufinale. Što ste rekli igračima na prvom susretu u svlačionici?

- Istaknuo sam da počinje novo razdoblje i da zaborave sve što je dosad bilo. Sutra je novi dan, okrećemo novu stranicu i želim vidjeti novu energiju kod svakoga igrača. Nema “plakanja” za propuštenim, što je bilo - bilo je, okrećemo se prema novim izazovima i moramo pozitivno gledati prema naprijed.

Kako su igrači reagirali?

- Vjerujem da je sve u redu, nisam primijetio nikakvo nezadovoljstvo, ni negativnu reakciju. To su dobri i kvalitetni mladići i svjesni su situacije u kojoj se nalazimo. Hoće li već u Osijeku biti nekih promjena? - Naravno, promjena mora biti, ali ne može to biti ništa spektakularno nakon samo dva treninga. Neću, dakako, ništa drastično taktički mijenjati, igrat ćemo s trojicom nogometaša u zadnjem obrambenom redu, premalo je bilo vremena za bilo kakve ozbiljnije preinake. Ali, tko god istrčao u srijedu u Gradskom vrtu, mora dati svoj maksimum. Želim vidjeti borbenu i agresivnu Rijeku, strahovito motiviranu i gladnu uspjeha. Jako, jako gladnu...

Početak na riječkoj trenerskoj klupi za vas nije mogao biti teži, dvoboj s Osijekom nosi iznimno veliki ulog, možete mnogo dobiti, ali i mnogo toga izgubiti?

- Slažem se, ovo je utakmica golemog uloga. No, ne plašim se tog izazova, spreman za sve, prepun sam energije i volje za dokazivanjem na najvišoj razini. Nisam birao raspored utakmica, takav je kakav jest i ne vidim u tome nikakav problem. Sve se ovo brzo i iznenadno dogodilo, ali to je trenerski život. Do prije nekoliko dana nisam mogao ni zamisliti da ću biti ovdje gdje sam sad...

Sjećanja na Osijek bude u vama lijepe uspomene, u Gradskom ste vrtu prošle sezone s Lokomotivom pobijedili u zadnjem kolu, osvojili drugo mjesto i izborili nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka?

- Tako je, uvijek se lijepo sjetiti tih dana radosti i slavlja. Međutim, ovo je sad neka nova situacija, današnji je Osijek drukčiji od onoga, jači i bolji i prepun je samopouzdanja. Osijek je trenutačno možda i u najboljoj formi od svih hrvatskih klubova, ima odličnog trenera i prepoznatljivu igru, momčad je to koja ima “glavu i rep” i u rezultatskom je naletu. Ali, ni nas se ne smije podcijeniti, imamo i mi svoje adute - zaključio je Tomić.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
19. travanj 2024 19:58