Montasser Louhichi

 LUIS ROBAYO Afp
TKO ČEKA HRVATSKU?

Vatrenima u Kairu ‘prijeti‘ donedavni dostavljač hrane, a glavni igrač želi se nametnuti Bjelici

Privremeni izbornik Tunisa ima velikih problema sa sastavom za okršaj s Vatrenima
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. ožujak 2024. 13:06

U nedjelju će biti točno dva mjeseca od oproštaja Tunisa na Afričkom kupu nacija u Obali Bjelokosti. Remi bez golova s Južnom Afrikom, nakon poraza od Namibije i neodlučenog rezultata s Malijem, za Kartaške orlove značio je prekid serije od četiri uzastopna plasmana u nokaut rundu Kupa nacija.

Težak podbačaj, javnost je bila iznimno razočarana i izbornik Jalel Kadri nije puno razmišljao. Dva dana kasnije podnio je ostavku i završio eru koja je trajala dvije godine. I on je došao nakon prvenstva Afrike, bio je do siječnja 2022. asistent Mondheru Kebaieru, kojem plasman u četvrtfinale nije bio dovoljan da zadrži posao.

Montasser Louhichi neće ostati dulje, na mjesto izbornika sa svojim pomoćnikom Anisom Boussaidijem, koji mu je i lijeva i desna ruka, postavljen je privremeno. Nakon turnira u Egiptu čelnici Saveza krenut će u potragu za dugoročnijim rješenjem, samo se prvo čeka da se i sama tuniska kuća nogometa ekipira, stižu neki novi ljudi...

Bjelica kao dodatni motiv

Novaci su stigli i u Louhichijev kadar za ožujak, jer bilo je i dosta otkaza. Esperance de Tunis je, primjerice, zamolio da se obveza oslobode trojica njegovih igrača, Memmiche, Meriah i Tka, jer 30. ožujka igraju prvu utakmicu četvrtfinala Afričke lige prvaka s Mimozama iz Abidjana. Prijateljski su dvoboji na rasporedu pa im je Savez izašao u susret. Od njih trojice, najvažniju ulogu ima stoper Yassine Meriah, koji je u zadnjem dvoboju s Južnom Afrikom nosio kapetansku vrpcu.

Bilo bi lako da od standardnih fali samo Meriah, ali nije tako. Od igrača s AKN, iz raznoraznih razloga na popisu se nisu našli Msakni (prvi kapetan, drugi po broju nastupa i treći strijelac u povijesti reprezentacije), braniči Maaloul, Talbi i Valery, veznjak Ben Slimane i napadači Sliti te Khenissi. Tu nije stalo, jer su nakon dolaska na okupljanje otpali i Skhiri iz Eintracht Frankfurta, koji je na ovoj akciji trebao biti kapetan, kao i napadač Srarfi. Otpalo im je šest igrača s najviše nastupa za reprezentaciju, ukupno njih 11 koji su prije samo dva mjeseca branili boje države na kontinentalnom prvenstvu. Nema ni Hannibala Mejbrija, najveće nade tuniskog nogometa, 21-godišnjeg veznjaka Manchester Uniteda, od siječnja na posudbi u Sevilli. Uoči AKN izborniku je objasnio da bi on radije ostao u klubu i dizao formu, ali nije mu puno pomoglo. Niti je bio na Prvenstvu Afrike, niti se u Sevilli izborio za minutažu.

2

nepuna mjeseca prošla su od podbačaja na Afričkom kupu nacija

Aissa Laidouni glavni im je igrač, klupski suigrač Josipa Juranovića, nekad standardni prvotimac Union Berlina, od dolaska Nenada Bjelice ipak uglavnom pričuvna opcija za sredinu veznog reda. Možda i činjenica da ga je u klubu degradirao hrvatski trener bude dodatni motiv 27-godišnjaku, jednom od devetorice igrača iz aktualnog kadra rođenih u Francuskoj (Ltaief je rođen u Švicarskoj, Saad u Njemačkoj).

Petorica se protiv Hrvatske nadaju debiju, a najzanimljiviji je 28-godišnji Faissal Mannai. S 19 je igrao u 5. talijanskoj ligi, s 22 godine se vratio u rodni Nantes i igrao za Bellevue u 6. francuskoj ligi i pritom radio na rampi na gradskom aerodromu i kao dostavljač hrane, vozač Uber Eatsa. Nije odustajao i uspio je isplivati, prešao je u Cholet pa Sete 34, a 2021. uzeo ga je Concarneau, u kojem je bio jedan od ključeva plasmana u Ligue 2. Od prošlog ljeta je u tuniskom Monastiru i sad bi, eto, protiv Hrvatske mogao upisati premijeru za reprezentaciju. Priča koja neodoljivo podsjeća na onu Dade Prše...

Pobjede u kvalifikacijama

Tunis je, inače, dobro krenuo u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. Lani u studenom svladali su Svetog Tomu i Principa s 4:0, pa s 1:0 trijumfirali kod Malavija. Direktni plasman na SP donosi im prvo mjesto u skupini, a na ždrijeb se uistinu ne mogu požaliti. U skupini su još Ekvatorska Gvineja, Namibija i Liberija. Kvalifikacije nastavljaju u lipnju, a trajat će sve do jeseni 2025. godine.

2

nepuna mjeseca prošla su od podbačaja na Afričkom kupu nacija

Linker
29. travanj 2024 18:13