ZRINJSKI FACEBOOK
INTERVJU: KRUNOSLAV RENDULIĆ

Uvjerljiv prvak u susjedstvu: ‘Liga me podsjeća na HNL iz prošlosti, u Hrvatskoj bismo završili u TOP pet‘

Osigurao je prvenstvo, a cilja na dvostruku krunu i plasman u Europu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. svibanj 2023. 21:13

Krunoslav Rendulić osvojio je sa Zrinjskim naslov prvaka Bosne i Hercegovine nedjeljnom 2:0 pobjedom u 29. kolu Premijer lige na gostovanju kod Posušja kojeg vodi Branko Karačić. Obranili su titulu, a za mostarski klub je to osmi put da je najbolji u državi.

- Nije bilo posebno velikog slavlja, dominirali smo dugo, znali da ćemo još jednom biti prvaci, pa se valjda taj doživljaj ispuhao. No, imamo još finale Kupa s Veležom 17. svibnja, posao nije gotov, mogli bismo prvi put osvojiti dvostruku krunu i to je veliki izazov - kazao nam je Krunoslav Rendulić, koji je tijekom zime preuzeo mostarsku ekipu.

U Mostaru mu je jako dobro. Ističe:

- Mnogi imaju zasluge što je Zrinjski ovako jak. Iako imamo kvalitetne igrače, prije svega smo momčad. Sergej Jakirović je napravio izvrstan postao, a raduje me što je uspješan u Rijeci, jer ona je i moj bivši klub, u njoj sam igrao. Ostavio mi je sigurnu prednost na tablici i ekipu. Dakako da su igrači na prvom mjestu, a onda je tu i klupska uprava. Predsjednik Denis Lasić, dopredsjednici Amir Gross Kabiri, koji je kao vlasnik Aluminija bitan financijer, i Danko Šulenta, te direktor Ivan Beus - ističe hrvatski stručnjak, koji je do sada, osim Zrinjskog, vodio još Istru 1961, Šibenik i Goricu.

image
ANTONIO BALIC Cropix

- Dobili smo deset od jedanaest utakmica u prvenstvu, te svih pet u Kupu. Imamo iskusne igrače, senatore koji vode ekipu poput Nemanje Bilbije, koji je rođeni golgeter, jednostavno ima gen strijelca, Hrvoja Barišića, Slobodana Jakovljevića i Marija Tičinovića, ali i još niz drugi značajnih i kvalitetnih. Drago mi je što sam stigao ovdje, živim lijepa iskustva, osvojio sam svoj prvi trofej, ako se ne računa da sam Šibenik uveo u prvu ligu. Možda bi trebalo...

Još finale Kupa

Podignete li pehar i u Kupu, to bi mogao biti okidač za feštu, jer igrate protiv gradskog suparnika Veleža. Napravili biste korak dalje u odnosu na 2022. godinu.

- Vjerujem da bi u tom slučaju došlo do erupcije oduševljenja navijača i zato nemamo prostora za opuštanje, moramo biti spremni na pobjednički način zaključiti sezonu.

Kako je kao treneru raditi u BiH nogometu?

- Liga me podsjeća na HNL iz prošlosti, kada je infrastruktura bila na nižoj razini, ali i ovdje se sada više ulaže u terene, počelo se nešto raditi. Ljubav prema nogometu postoji i vjerujem da će biti samo bolje.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Može li Zrinjski u idućoj sezoni napraviti iskorak i izboriti skupinu u Europi? Mogao bi imati lakši posao nego lani, kada je klub bio nadomak Konferencijske lige, u tome bi mu trebao pomoći status nositelja u prvom pretkolu Lige prvaka...

- Bitno je imati sreće u ždrijebu, pogotovo u tom prvom pretkolu, koje puno toga usmjerava. Nije svejedno kakve će biti snage suparnik. Ulazak u skupinu je naša velika želja, to bi bio povijesni uspjeh, nadam se da možemo, vjerujemo u to, radimo za to... Nije to jednostavno, Zrinjski je pokazao i prošle sezone da se može nositi u međunarodnoj konkurenciji.

Krunoslav Rendulić je bio trener i Gorice i Šibenika, klubova koji su trenutačno na začelju HNL-a. Prati li njihovu borbu za ostanak u prvoligaškom društvu ove sezone?

- Pratim i imam prijedlog, neka se proširi Liga - nasmijao se i nastavio:

- Gorici dajem veće šanse za uspjeh, jer ima taj korak prednosti zato što bi u slučaju istog broja bodova bila ispred, a i čini mi se da ima i lakši raspored do kraja. Iako je to relativna stvar. Šteta je i za jedne i za druge da ispadnu.

Nismo dovoljno cijenjeni

Kako tumačite da je po Transfermarktu momčad Zrinjskog procijenjena na 6,38 milijuna eura, Šibenik je vrjedniji sa 7,98, a Gorica dvostruko, budući da je na 12,73 milijuna eura. Je li to realno?

- Ne treba previše gledati Transfermarkt, to nisu objektivne brojke. Zrinjski bi bio među pet najboljih u HNL-u, prvenstvo Bosne i Hercegovine nije tako loše. To je rang nogometa koji igramo. Problem kod tih procjena je što se liga BiH manje boduje, što klubovi nemaju europske rezultate, pa je onda i rejting igrača niži.

Podcijenjeni ste?

- Nismo dovoljno cijenjeni, koliko to zapravo zaslužuje ova ekipa. Igrali smo prošle zime na pripremama sa Šibenikom, završilo je neodlučeno, dakako da to nije pokazatelj, jer jedna utakmica ne može biti mjerilo, a osim toga nedostajalo nam je i jednima i drugima po nekoliko igrača. Nije prava slika kada je momčad s dna HNL-a dvostruko skuplja od nas.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Prije nego što je stigao u Zrinjski Rendulić je radio s Draganom Skočićem kao pomoćnik u reprezentaciji Irana.

- Drago mi je što je postao izbornik U-21 hrvatske reprezentacije, jer toliko je sustavan, pedantan i toliko dobro radi da sam siguran kako će napraviti rezultat na Europskom prvenstvu. Imam dojam da se zaželio života kod kuće i da zato i njemu odgovara ta opcija. Naravno, mi smo postali nerealni, pa pod pravim rezultatom ne priznajemo ništa manje od polufinala, no ako objektivnije sagledamo stvari, budemo li na Euru U-21 prošli skupinu, to će biti odličan posao. Nakon toga što god se napravi samo je bonus... - zaključio je Rendulić, koji je ostao čvrsto na zemlji.

Nije ga uhvatila euforija zbog titule prvaka.

- Bilo je samo pitanje kada ćemo potvrditi prvo mjesto, dogodilo se pet kola prije kraja, jasno da smo sretni, ali nije gotov posao - zaključio je.

Linker
07. svibanj 2024 14:54