PETER POWELL Afp
BEZ DLAKE NA JEZIKU

‘Tek se sada vidi koliko je ta odluka bila apsurdna! Uopće ne razmišljaju, igrače se tretira kao stoku...‘

Brojne ozljede superzvijezi Premier lige natjerale su Calagherra na žustru kritiku FIFA-i
Piše: SNObjavljeno: 04. studeni 2022. 17:25

Jamie Carragher, nekoć čuveni branič Liverpoola, a danas jedan od žustrijih analitičara Premier lige, ponovo je oštro kritizirao zakazano vrijeme Svjetskog prvenstva u Katru (početak 20. studenog). Ljutnju su potakle brojne ozljede superzvijezdi engleskog ligaškog nogometa, pa je Carragher odlučio napisati kritiku velike ceremonije, te zahtjeva od Daily Telegrapha da ju pošalje u ruke FIFA-e. Kako obično i biva, umirovljeni nogometaš nije baš govorio biranim riječima...

"Sada vidimo kako je apsurdna odluka zimskog Svjetskog prvenstva uspjela ugroziti svako veliko nogometno natjecanje ove sezone, uključujući i taj događaj", stoji u početku pisma.

Mnogi igrači već su nastradali zbog zgusnutog rasporeda, posljednji je bio Heung-Min Son koji je zaradio ozljedu očne šupljine u s Marseilleom u Ligi prvaka. Već otprije poznate su povrede francuskog stopera Raphaela Varanea, trenutno igrača Manchester Uniteda, dok su oni najnesretniji poput Bena Chilwella (Chelsea) zasigurno otpisani za Katar. Chilwell je u ogledu sa zagrebačkim Dinamom zaradio tešku povredu tetive koljena. S tim okolnostima na umu, Carragher je nastavio kritizirati:

"Nitko to ne bi trebao poželjeti, ali postojao bi jedan perverzan osjećaj pravde ako bi u sljedeća dva tjedna igrači svjetske klase pretrpjeli lakše ozljede mišića koje bi ih isključile iz Katra. I da se to dogodi, bi li oni koji su izglasali termin SP-a osjećali bilo kakvu odgovornost? Naravno da ne, za njih su elitni nogometaši poput stoke, oni misle da bi igrači trebali prihvatiti ovakav tempo zato što su dobro plaćeni, a nitko ne razmišlja o fizičkim i psihičkim posljedicama", napisao je u nastavku teksta.

Ovo je svojevrsni nastavak kritika od prije neki dan, kada je komentator Sky Sportsa rekao da je "odvratno što se igrači dovode u ovakvu poziciju" i da su "nogometaši previše ranjivi zbog užurbanog rasporeda koji donosi jaz u klupskoj sezoni".

Dotakao se i nadolazećih utakmica ovog vikenda. Slijede dva velika engleska derbija, ali legenda Redsa nije pretjerano uzbuđena. Carragher kaže da bi slasni premierligaški okršaji poput Chelseaja protiv Arsenala i Tottenhama protiv Liverpoola ovog vikenda mogli biti manji spektakl jer igrači koji idu na Svjetsko prvenstvo očajnički pokušavaju izbjeći ozljede.

"Dvoboj Harryja Kanea i Virgila van Dijka trebao bi biti jedan od najuzbudljivijih duela sezone. Umjesto toga, možete biti sigurni da će, bez obzira na ishod, oba igrača biti optužena da igraju rezervirano da bi se sačuvali za reprezentaciju Engleske, odnosno Nizozemske. To će se dogoditi ako odigraju ispod očekivanja", pretpostavio je 44-godišnjak na kraju svog dopisa.

Linker
11. svibanj 2024 07:59