LAURENCE GRIFFITHS Afp
LJETNI MERCATO

Talijanski klubovi trljaju ruke zbog sjajnog nastupa ‘Azzurra‘, ali jedan je velikan loše prošao

Naslov europskog prvaka bitno je povisio vrijednost reprezentativaca
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. srpanj 2021. 18:35

Prvi koji je vidio koliko realno vrijede bio je izbornik Roberto Mancini. Čak prije nego i treneri u njihovim klubovima. Onda su ih dobro upoznali talijanski mediji i navijači širom Apenina. Nakon EP-a stvari se mijenjaju, jer doseg Azzurra nameće nove procjene.

U tom kontekstu je vrijednost igrača reprezentacije porasla u prosjeku 15-30%. Za neke igrače su to važni novi trenuci glede perspektive, ali za većinu se ništa bitno neće promijeniti, jer imaju stabilne statuse u klubovima. Dio njih će dobiti korekciju plaća, no upravo su klubovi najviše profitirali od njihove natjecateljske eksplozije. Zadržat će ih sada kada su velike zvijezde, ako naravno to mogu, ako neće moći onda će ih jako dobro unovčiti.

Milan ipak loše prošao

Jedan je klub jako loše prošao, a to je AC Milan. Donnarumma je otišao u PSG bez odštete jer mu je istekao ugovor. Sjajan posao napraviti će PSG, a dodatno će se obogatiti Donnarumma (5 godina ugovora vrijednog 60 do 70 milijuna eura bez bonusa) i sasvim sigurno menadžer mu Mino Raiola. Milan je krivo procijenio i u slučaju Mattea Pessine. Taj je igrač bio dio ceha za Contija iz Atalante, s time da je Milan zadržao pravo na 50% budućeg mu transfera. No, Atalanta će ga sigurno zadržati. Vrijednost igrača porasla je sa 30 na 40 milijuna eura. Kad dođe trenutak najviše ponude, Atalanta će ga prodati.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Sa 30 na 40 milijuna podigla se vrijednosti i Manuela Locatellija, kojeg je Arsenal htio pošto-poto. Pogotovo sada bi za taj posao bili u Sassuolu, jer bi mogli doseći transfer od 50-60 milijuna eura, no igrač je već prije odlučio da želi samo u Juventus. S obzirom na odnose dva kluba Sassuolo će poštovati tu želju i uzeti 40-50% manju zaradu.

Klupski mu suigrač Domenico Berardi izazvao je veliku pažnju Leicestera, koji se već javio u Sassuolo i spreman je platiti između 35-45 milijuna eura. Klub koji, kao i Milan, neće biti osobito sretan financijskim odjecima Eura je Napoli. Ili bolje rečeno, neće biti sretan vlasnik Aurelio de Laurentiis. Naime, Lorenzo Insigne ulazi u posljednju godinu ugovora i njegova je vrijednost porasla sa 20 na 30 milijuna eura. De Laurentiis i Insigne su u latentnom sukobu već duže upravo oko novog ugovora. Igrač želi 5-6 milijuna eura plaće za novu ugovornu obvezu, a predsjednik nije spreman dalje od 4 milijuna eura.

S obzirom na istek ugovora De Laurentis ga može prodati još ovog ljeta za 15-20 milijuna eura, ali tko će navijačima objasniti da se želi riješiti ljubimca? Federico Chiesa je postao jako tražen, ali njegov je put trasiran. Fiorentina ga je lani posudila Juveu na dvije godine posudbe po 10 milijuna eura, uz obvezni otkup ugovora za još 40 milijuna eura. Juve će to odmah sada “zatvoriti” u dogovoru s klubom iz Firence.

Nicolo Barella je prije dvije godine iz Cagliarija stigao u Inter za 44,5 milijuna eura i u klubu ga vide kao lidera nove ere. Nema šanse da ga sada prodaju.

Allegri kao dobra vijest

Jorginho je postao velika zvijezda, ali već prije tri godine Napoli ga je prodao Chelseaju. Došao je iz Verone 2014. za 9,5 milijuna, a četiri godine kasnije prodan je za 57 milijuna eura. Tuchelu je zlata vrijedan. Da se nije teže ozlijedio Lorenzo Spinazzola bio bi zvijezda ljetnog prijelaznog roka. Izdanak Juventusa nije dočekao povjerenje Stare dame, koja ga je prodala 2019.u Romu za 30 milijuna eura. Tamo i nije baš stekao takav status kako sada nameće sjajan mu Euro, i da se nije ozlijedio, sasvim sigurno bi Roma dobila ponude vrijedne 40- 50 milijuna eura.

Federico Bernardeschi opet je dao naslutiti velike potencijale nakon što je u Juventusu ušao u sivu zonu. Osim što je odigrao dobru rolu u pohodu na naslov, Bernardeschi je osokoljen povratkom Allegrija u Juventus. To je trener koji ga voli i vjerojatno će dobiti novu šansu da se pokaže i izbori produženje ugovora, koji mu istječe iduće godine.

Linker
20. travanj 2024 12:56