PAUL FAITH Afp
‘SAMO NE ONI...‘

Talijani strahuju od noćne more, Mancini poručuje: ‘Uvjeren sam da ćemo otići na SP, možemo ga i osvojiti!‘

Među talijanske navijače i javnost uvukla se nelagoda, neizvjesnost...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. studeni 2021. 07:47

Kakva noćna mora! To je naslov kojim je La Gazzetta dello sport popratila talijanski šok, nakon 0:0 protiv Sjeverne Irske u Belfastu, aktualni europski prvaci prepustili su prvo mjesto u skupini Švicarskoj i do Katara će morati preko doigravanja.

Naravno, scenarij je to koji nitko nije očekivao, posebno ne sami Talijani. Bili su uvjereni, sigurni da će osvojiti skupinu, međutim, no presudili su neki veliki promašaji.

- Promašili smo dva penala protiv Švicarske i to nam je odnijelo Katar - kazao je nakon utakmice u Belfastu izbornik Roberto Mancini.

I, što sad? Jasno, među navijače i talijansku javnost uvukla se nelagoda, neizvjesnost. Prije četiri godine, u borbi za SP u Rusiji, Italija je također završila u play-offu i onda nenadano ispala od Švedske. A doigravanje u ožujku 2022. nudi, potencijalno, još teži put. Nije nemoguće da će Italija do Katara morati preko Portugala i Cristiana Ronalda. Naime, objašnjavaju Talijani sustav natjecanja, na ta tri završna turnira, igrat će po dva nositelja i dva nenositelja. Ždrijeb je lutrija i on može ponuditi i takav zaplet, da se Talijani i Portugalci sastanu u finalu jednog od tih turnira. I samo jedan ode na Svjetsko prvenstvo.

To je, za Talijane, crni scenarij, nakon remija u Sjevernoj Irskoj razmišljaju i o njemu. Iako, naravno, postoji i lakši put, koji bi nudio, barem na papiru, lakše suparnike.

- Sad nas u borbi za Katar čekaju dva finala - podvukla je Gazzetta, naglašavajući više puta koliko je play-off nemilosrdan i neizvjestan.

Talijani kao da još žive zamrznuti u finalu Eura na Wembleyju, nakon te utakmice pobijedili su samo dvaput; Litvu u kvalifikacijama (5:0) i Belgiju (2:1) u nebitnom dvoboju za treće mjesto u Ligi nacija. A po mnogima, najveći kiks bio je remi su Bugarskom (1:1) u rujnu.

- To je bila utakmica na početku rujna, nakon samo dva prvenstvena kola, može se dogoditi. Da, trebali smo pobijediti, ali svejedno, mislim da su presudila ta dva promašena kaznena udarca protiv Švicarske - jasan je Mancini, koji nimalo nije potonuo, već, naprotiv, nudi Italiji čisti optimizam.

- Siguran sam, uvjeren da ćemo se plasirati u Katar. Čak možda tamo i osvojiti Mundijal! Samouvjeren sam, potpuno samouvjeren. Momčad ostaje ista, samo moramo vratiti stari sjaj, uopće ne sumnjam u konačni uspjeh - poručio je talijanski izbornik.

Talijani su propustili Rusiju, bio bi stvarno veliki šok da propuste dva Mundijala zaredom. No, sad ovise i o ždrijebu, koji im može donijeti dodatne komplikacije.

- Samo ne Portugal i CR 7, bila bi to prava noćna mora - jednoglasni su talijanski mediji. Tko bi rekao da će europski prvaci, od sigurnih putnika u Katara doći u situaciji da s nestrpljenjem iščekuju ždrijeb play-offa!?

Linker
26. travanj 2024 09:01