ADRIAN DENNIS Afp
‘NALIKUJE NA FARSU‘

Slijedi li neregularna završnica Premier lige? Dvostruki prvak Europe prilaže žalbu, evo u čemu je problem

‘ima klubova koji su i više zgriješili od spomenutog dvojca pa su za sada prošli nekažnjeno‘
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 21. ožujak 2024. 09:06

Nottingham Forest kažnjen je oduzimanjem četiri boda zbog kršenja pravila planiranja financijskog poslovanja, a nakon spomenutih nevolja i kazne dvostruki europski prvak devet kola prije kraja prvenstvene utrke našao se u zoni ispadanja. Prema pravilima klubovi u Premier ligi mogu u razdoblju od tri godine izgubiti 105 milijuna funti, odnosno po sezoni imati gubitak od 35 milijuna eura, a s obzirom da su Šumari prekoračili navedeni iznos za sada ih je sustigla kazna jer praktički svi vodeći engleski mediji najavljuju da će se Nottingham Forest žaliti na kaznu oduzimanja bodova što je i jedina normalna odluka s obzirom da se klub nalazi u grčevitoj borbi za očuvanjem premierligaškog statusa.

Nottingham Forest je kažnjen iako je prije ovog prvenstva, dvije od tri sezone proveo u drugom razredu engleskog nogometa, no isto tako je činjenica da je slavni engleski klub 19 od 20 najskupljih transfera realizirao u posljednje dvije sezone od kada se vratio u Premier ligu pa stoga i ne treba previše čuditi da su se Šumari našli u problemu iz kojeg bi na kraju ipak mogli naći izlaz.

Pravna bitka

Ključna stavka je transfer Brennana Johnsona u Tottenham za 45 milijuna funti, taj transfer se dogodio u rujnu, dok se financijsko poslovanje za sezonu gleda zaključno do 30. lipnja. Nottingham Forest je transfer realizirao kasnije jer je u rujnu dobio za Johnsona bolju ponudu, no sada kada je kazna potvrđena slijedi pravna bitka, a tek treba vidjeti hoće li u konačnici Nottingham Forest biti u žalbenom postupku uspješan kao Everton.

Karamele iz Liverpoola su zbog sličnih propusta u poslovanju lažnjene oduzimanjem 10 bodova, ali nakon žalbe kazna je smanjena na 6 bodova, što bi moglo biti ključno za ostanak Evertona u elitnom razredu engleskog nogometa.

Pitanje neregularnosti

No, u svemu ima i jedna vrlo zanimljiva činjenica koja bi čak mogla prouzročiti malo je reći nevolje u završnici prvenstva. Žalbeni postupak i konačna odluka prema prvobitnom planu trebala bi biti poznata tek nakon završetka prvenstvene utrke, a gotovo svi vodeći analitičari na Otoku smatraju da se ishod žalbe mora znati barem 2 tjedna prije kraja prvenstva da bi se izbjegao potpuni kaos.

- Neću previše ulaziti u dubioze i rasprave jesu li i koliko krivi Everton i Nottingham Forest. No, ima klubova koji su i više zgriješili od spomenutog dvojca pa su za sada prošli nekažnjeno. Sve je to moglo ići puno brže, Everton ima još jedan proces, Leicester City ima probleme u drugom rangu natjecanja, a ukoliko se slučajevi ne riješe prije kraja sezone onda možemo govoriti sasvim sigurno o neregularnosti natjecanja. Sve ovo nalikuje na jednu farsu.

- Pravila su problem jer nisu ista za sve. Tko zna što slijedi, teško je predvidjeti, ali ovo sigurno nije nešto s čime bi se trebala ponostiti najjača liga na svijetu - istaknuo je bivši menadžer Newcastlea Alan Pardew.

Evangelos Marinakis grčki je milijarder koji je vlasnik Nottingham Foresta, ali i grčkog velikana Olympiakosa. Marinakis je bez sumnje učinio puno dobrih stvari za Nottingham Forest, ali nije mali broj onih na Otoku koji smatraju da je upravo Marinakis glavni krivac za oduzimanje bodova s obzirom da je igrače dovodio u klub kao na “željezničkoj postaji”.

No, ako su kažnjeni Everton i Nottingham Forest koliku bi kaznu trebali dobiti primjerice Manchester City ili Chelsea, ali to je neka druga priča, uz dodatak da britanska Vlada uvodi komisiju koja bi trebala pratiti događaje u engleskom nogometu koji uz sav glamur ima i svoju drugu, puno tamniju stranu...

Linker
27. travanj 2024 12:09