Ante Šimundža

 JEAN-FRANCOIS MONIER Afp
ON JE ZAUSTAVIO I CHELSEA

Skromnost Slovenaca nakon ogromne senzacije: ‘To je najprestižnija, ali ne i naša najbitnija pobjeda‘

‘Nema nikakve euforije, jer i nemamo nešto previše vremena za slavlje‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. studeni 2021. 08:11

Ta je utakmica označen ponajvećom senzacijom ovog europskog kola, mogli bismo reći, u sve tri lige. Mura je u Mariboru ugostila Tottenham (2:1) u sklopu 5. kola skupine G Konferencijske lige, momčad Antonija Contea, bez obzira što možda ovo natjecanje i ne shvaća potpuno ozbiljno i fokusirano, uvijek je favorit. I uvijek je vijest kad momčad poput Mure pobijedi.

Za 2:1 pobjedu je zabio Maroša u 94. minuti i razgalio Murine navijače u mariborskom Ljudskom vrtu, gdje se utakmica igrala zbog većeg kapaciteta. Jasno je da je u petak Murina pobjeda bila glavna tema u Sloveniji, da su mnogi željeli stisnuti ruku treneru Anti Šimundži i igračima. Međutim, sam trener Šimundža nije zapao ni u kakvu euforiju, u petak je normalno odradio trening s igračima, pred Murom su novi izazovi. U prvenstvu je u nedjelju na rasporedu dvoboj s Mariborom.

- Pobijedili smo i to je to, uzeli tri boda. Uvijek je lijepo pobijediti, uvijek je isti osjećaj zadovoljstva, ali nema nikakve euforije, jer i nemamo nešto previše vremena za slavlje. Raspored nam je gust, okrećemo se Mariboru - pričao nam je u petak Murin trener Šimundža.

I nije nestalo skromnosti, dapače, nije želio od te pobjede raditi veliku stvar i isticati je kao najveću u svojoj dosadašnjoj karijeri ili u povijesti kluba.

- Pa, mogao bih reći da je to najsprestižnija pobjeda, u oba slučaja. Jer, Tottenham je zvučno ime, ima sjajne igrače, engleski je klub i za Muru je sigurno velika stvar pobijediti takvu momčad. Međutim, kad govorim o najvažnijim i najvećim pobjedama, onda su sigurno bitnije one pobjede koje su nas uopće dovele do Tottenhama, pobjede u borbi za naslov prvaka prošle sezone ili one u kvalifikacijama u Europi.

Dakle, nije najvažnija, već najprestižnija, taj izraz možda najviše pristaje. Kako je to izgledalo na terenu, je li Tottenham igrao ispod gasa?

- Ne bih rekao. Možda Conte nije stavio najboljih 11, ali i takav Tottenham ima puno kvalitete, puno odličnih pojedinaca. Nije mi izgledalo da se čuvaju, htjeli su oni pobijediti. Međutim, mi smo bili dobri, agresivni, disciplinirani od prve minute, poveli smo 1:0. Ni nakon Kaneova izjednačenja nismo se predavali i to nam se vratilo.

Eto, Jose Mourinho prije osam mjeseci pokisao se vratio iz Zagreba, Antonio Conte sad sad je pognute glave otišao iz Maribora. Istina, ona je utakmica protiv Dinama ipak imala veći ulog, ova pobjeda Mure neće Slovencima puno donijeti, jer to su prva tri boda u Konferencijskoj ligi. Međutim, Tottenham sad u zadnjem kolu mora braniti barem drugo mjesto protiv Rennesa.

Nepredviđeno se zakomplicirala situacija.

- Da, mi više nemamo izgleda za prolazak skupine, ali, svejedno, lijepo je pobijediti momčad kao što je Tottenham. Za u Sloveniji to nisu česte prilike.

Iako, neki to možda i ne znaju, Šimundži ovo nije prvi put da je u Mariboru zaustavio jednog engleskog moćnika. Naime, prije nekoliko godina je u Ligi prvaka njegov Maribor odigrao 1:1 s Chelseajem Josea Mourinha u skupini Lige prvaka.

Je li mu taj bod protiv Bluesa draži od ove pobjede?

- Ha, teško je reći. Pobjeda je ipak pobjeda, bez obzira što nema konačnu važnost za naš plasman. Ali, s druge strane, onaj je Chelsea bio barem na papiru jača momčad od ovog Tottenhama, momčad puna zvijezda, Tottenham ipak nema toliko zvučnih pojedinaca. Ne znam, da moram birati, što bih odabrao.

Nije lako. Naravno, sad treba vratiti momčad u stvarnost, boriti se na domaćem frontu. Zaostatak za vodećima je već velik, Mura je peta, prvo i drugoplasirani Koper i Maribor bježe 11 bodova. Na programu je, dakle, taj derbi s Mariborom.

- Naravno da nam nije lako, jer igramo puno utakmica, ipak nemamo toliko igrača da bismo to mogli bezbolno činiti. Odigrali smo već 30 utakmica ove sezone, imamo i nekih ozlijeđenih igrača, ali sve je to cijena tog ritma. Opet, s druge strane, volio bih da stalno tako često igramo, jer to bi značilo da smo dobri, da igramo na sva tri fronta - kazao je Šimundža, za čiju su momčad protiv Spursa nastupila i dvojica Hrvata, golman Obradović i stoper Karamarko.

Linker
23. travanj 2024 17:42