RONALDO BARRETO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
BITKA ZA WUNDERKINDA

Real i Barca ratuju oko brazilskog čuda od djeteta, ali 80 milijuna eura već je na stol stavio treći klub

Bit će to transfer koji će potući sve rekorde kad su u pitanju transferi igrača koji nisu napunili 18
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. studeni 2022. 10:55

Već sa 16 godina napadač Palmeirasa Endrick izaziva pravu pomutnju u najvećim europskim klubovima. Brazilski dječak ima ugovor do 2025. i klauzulu od 60 milijuna eura, ali njegov će klub zaraditi i puno više, bit će to transfer koji će potući sve rekorde kad su u pitanju transferi igrača koji još nisu napunili 18 godina.

Interes Real Madrida i Barcelone, koji već naslućuju novi rat za Brazilca, više je nego očit. Otac mladog nogometaša bio je taj koji je najavio da će Endric krajem godine posjetiti dosta adresa kako bi se upoznao s klubovima. S druge strane, Xavi Hernández je u izjavama za ESPN Brasil posljednjih sati također otkrio poteze koje je Barcelona napravila do danas.

"Razgovarali smo s njegovim ocem i izravno s igračem. Objasnio sam projekt koji imamo u Barceloni. Želimo talent, a on je talent, sposoban napraviti razliku. Ima gol, ima dribling, ima brutalnu sposobnost da napravi razliku. On je igrač sadašnjosti, koji već igra u brazilskoj ligi, ali i budućnosti", rekao je Xavi.

Sjetite se, Madrid i Barcelona žestoko su se borili za još jednog Brazilca - Neymara - ali u novije vrijeme i za Haalanda, koji je po taktici Endricka obišao ne samo radna mjesta oba španjolska velikana, već i ona glavnih momčadi u Europi. Pa je izabrao Manchester City.

image

Endrick

AGIF/DDP USA/PROFIMEDIA

Douglas, otac mlade zvijezde, izjavio je prije nekoliko dana da je do danas jedina momčad koja je dala službenu ponudu za mladog igrača - PSG. Nije govorio o brojkama, no kasnije je u brazilskim medijima otkriveno da je katarski milijarder na stol stavio 80 milijuna eura (iako je klauzula 60), od čega je 50 fiksnih, a 30 varijabilnih.

Palmeiras je požurio potpisati Endrickov prvi profesionalni ugovor na dan kada je napunio 16 godina (21. srpnja). Od tog trenutka Endrick je mogao igrati s prvom momčadi Palmeirasa. Do završetka brazilskog prvenstva, koje se nastavlja sredinom siječnja, postigao je tri pogotka u sedam odigranih utakmica. U 2022. ukupno je zabio 16 golova u 17 utakmica između nastupa za momčadi do 17 i do 20 godina. Isto tako, bio je prvak Montaigu turnira s brazilskom reprezentacijom do 17 godina.

Iako Endrick neće napustiti Palmeiras do ljeta 2024. (tada će napuniti 18 godina), događaji se vrte oko njega velikom brzinom. Uz Real Madrid, Barcelonu i PSG, Chelsea je još jedan veliki igrač koji je već napravio korake po pitanju dovođena mladog Brazilca.

Ako nastavi sa svojom meteorskom evolucijom, Endrick će se savršeno prilagoditi vremenu planiranja momčadi koju projektira Real Madrid. Normalno je da je Benzema u planu za još jednu sezonu, ali 2024. trebalo bi ozbiljno razmisliti o traženju alternative za Francuza, trenutnog Ballon d‘Or. U svakom slučaju, Endrick neće biti jedina karta na koju igra Florentino Pérez, koji je bacio oko na klauzulu koja u Haalandovom ugovoru, koji mu omogućuje odlazak te iste godine, 2024., za 150 milijuna eura. Barca se pak tada može "riješiti" Lewandowskog.

Upravo će predsjednica Palmeirasa Leila Pereira, najmoćnija žena brazilskog nogometa, izravno voditi pregovore oko Endrickova odlaska. Bez sumnje, Endrick će biti jedna od najprofitabilnijih operacija za Palmeiras u povijesti kluba. Koju god ponudu izabrao...

Linker
19. travanj 2024 01:28