Široki Brijeg je pobijedio Sarajevo

VELIKI PREPOROD

Premijerligaš je opet postao hit, bori se za Europu zahvaljujući mladom treneru i pojačanjima iz Hrvatske

Iako su u sezoni krenuli dosta loše, dolaskom 36-godišnjeg trenera su se preporodili
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 03. prosinac 2021. 17:50

Idućeg vikenda odigrat će se 19. kolo Premijer lige BiH, posljednje u ovoj godini. Nastavak prvenstva je krajem veljače iduće godine. Na vrhu ljestvice prezimit će nogometaši Zrinjskog koji su pod vodstvom trenera Sergeja Jakirovića s 45 bodova nedostižni konkurentima u borbi za naslov prvaka. Ne bude li velikih iznenađenja u 15 proljetnih kola Zrinjski će stići do sedmog naslova. Prvi pratitelj Mostaraca momčad Tuzle Cityja koju vodi trener Husref Musemić za Zrinjskim zaostaje deset bodova (35). S tom bodovnom zalihom Tuzlaci su već sada blizu nastupa u pretkolu Konferencijske lige, gdje će igrati i trećeplasirana momčad. Još jedno mjesto u tom natjecanju planirano je za pobjednika Kupa BiH. Treće mjesto zasad drži Sarajevo s 28 bodova, a samo bod manje imaju aktualni prvak Borac i Široki Brijeg. Te tri momčadi glavni su konkurenti za plasman u Europu, koju mogu izboriti i kroz kup jer su u četvrtfinalu koje se igra na proljeće.

Nakon što je ljetos ostao bez glavnih igrača, a lošeg ulaska u sezonu i smjene trenera Tonija Karačića, malo je tko vjerovao u iskorak Širokog Brijega. Istina, mladi trener Jure Ivanković (36) odmah po preuzimanju momčadi hrabro je najavio borbu za Europu. Zvučalo je to tada nestvarno. Međutim, nedjeljni derbi sa Sarajevom, kojeg je Široki Brijeg dobio 2:1 u gotovo nemogućim uvjetima za igru, po teškom blatnjavom i vodom natopljenom terenu potvrdio je da je Ivankovićeva vjera u momčad koju ima bila opravdana. Uz sjajnu pripremu utakmice Ivanković je pokazao i trenerski gen, kada je na poluvremenu, shvativši uvjete za igru promijenio formaciju 4-2-3-1 u 3-5-2, što mu je donijelo preokret i u igri i u rezultatu. Zaostatak iz prvoga poluvremena (0:1) njegova momčad uspjela je okrenuti u pobjedu.

"Znamo dobro koliko je kvalitetna momčad Sarajeva. Pripremili smo se dobro za utakmicu. No, Sarajevo je bilo bolje, Đokanović, Bagarić i Bodul stvarali su nam dosta problema na sredini terena, bila je velika praznina između naših linija koju su oni koristili. Odlučio sam stoga, ostaviti pozadi trojicu igrača, a težište naše igre prenijeti na bokove, preko Ikića s desne i Brekala s lijeve strane. Uspjeli smo upravo tako doći do izjednačenja odmah na početku prvoga dijela, a u završnici i do pobjede iz jedanaesterca kojeg je izborio Lukić, koji je odigrao briljantnu utakmicu. Sretni smo zbog pobjede, čestitam svojim igračima na velikoj borbi i vjeri koju nisu gubili ni u trenutku kad je suparnik vodio", kazao je trener Jure Ivanković, koji je tako nadmudrio svog “učitelja” Gorana Sablića.

Nema zvijezda

"Goran mi je bio trener u Širokom Brijegu i na neki način svojom sugestijom utjecao da krenem u trenerske vode. Zahvalan sam klubu na pruženoj prilici. Sad smo ozbiljni konkurenti za Europu. Idemo sada na Grbavicu, koja nudi odlične uvjete za igru pozitivnim rezultatom protiv Željezničara zaključiti uspješnu godinu", poručuje Ivanković.

Široki Brijeg je opet hit Premijer lige. Momčad kojoj su neki predviđali donji dio tablice igra opet nogomet za gol više. Plod je to zajedništva koje krasi svlačionicu. Nema na Pecari zvijezda, ali plava svlačionica zna što želi i kako doći do cilja. Kad je bilo najteže na početku sezone suigrače je izvlačio bravuroznim obranama Dario Miškić. Onda se stabilizirala zadnja linija ispred njega s kapetanom Božom Musom, te iskusnim Jurom Obšivačem i Markom Jurićem. Nakon ozljede Zvonimira Begića srednji red preporodio je Marijan Ćavar, dok su nema sumnje u igri naprijed novu dimenziju momčadi dali dolaskom na Pecaru tijekom sezone Tonći Mujan i Jakov Blagaić. Uz njih do izražaja je došao i mladi 20-godišnji napadač Daniel Lukić koji je jesenas odigrao 19 utakmica, zabio 6 pogodaka, te dodao 2 asistencije. A to je oprobani recept s Pecare, gurati u vatru svoje mlade igrače, uz iskusnije ili neafirmirane, ali željne dokazivanja igrače iz Hrvatske.

Čak 12 igrača iz Hrvatske

U momčadi Širokog Brijega čak je 12 nogometaša iz Hrvatske. od ukupno 37 koliko ih igra u Premijer ligi BiH. U Zrinjskom ih je 9, u Posušju 5, u Željezničaru 4, u Sarajevu i Rudaru Prijedoru po 2, a u Borcu, Slobodi i Tuzli Cityju po 1.
Boje Širokog Brijega brane vratar Dario Miškić (jesenas 21 nastup), stoper Jure Obšivač (21), branič Marko Jurić (19, 1 asistencija), vezni igrač Ivan Paponja (16, 1 asistencija), desno krilo Ivan Ikić (15, 4 gola, 1 asistencija), desno krilo Nicholas Rafael Llanos (15, 1 gol), lijevi branič Tomislav Čuljak (14), vezni igrač Jakov Blagaić (12, 1 asistencija), lijevo krilo Tonči Mujan (11, 4 gola, 4 asistencije), lijevo krilo Toni Kolega (9), napadač Valentino Vujinović (7) i vezni igrač Tin Jurica (1). (mik)

Širokobriježani u HNL-u

Kako godinama velik broj nogometaša dolazi po afirmaciju u Široki Brijeg, tako je i igračima Širokog Brijega Prva HNL put za bolje transfere. Nekoć su tako s Pecare u HNL odlazili pa krenuli dalje Boris Pandža, Goran Zakarić, Mirko Marić, Zvonimir Kožulj ili Stjepan Lončar, a danas u HNL-u igraju desetorica bivših nogometaša Širokog Brijega. U Dinamu je to Luka Menalo, u Lokomotivi Branimir Cipetić, Mateo Marić, Ivan Milićević i Stipo Marković, u Rijeci Martin Zlomislić i Mato Stanić, u Slavenu Belupu Ivan Krstanović i Tomislav Božić, te u Šibeniku Josip Kvesić. (mik)

Linker
25. travanj 2024 08:26