Salah, Ronaldo i Lewandowski

 AFP
U SILNOJ NEIZVJESNOSTI

Pogledajte kako izgleda Dream-team kojem ‘visi‘ SP 2022.! Ovo su zvijezde koje strepe za Katar...

Samo 13 momčadi se dosad od predviđene 32 plasiralo na svjetsku nogometnu smotru sljedeće godine
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. studeni 2021. 15:27

Vatreni su se riješili svih briga za Svjetsko nogometno prvenstvo koje za godinu dana počinje u Kataru. Hvala Fjodoru Kudrjašovu na njegovoj nesretno-nespretnoj reakciji, doduše, ipak i nešto više našim reprezentativcima, koji su temeljem 90-minutnog pritiska “isprovocirali” pogrešku Rusa u presudnoj utakmici.

Kako dani odmiču, možda smo sve svjesniji veličine tog sportskog uspjeha. Naime, ma koliko možda nekome palo na pamet kako je takvo što ipak nešto što se “očekuje od aktualnog svjetskog prvaka”, nije baš tako. Poglavito ne kada se prisjetimo tko je sve ovog trenutka izvan Katara ili u silnoj nervozi uvjetovanoj neizvjesnošću hoće li se uopće uspjeti plasirati na najvažniji, pa i najveći sportski događaj sljedeće godine. Uz dužno poštovanje ZOI u Pekingu, nogometna smotra u Kataru je “malo” jača.

U silnoj neizvjesnosti

Dosad je poznato 13 momčadi koje će se pojaviti u Kataru. Uz, dakako, domaćina, pa onda dvije južnoameričke vrste (Brazil i Argentina), iz Europe je nastup na Svjetskom prvenstvu osiguralo 10 europskih reprezentacija - Belgija, Danska, Engleska, Francuska, Hrvatska, Nizozemska, Njemačka, Španjolska, Srbija i Švicarska. To nadalje znači da za razliku od Hrvatske, Njemačke, Engleske..., koje imaju punih godinu dana za pripreme, ove druge će još neko vrijeme živjeti u ne baš malenoj neizvjesnosti. S njima i neke od najvećih, istinskih svjetskih zvijezda današnjeg nogometa jer tu ne računamo samo na europske vrste.

U izrazito teškim europskim dodatnim kvalifikacijama bez plasmana u Katar mogli bi ostati jedna Italija, aktualni prvak Europe, ili Portugal, prethodni europski prvak, ili ne baš zanemariva Poljska ili, pak, Škotska, kao i naši poznanici iz kvalifikacija - Rusi. U Africi je na programu još jedna runda završnih kvalifikacija (u dvije utakmice) i plasman tek mora izboriti i Egipat, koji također ima u svojim redovima neke mega-zvijezde ove igre.

Netko veliki neće uspjeti

Što to konkretno znači u imenima, dostatno je pogledati momčad u našem izboru, sastavljenu od igrača koji još nisu osigurali Svjetsko prvenstvo. Na vratima Talijan Donnarumma, u zadnjem redu Senegalac iz Napolija, Kalidou Koulibaly, pa legendarni Giorgio Chiellini ili, pak, Austrijanac David Alaba.

Veza je sve samo ne “bezvezna”. Marokanac Achraf Hakimi iz PSG, pa Talijan Jorginho iz Chelseaja, Portugalac Bruno Fernandes iz Manchester Uniteda, te Škot Andy Robertson iz Liverpoola, koji je itekako iskoristiv i kao branič.

Napad uopće ne treba ni predstavljati. Ne valja navoditi tko su, što su ili gdje igraju jer čak i oni kojima nogomet nije u krvi teško da ne znaju, nisu čuli ili barem pokoji put vidjeli umijeća Cristiana Ronalda, Roberta Lewandowskog, Mohameda Salaha...

To je odabir samo prvih 11, a o klupi da ne govorimo. Tu bi onda još bili Urugvajac Luis Suarez, Talijan Federico Chiesa, Portugalci Diogo Jota i Rui Patricio, da ne nabrajamo dalje.

Naravno, za pretpostaviti je da će se dobar dio ovih igrača ipak pojaviti u Kataru, ali... Netko veliki, netko od velikih, neće vidjeti pustinjski pijesak za godinu dana.

Idealna postava onih koji još nisu izborili Katar

Sustav 3-4-4

Donnarumma - Koulibaly, Chiellini, Alaba - Hakimi, Jorginho, Bruno Fernandes, Robertson - Salah, Lewandowski, C. Ronaldo.

Linker
07. svibanj 2024 20:08