Montaža: Plavi karton bi se prvo uveo u niže, ne elitne lige

 BERND FEIL/M.I.S./IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Bernd Feil/m.i.s./imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKA RASPRAVA

Plavi karton zaintrigirao nogometni svijet. Fifa objasnila kako bi mogao izgledati eksperiment

Uvođenje plavog kartona moglo bi se zasad dogoditi isključivo na niželigaškim utakmicama
Piše: SNObjavljeno: 09. veljača 2024. 11:14

U nogomet se uvodi plavi karton! Informacija je to koju je jučer donio The Telegraph, a koja je izazvala lavinu reakcija u nogometnom svijetu. Ugledni britanski medij donio je vijest da će Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) danas objaviti implementaciju novog kartona u utakmicu. Plavi karton bi se dodjeljivao za takozvane ‘cinične‘ prekršaje i neslaganje s djeliteljima pravde. Pod cinične prekršaje spadaju prvenstveno taktički prekršaji kojima se sprječavaju obećavajući napadi protivnika. Igrači koji dobiju plavi karton bili bi udaljeni s terena na razdoblje od 10 minuta.

Odmah po objavi ove informacije uslijedile su brojne reakcije koje su uglavnom bile protiv novog načina kazni, posebno se pitajući kako će to izgledati u najvećim nacionalnim ligama poput Premier League i La Lige, ali i Ligi prvaka. Nakon svega je reagirala FIFA koja je sinoć objavila priopćenje o plavom kartonu.

"FIFA želi pojasniti da su priče o tzv. ‘plavom kartonu‘ u elitnim nogometnim ligama netočne i prerane. Eventualni eksperimenti uvođenja ovog pravila, ako budu provedeni, bit će ograničeni na niže nogometne razine, što je stav koji FIFA namjerava ponovno istaknuti kad se ova točka dnevnog reda bude raspravljala na godišnjoj skupštini IFAB-a 2. ožujka", priopćili su iz svjetske krovne nogometne organizacije.

Iz FIFA-inog priopćenja jasno je kako plavi karton nećemo tako skoro vidjeti u elitnim ligama, ali je isto tako razumljivo da ideja o novoj vrstu kazne postoji u nogometnim krugovima i kako smo blizu eksperimentiranja s tom idejom. Pretpostavka je da će se ona pokušati implementirati u nižim ligama i natjecanjima za mlađe dobne skupine, a ako se pokaže dobrom, mogli bi je vidjeti i u svim natjecanjima.

Doduše, Aleksander Čeferin je već najavio kako se protivi implementaciji ovog pravila pa je pitanje što će UEFA odlučiti u slučaju da IFAB poželi testirati plavi karton. Protivnici govore kako plavi karton nema nikakve veze s nogometnom tradicijom dok zagovornici tvrde kako je ovo jedan od koraka evolucije koju ovaj sport mora napraviti. Plavi karton bi, tvrde oni, smanjio broj prekršaja kojima se osujete gol šanse, a koji nisu toliko žestoki za crveni karton.

Linker
12. travanj 2024 18:34