JAVIER SORIANO Afp
BIO JE PRIPREMLJEN

‘Nogometni filozof‘ je znao što legenda Real Madrida sprema: ‘Jednu mi je stvar rekao još prije tri godine‘

Legendarni Jorge ​Valdano je ispričao i jednu anegdotu o treneru Reala i Kroosa
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. svibanj 2024. 11:07

Španjolski ga mediji vole. Jorge Valdano uvijek je bio zahvalan sugovornik. I svaki njegov medijski istup opravdava nadimak – "nogometni filozof". Danas 68-godišnji Valdano, Argentinac s madridskom adresom, važan je dio Realove povijesti. Bio je ubojiti napadač (u 85 nastupa zabio je 40 golova), potom i trener, te naposljetku generalni menadžer "kraljevskog kluba".

Uoči subotnjeg finala Lige prvaka, na Wembleyu, između Reala i Borussije Dortmund, Valdano je analitički "detaljizirao" madridsku momčad.

- Courtois ili Lunin? Tu nema dvojbe. Ako je Courtois spreman, on mora braniti. Nema rasprave. Mada moramo priznati Luninu da je u odsustvu Belgijca pružio izvanredne obrane – ustvrdio je Valdano.

Istaknuo je i iznimno bitan utjecaj Judea Bellinghama na momčad, koju vodi Carlo Ancelotti.

- Iako mu je ovo bila tek prva sezona u Madridu prezentirao je igre visoke klase. On je igrač koji daje jasnoću svakoj lopti koju dotakne.

Osvrnuo se Valdano i na umirovljenje Tonija Kroosa.

- Još prije tri godine rekao mi je kako će se povući kada bude – na vrhu!

A da bi istaknuo autoritet Carla Ancelottija u Realovoj svlačionici Valdano je ispričao jednu anegdotu o treneru Reala i spomenutog Kroosa.

- Sjećam se jedne utakmice kada je Ancelotti izvadio Tonija iz igre. Ovom se to nije dopalo. Cijeli je stadion konstatirao Kroosovo nezadovoljstvo. Drugi dan sam sreo Carla i pitao ga – kako si izgladio nesporazum s Kroosom? A on mi kaže – "nemam problem s njim niti bilo kojim drugim igračem, ujutro smo se pogledali i Toni je napravio neku grimasu, a ja sam mu odgovorio ravnodušnom facom i nije bilo potrebno izreći nijednu riječ". Da biste mimikom komunicirali s igračima morate imati ogromni autoritet. No, važno je naglasiti da je Kroos shvatio kako u Ancelottijevom potezu nije bilo nepravde već racionalna trenerska odluka. Ali, na spomenutoj razini može funkcionirati jedino trener, koji posjeduje neupitan liderski kapacitet.

Vinicius Junior iznimno je važna karika igre Reala. No, utjecaj brazilskog napadača sve je izraženiji i – izvan terena.

- Vini je postao svojevrsna referenca borbe protiv rasizma. Govorimo o pojavi s kojom se susrećemo u španjolskom nogometu, a kojoj je Vinicius i sam bio izložen i zbog čega je mnogo propatio. Na terenu Vini počesto pokazuje višak ekspresivnosti. Bilo bi dobro da se u tom segmentu popravi, jer govorimo o igraču vrhunskog talenta i osobnosti. On je u karijeri preživio obilje kritika i sprdnje na svoj račun. Suprotstavio se tomu rijetko viđenom odlučnošću. Preokrenuo je situaciju u svoju korist i zato je Vinicius Junior danas veliki igrač – zaključio je Valdano.

Linker
06. listopad 2024 18:31