OLI SCARFF Afp
ODVEO IH U ELITU

Neizvjesna budućnost autora senzacije: ‘Izlaziš s najljepšom djevojkom u gradu, ali znaš da nema vjenčanja‘‘

Burnley je promociju u Premier ligu osigurao još početkom travnja, a njihov je trener Vincent Kompany
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. svibanj 2023. 06:42

Engleski drugoligaš Burnley živi sezonu iz snova. Promociju u Premier ligu osigurali su još početkom travnja, i to u rekordnom roku jer se nijedna momčad u povijesti nije tako rano mogla pohvaliti ulaskom u elitu. Da bi stvar bila bolja, ekipa iz Lancashirea osigurala je titulu Championshipa dva kola prije kraja - u domu Blackburna, povijesno ljutog Burnleyjevog rivala.

Tako će Burnley ponovno zaigrati u društvu najboljih 20 momčadi Engleske, a senzacionalna sezona sa 101 prikupljenim bodom djelo je dobro nam poznatog lica s otočkih travnjaka - Vincenta Kompanyja, koji je momčad preuzeo u srpnju prošle godine.

image
RICHARD SELLERS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Čuveni Belgijac proslavio se na Etihadu, gdje je branio boje Manchester Cityja, a uspješnu nogometnu priču nastavio je unutar trenerskih voda. I sada, glavno je pitanje imaju li Burnley i Kompany budućnost, jer umirovljeni branič postao je cijenjena ‘roba‘ među samom elitom, točnije u krugovima Chelseaja i Tottenhama.

U Burnleyu se nadaju da će Kompany ispoštovati ugovor i ostati do ljeta 2027., ali gledajući njegove rezultate, takav je scenarij poprilično slabe vjerojatnosti, s čime će se složiti i direktor kluba Alan Pace.

- Ne brinem se da ću ga ikada morati otpustiti, on je druga priča. Ali imam drugih briga. S njim su stvari ovakve: To je kao da izlazite s najljepšom djevojkom u gradu, ali znaš da nema šanse da će se ikada udati za vas, jer žele ju i svi ostali. Koliko onda dugo možete izlaziti i ostati zajedno, koliko dugo možete ostati par - simpatično je, prenosi BBC, Pace govorio o budućnosti Vincenta Kompanyja na klupi Burnleya, svjestan da će mnogi "zagristi" za usluge belgijskog trenera.

image
OLI SCARFF Afp

Kompany je obožavano lice Lancashirea, igrači su ga nakon pobjede u Blackburnu (0:1) nosili na rukama poput kralja. Željno iščekuju vidjeti profil svoje momčadi i u Premier ligi, jer engleska kritika ovosezonski je Burnley proglasila jednom od najboljih momčadi u povijesti Championshipa, a 101 osvojeni bod vrijedan je petog najboljeg ulova ikad viđenog u tom natjecanju.

image
DAVID BLUNSDEN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA

Belgijski trener impresionirao ih je promjenom taktike - Burnley se od čvrste i defenzivno orijentirane momčadi pretvorio u vrhunskog vršitelja pritiska, kontrolora lopte kroz čitavu utakmicu i dinamičnog okupatora protivničkog gola. To su metode koje je Kompany dijelom usavršio pod komandama Pepa Guardiole, a u konačnici su njegovoj ekipi donijele impresivne rezultate.

Linker
29. travanj 2024 12:46