Hans Peter Lottermoser/afp/profimedia
ROKO ŠIMIĆ ZA SN:

‘Napokon imam trenera koji vjeruje u mene. Reprezentacija? Za početak želim skinuti rekord‘

"Mlada smo momčad, u početnoj jedanaestorici imamo uvijek devet igrača koji imaju manje od 22 godine"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. rujan 2023. 07:09

Roko Šimić (19) ponovno je u golgeterskoj formi. Za svoj RB Salzburg u derbiju protiv bečkog Rapida zabio je dva pogotka za trijumf od 2:0, a tim dostignućem bio je i najbolji igrač utakmice. Dugo Roko nije bušio mreže, svoj posljednji pogodak zabio je 29. svibnja prošle godine za Zurich, gdje je prošle sezone igrao kao posuđeni igrač iz Salzburga. A za Bikove je posljednji put pogodio mrežu u austrijskom kupu protiv Admire Wacker tamo još 19. listopada 2022. godine.

Ove sezone dolaskom trenera Gerharda Strubera (46) počela je prava priča za Roka. Igrao je na svih šest utakmica Salzburga u kojim su Bikovi pobijedili sve i na vrhu su ljestvice s maksimalnih 18 bodova. A šlag na tortu bili su ti golovi protiv Rapida.

- Odlično se osjećam nakon što sam zabio dva pogotka Rapidu. Napokon je da tako kažem, puknuo taj konac i lopta je ušla u mrežu. I to dva puta. Napokon je došao trener koji vjeruje u mene, koji me vidi u svojoj priči - kazao nam je Roko u uvodu.

Trenutačno je s mladom reprezentacijom koja 12. rujna kao gost igra protiv Farskih kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo 2025. godine u Slovačkoj. Da vas podsjetimo, Hrvatska je u skupini s Portugalom, Grčkom, Bjelorusijom, Farskim otocima i Andorom.

- Kad je mlada reprezentacija u pitanju, starta novi ciklus kvalifikacija, a u njemu bih htio skinuti onaj svoj rekord od prošlih, kad sam zabio sedam golova.

image
Fotostand/wassmuth/imago Sportfotodienst/profimedia

U tim kvalifikacijama u kojima je Hrvatska izborila Europsko prvenstvo na kojem se nije proslavila, Roko je bio najbolji strijelac ‘malih Vatrenih‘. Ali nastavili smo priču oko Salzburga.

- Našem novom treneru se sviđaju igrači koji se bore za momčad, koji daju sve od sebe, idu na svaki skok, svaku loptu. Tako da sam dosad igrao baš sve utakmice u prvenstvu, lijepo je vidjeti i znati da trener ima maksimalno povjerenje u mene. A na toj utakmici protiv Rapida baš mi se otvorilo, brzo sam zabio prvi gol, nakon toga odmah i drugi... Naravno, to ne bi bilo moguće bez moje momčadi, sve su napravili da budem dvostruki strijelac. Jako je lijepo biti dio momčadi Salzburga, baš smo prava klapa.

Mislite li da je sad ‘to to‘, da ste definitivno postali dio udarne momčadi Salzburga? Jesu li ta dva pogotka možda i prijelomnica vaše karijere u najboljem austrijskom klubu?

- Ne bih to tako kazao. Jer u Salzburgu je velika konkurencija, kao napadač stalno trebaš zabijati golove. Ali jasno, ta dva gola su mi pomogla da dobijem status u momčadi. Međutim, nije sad da mogu biti siguran da ću igrati svaku utakmicu od starta. Trebam dalje raditi, zabijati golove, pomoći momčadi na najbolji mogući način. Teško sam radio da bih sad imao ovakav status. Ovi golovi su mi veliki poticaj da nastavim dalje u tom ritmu. Jer brzo starta i Liga prvaka.

image
Severin Aichbauer/afp/profimedia

Kakve su ambicije Salzburga u Ligi prvaka? U prvenstvu je jasno sve, Salzburg je najbolji i očekuje se naslov prvaka Austrije.

- U Austriji su ambicije uvijek iste, osvajanje prvenstva i kupa. A u Ligi prvaka također želimo zapažene rezultate, želimo skupiti što više bodova, igrati proljeće u Europi. Mi smo mlada momčad, u početnoj jedanaestorici imamo uvijek devet igrača koji imaju manje od 22 godine. Sve je to mlada generacija ili moje godište, ili samo nešto malo stariji. Ne znam sad točno sve podatke, ali mislim da smo mi najmlađa momčad u Ligi prvaka. U našoj skupini možda bih izdvojio Inter kao favorita, ali Benfica, Real Sociedad i Salzburg su tu negdje poravnati, svi smo tu ‘li la‘. Utakmice u našoj skupini bit će zanimljive i neizvjesne.

Farski otoci? Tu bismo trebali biti favoriti, zar ne? Međutim, Klaksvík, klub s tih otoka, bio je senzacija je nad senzacijama ovogodišnjih kvalifikacija Lige prvaka izbacivanjem Ferencvarosa, u konačnici će igrati Konferencijsku ligu.

- Ne znam niti jednog igrača s Farskih otoka, ali znam da moramo biti maksimalni u svakoj utakmici. Imat ćemo sigurno analizu što se utakmica bude približavala. Naravno, dat ćemo sve od sebe kako bi pobijedili.

Inače, Roko, koji je bio naš najbolji strijelac u prošlim europskim kvalifikacijama na Europskom prvenstvu nije igrao niti minute. Nada li se da će protiv Farana zaigrati u udarnom sastavu s obzirom na ta dva postignuta gola, te činjenicom da je dio najboljeg sastava momčadi koja igra Ligu prvaka?

- Čekam svoju priliku. Za Hrvatsku sam uvijek spreman dati sve od sebe, ostaviti srce na terenu - zaključio je Šimić

Linker
27. travanj 2024 20:34