DAMIR KRAJAČ/Cropix
POVIJESNA ŠANSA

‘Mini Vatrenima‘ smiješi se prvi Euro nakon osam godina, u Varaždinu igraju finale prije finala

"Vjerujem da će na tribinama biti puno naših navijača", kaže U19 izbornik Siniša Oreščanin
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. ožujak 2024. 07:14

Najbolji hrvatski juniori u šokantnom su dvoboju u srijedu u Varaždinu svladali vršnjake iz Njemačke s 2:1 i tako odškrinuli vrata prvog Europskog prvenstva do 19 godina za Hrvatsku od 2016.

Startni posao prvog kola u skupini 6 elitne runde odrađen je vrhunski, Branko Pavić i Roko Brajković pogodili su pobjedu, koju je obranom kaznenog udarca u 90. minuti sačuvao Borna Buljan.

- Činjenica jest da je naša pobjeda nad Njemačkom odjeknula u javnosti, ali pokušavamo se, koliko god možemo, izolirati. Dečki su čvrsto na zemlji, nema euforije, nismo je niti potencirali, iako već izvjesno vrijeme u ovoj kategoriji nismo pobijedili tako velikog protivnika - naglasio je izbornik U19 vrste Siniša Oreščanin.

No daleko je još put do konačnog uspjeha, budući da samo prvi iz skupine 6 odlazi na Euro koji će se od 15. do 28. srpnja održati u sjevernoirskim gradovima Belfastu i Larneu. U subotu je pred mladim Hrvatima novo veliko iskušenje i to reprezentacija Turske, koja je u prvom kolu s 2:0 svladala Rumunjsku. Pobjedom protiv Turaka, u varaždinskom dvoboju s početkom u 15.30 sati (MaxSport 1), Hrvatska bi nakon samo dva kola izvadila vizu za EP ako Rumunjska prije toga (12.30 u Vrbovcu) ne svlada Njemačku.

Dobitna pozicija

I u tom bi slučaju Oreščaninova momčad bila u dobitnoj poziciji, ali bi se zato u slučaju poraza stvari potpuno zakomplicirale.

Danas je, dakle, za hrvatske juniore na varaždinskom stadionu pravi finale prije finala.

- Turska je gotovo jednako težak protivnik kao i Njemačka. Riječ je o iznimno motoričnoj momčad koja drži intenzitet tijekom cijele utakmice i 90 minuta ne odstupa od presinga. Igraju vrlo vertikalno i sposobni su stiskati u različitim dionicama, kraćim i duljim. Uza sve to imaju i izraženu individualnu kvalitetu - objasnio je Oreščanin.

Utakmica s Turcima igra se na stadionu Varteks, na čije je tribine ulaz slobodan za sve gledatelje.

- Meni je Varaždin jako drag grad s kojim imam svojevrsnu tajnu povezanost. Vjerujem da će na tribinama varaždinskog stadiona biti puno naših navijača, koji će podržati dečke u još jednoj vrlo važnoj utakmici. Dečki su to zaslužili svojim angažmanom i pobjedom protiv Njemačke. Gledatelji će u svakom slučaju imati priliku pogledati još jednu vrlo zanimljivu utakmicu, a vjerujem da ćemo ih uspjeti razveseliti još jednim vrijednim rezultatom - zaključio je Oreščanin.

U posljednjem kolu Hrvatska u utorak u Varaždinu igra s Rumunjskom, dok će Njemačka i Turska snage odmjeriti u Vrbovcu. Obje utakmice počinju u 14 sati.

Linker
26. travanj 2024 05:29