ZELJKO PUHOVSKI Cropix
INTERVJU: DAMIR KRZNAR

‘Marko može igrati u svakom klubu HNL-a, a znate koji je njegov krimen? Prvi ćemo kucati na vrata Dinama‘

Trener Maribora govorio je o debitantskoj sezoni u susjedstvu i napretku Hrvata pod njegovim vodstvom
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. svibanj 2023. 07:03

Iza Damira Krznara je turbulentna sezona - Maribor se u trenutku njegova dolaska (kolovoz 2022.) nalazio na začelju, tako da pogled na tablicu danas izgleda i više nego dobro, iako je konačni rezultat ispod dosega na koje je klub takvog statusa i imena navikao. Maribor je izborio Europu, od iduće sezone ponovno će tražiti put prema Konferencijskoj ligi.

Osim što slovenskog velikana vodi bivši stručnjak s Maksimira, unazad nekoliko tjedana i mjeseci mnogo se govori o poslovima na relaciji Zagreb - Maribor. ‘Modri‘ vide interesantnu tržišnu opciju u liku Žana Vipotnika, a sezonu je obilježio i posuđeni as ‘Modrih‘ Marko Tolić, jedan od četvorice Hrvata u Krznarovim redovima. O njihovom napretku, debitantskoj sezoni u susjedstvu, kritikama i pohvalama, navijačima, te Vipotniku kao posebno interesantnom liku naših prostora, Damir Krznar govorio je u razgovoru za SN.

- Djelomično smo, možda i dosta zadovoljni. Odradili smo 80 posto planiranog. Da, bio je to "vrući krumpir", ali s elanom, željom i voljom smo sve prihvatili. Pozitivno je što smo uhvatili Europu, a šteta zbog tri vezana poraza u početku prvenstva. To nam je odredilo sezonu, izgubili smo priključak u borbi za prvaka, a možemo žaliti i za izgubljenim finalom Kupa. To je jedini veliki kiks, svi smo priželjkivali trofej - započeo je Krznar.

‘Osjećam podršku‘

Maribor je klub izražene trofejne tradicije, kako navijači i članovi doživljavaju sezonu bez odličja?

- Navijači su emocionalni, naravno da u toj strasti stvari odlaze u ekstreme, i kada je dobro i kada je loše. Mislim da ih nismo toliko razočarali da bi nam okrenuli leđa, osjećam podršku, na 10 komentara jedan je negativan. Zahvaljujem navijačima što su bili tu kada nam je najviše trebalo i nadam se da ćemo im iduće sezone vratiti dug. Kada sam došao, vjerovali smo da možemo smanjiti razliku od 12 bodova i stići na vrh. Bilo je prilike, a onda se tu vraćamo na tri poraza iz listopada, odredila su nam sezonu.

image

Damir Krznar na treningu Maribora

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Osim početnih poraza, dogodilo se i ispadanje iz kvalifikacija za Europu. Rumunjski Cluj eliminirao je Maribor s minimalnih 1:0. Kako su kritičari doživljavali vaš rad, jesu li nemilosrdni?

- U cijelom svijetu je isto. Rezultat je ono što nosi dojam, možete vi govoriti da super igrate, ali bez rezultata to ne drži vodu. Nakon tri spomenuta poraza, uspjeli smo održati ekipu u "staklenom zvonu", tako da sav taj utjecaj izvana ne bude drastičan i presudan. Nekoliko razgovora i nepopularnih intervencija bilo je dovoljno da dovedemo ekipu u mirnije vode. Reakcija je bila fantastična, to moram pohvaliti. Slijedio je uspješan period i imali smo konturu kakvu Maribor i treba imati.

Kakva je slovenska Prva liga u usporedbi s HNL-om?

- Nakon ovoliko mjeseci, mogao bih komparirati stvari. Maksimalno pojednostavljeno, slovenska liga kvalitetom je malo ispod hrvatske lige. Tempo igre i fizičke karakteristike izuzetno su slične. Na momente se ovdje igra dinamičan i brz nogomet, kao i u Hrvatskoj. Ugodno me iznenadila taktička disciplina svih slovenskih momčadi. U svakoj jasno vidite konturu, što žele, kako to sprovode, izražena je ruka trenera. Stvarno čitava liga i svi treneri zaslužuju pohvale. Nijedna utakmica nije izgledala tako da momčad nema glavu i rep.

Tolićev krimen

Znači li to da se igrači koji se snalaze u Sloveniji mogu podjednako dobro snaći i u HNL-u? Evo, Toliću završava posudba, kakvi su planovi?

- Marko može igrati u svakom klubu HNL-a. Njegov krimen je što je u Dinamu, gdje je konkurencija izuzetno velika, pogotovo u veznom redu. To je trnovit put koji će još jednom pokušati proći, sigurno da mu je san biti prvotimac Dinama, a ja mu želim da uspije. On to zaslužuje kao čovjek i profesionalac. Ako se taj moment ne dogodi, grebat ću za njega rukama i nogama! Prvi ćemo kucati na vrata Dinama.

image

Marko Tolić na treningu Maribora

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

I Splićanin Ivan Brnić odradio je odličnu sezonu?

- Brna je u startu malo kašljucao, ni fzička sprema nije bila na očekivanoj razini za tako zahtjevnu poziciju. Čekali smo ga, čekali i dočekali! Sve nam je vratio na dobar način. Kroz proljeće, pa i kraj jeseni, bio je jedan od lidera svih napadačkih akcija. Po njegovoj strani smo kreirali dosta opasnih i neugodnih napada. Sljedeće sezone u startu drži poziciju prvotimca na lijevom krilu, ali naravno, morat će to potvrditi kroz pripreme.

I Marin Laušić je postepeno upao u prvi plan?

- Slična sudbina čeka i Laušića. Kvaliteta nikada nije bila sporna, samo je izvedba dijelom bila ograničena. Popravio je fiziku i defenzivu, postao odgovorniji. U zadnja dva mjeseca izborio je ravnopravan status s prvotimcima, imao sam slatke brige u veznom redu.

Jedino se Alen Dizdarević još nije toliko istaknuo, kako 19-godišnjak napreduje?

- Tijekom priprema smo zaključili da još nije na nivou prve momčadi. Ponovno će odraditi pripreme s nama, pa ćemo vidjeti hoće li se izboriti. Mislim da se može nametnuti, posjeduje kvalitetu za to. Maribor će od njega imati koristi.

image

Novinar Sportskih novosti Marko Crnjak i trener Maribora Damir Krznar

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Govorili ste i da je Fran Tomek vaša velika želja, je li se tu što promijenilo?

- On je tip igrača koji mi karakterno odgovara. Mislim da je igračkim kvalitetama na razini Maribora, ali u Gorici je imao polusezonu u kojoj nije puno igrao, pa se nismo usudili uzeti ga na proljeće. U tom bi slučaju Fran morao gubiti par mjeseci dok uđe u ritam i ne bi dobio dobar fon utakmica. Sada na posudbi u Dubravi to može imati, vidjet ćemo kakva je situacija s njim. Bit će jedna od tema u eventualnom dogovoru s Dinamom, vidjet ćemo što se može učiniti.

Dobro bi se uklopio

Upravo je Žan Vipotnik najistaknutiji igrač Maribora s 20 ligaških pogodaka. Mnogo čitamo o njemu, možemo li sada iz prve i najbliže ruke čuti - kako je počeo uspon Vipotnika?

- Mora se držati scenarija koji mu se dogodio. Nije se dogodio slučajno. Dakle, u ona tri opjevana poraza ni Tolić ni Roko Baturina nisu zabijali koliko sam očekivao. Prema njima sam extra strog jer sam ih doveo s tim ciljem, da budu extra kvaliteta. U utakmici protiv Domžala su podbacili i malo sam ih stavio na led. Umjesto Roka je došao Žan i iskoristio priliku.

image

Žan Vipotnik na treningu Maribora

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Što ga čini tako uspješnim pred vratima, bi li se mogao prilagoditi i na HNL travnjake?

- Upadao je u oči čim smo mi došli, to što sam vidio me jako veselilo. Nakon dvije-tri utakmice, pomoćnici su mi i dalje sugerirali Roka Sirka prije nego Vipotnika, ali nešto mi je reklo "ne". Žan posjeduje izuzetan osjećaj za prostor, tajming ulaska, zna donijeti ispravnu odluku i kada treba napasti prvu, a kada drugu stativu. Dobra su mu lažna kretnja, realizacija, lijeva i desna noga, s tim da u desnoj ima top.

Možete li ga usporediti s Petkovićem, Friganom, Mierezom, Livajom ili nekim drugim napadačem HNL-a iz najjačih krugova?

- Ne bih uspoređivao, mogu reći da se Vipotnik dobro uklapa u momčadi koje kontinuirano grade napad dok se protivnici brane, sužavaju prostor i skraćuju dubinu. Primjerice, Maribor, Dinamo i Olimpija takve su momčadi. Vipotnik nije igrač tranzicije ili dubine, preko njega nećete tražiti kontra napad i očekivati da će svaki suvereno istrčati. Neće. Ali u situacijama suženog prostora i skraćene dubine, on će pronaći način da se stvori na okretu ili udarcu. Puno će faktora utjecati na to kako će se snaći u novoj sredini, no vjerujem da će za dvije-tri godine biti još izgrađeniji. Sigurno neće biti igrač za kojeg će reći da je plesao jedno ljeto - zaokružio je Krznar.

Linker
29. travanj 2024 13:30