PAUL ELLIS Afp
BUDUĆNOST LIVERPOOLA

Klopp nasljedniku na klupi ostavlja goleme talente, nova generacija bit će mu vječno zahvalna

Liverpoolovi klinci već su imali značajnu ulogu zbog ozljeda nekolicine standardnih prvotimaca
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 02. ožujak 2024. 08:15

Liverpool je na Anfieldu u osmini finala FA kupa savladao drugoligaša Southamptona 3:0. Gostovanje na Old Traffordu i dvoboj protiv Manchester Uniteda u četvrtfinalu FA kupa Liverpool je izborio na pogon klinaca iz svoje akademije, a ako se po jutru dan poznaje, trofejni menadžer Redsa Jürgen Kloop ostavit će svoj nasljedniku na klupi vrlo zanimljiv igrački kadar i gomilu mladog igračkog potencijala kada na kraju ove sezone nakon gotovo devet godina napusti Liverpool.

Iako, naravno, treba ipak sve uzeti s malom dozom rezerve, jer mnogi talenti u seniorskom nogometu nisu mogli ostvariti svoje snove u potpunosti, ali za Liverpoolove klince početak je i više nego dojmljiv. Nakon što su u finalu Liga kupa i pobjedi protiv Chelseaja na Wembleyju nakon produžetaka Liverpoolovi klinci već imali prilično značajnu ulogu zbog ozljeda nekolicine standardnih prvotimaca, u potpunosti su bili u centru pažnje u dvoboju protiv Svetaca, koji se nadaju povratku u elitni razred engleskog nogometa.

Sinovi poznatih očeva

Tako je 18-godišnji napadač Jayden Danns postigao dva pogotka u drugom poluvremenu za epitet igrača dvoboja. Danns se u klubu nalazi od svoje osme godine, a nakon što je već debitirao za prvu momčad Liverpoola u ovoj sezoni, sada je u najcjenjenijem kup natjecanju na svijetu dočekao svoj trenutak za pamćenje i vječno sjećanje. Danns je u U-18 momčadi Liverpoola postigao 21 pogodak, što mi je otvorilo mogućnost da se nađe i u U-21 momčadi Redsa, a nakon što je i u spomenutoj kategoriji nastavio postizati pogotke Klopp mu je odlučio pružiti prigodu i na najvećoj mogućoj pozornici i, kao i obično, nije pogriješio.

image

Bobby Clark

Paul Currie/colorsport/shutterst/shutterstock Editorial/profimedia

- Ovo je najbolji dan u mojem životu. Moj otac je plakao od sreće kada sam debitirao za prvu momčad Liverpoola, a da se malo našalim, bojim se i pomisliti kako je reagirao nakon mojih golova. Od malena gledam utakmice Liverpoola, a postići gol ispred Kopa, to je više od ostvarenja sna. Osjećao sam se kao da glumim u nekom filmu - istaknuo je presretni Jayden Danas nakon utakmice sa Southamptonom.

Prvi pogodak za Liverpool protiv Southamptona postigao je 18-godišnji napadač Lewis Koumas, koji je imao od koga učiniti s obzirom na to da mu je otac Jason bio vrlo solidan vezni igrač i reprezentativac Walesa. Koumas je u mladoj momčad Liverpoola u godinu i pol dana postigao 28 pogodaka, iako može igrati i u veznom redu. Nadalje, 19-godišnji veznjak Bobby Clark još je jedan klinac Liverpoola koji može jako puno naučiti od svog oca s obzirom na to da je njegov otac Lee Clark u devedesetima bio jedan od boljih igrača Newcastlea, iz kojeg je Clark junior i stigao u Liverpool 2021. godine, a seniorski debi upisao u kolovozu 2022. Protiv Svetaca je odradio 90 minuta.

Ističe se Bradley

Još jedan 19-godišnji veznjak, James McConnell, u Liverpool je stigao iz Sunderlanda 2019., a od ofenzivnog veznjaka postao je u kratkom vremenu talentirani zadnji vezni uz debi za prvu momčad Liverpoola u šesnaestini finala FA kupa protiv Norwicha ove godine, dok je prekjučer bio starter. Nadalje, 21-godišnji stoper Jarell Quansah je u akademiji Liverpoola od svoje osme godine, a bio je i kapetan U-18 momčadi Redsa. Nakon posudbe u Bristol Roversima upisao je za prvu momčad Liverpoola već do sada 20 nastupa.

image

Lewis Koumas

Paul Currie/colorsport/shutterst/shutterstock Editorial/profimedia

No, najtalentiraniji klinac Liverpoola u ovom trenutku je možda ipak 20-godišnji desni branič Conor Bradley. U 12 nastupa za prvu momčad Liverpoola Bradley je već postigao pogodak, te dodao čak pet asistencija i brzinu i inteligenciju u igri koja bi po svemu morala garantirati dojmljivu karijeru. Treba također istaknuti da je 16-godišnji veznjak Trey Nyoni, koji je protiv Southamptona ušao u 78. minuti, postao najmlađi igrač u povijesti Liverpoola koji je nastupio u FA kupu u generaciji koja bi Jürgenu Kloppu mogla u godinama koje dolaze mogla biti vječno zahvalna...

Linker
03. svibanj 2024 15:22