Tomislav Ivković

 YORICK JANSENS Belga Via Afp
VRUĆE DOMAĆE TEME

‘Ja trener Dinama? Stavovima ne odgovaram toj poziciji, ali vidim Modre kao favorite HNL-a. Evo i zašto‘

Hrvatski stručnjak osvrnuo se u razgovoru za SN na nekoliko aktualnih i zanimljivih priča
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. prosinac 2021. 08:46

Tomislav Ivković dao je veliki intervju za Sportske novosti, a u jednom dijelu razgovora osvrnuo se i na domaće teme.

Nedostaje li vam komentatorski posao na HRT-u?

- Iskreno rečeno, baš da. Lijepo mi je to bilo raditi, ekipa na HTV-u je odlična, često se čujemo.

Pratite li HNL?

- Naravno. Drago mi je što se rasplamsava borba više klubova za vrh. To je odlično za ligu.

Kako objašnjavate smanjivanje razlike Dinama i konkurencije?

- Jednostavno. Svi se pojačavaju, sve kvalitetnije rade, a Dinamo je ostao bez 4 odlična igrača, što je proizvelo pad. Mislim da je veliki problem što se upravlja na daljinski, a to je teško za zahtjevan sustav kakav je Dinamo.

Jeste li u kontaktu sa Zdravkom Mamićem?

- Čestitao mi je nekoliko puta na pobjedi. Čuli smo se i osjetio sam njegovu zabrinutost za trenutačnu situaciju u Dinamu.

Modri i dalje favoriti

Niste u điru kandidata za klupu?

- A ne, svojim stavovima ne odgovaram toj poziciji.

Navodno će Romeo Jozak biti novi sportski direktor?

- Ne bi me iznenadilo, iako sam uvjerenja da je i to čudan potez. Vratio bi se treći put. Mislim da je njegova najveća želja u konačnici postati trenerom Dinama.

Krznar se upravo oprostio od klupe?

- Krznar je čudo od čovjeka, pošten i odličan stručnjak. Uletio je na klupu u teškom razdoblju i napravio važne stvari. On je u vrijeme Zorana Mamića odlično funkcionirao u tandemu. Po meni je baš Zoran Mamić napravio velike stvari kad je bio u prvoj eri višegodišnji trener. Kad je sjeo na klupu razmišljao je kao trener i vodio je teške rasprave sa Zdravkom da nametne svoje stručne i logičke stavove. Uveo je red u svlačionicu, odnose i Dinamo je iskoračio. Poslije njega je nastao jedan vakuum dok nije došao Bjelica.

Koga vidite favoritom prvenstva?

- Dinamo! Zbog šireg rostera, garda i iskustva osvajanja naslova. No, Hajduk je sve bliže i zbilja bih volio da se održi u borbi do kraja, a ne kao prethodnih godina kada je rano posustajao. Imaju važne individualne vrijednosti, pored sjajnog Livaje i Krovinovića, Eleza, motiviranog Katića, iskusnog golmana Kalinića, dva beka su im s reprezentativnim stažem, mladi Biuk i Ljubičić donose energiju mladosti. Na treneru, koji je dobro krenuo, je važan posao da sve to ukomponira.

Reprezentacija

Kako ste doživjeli prolaz Vatrenih u Katar?

- Nisam tip euforija, to se zna, ali da sam bio fasciniran kako je Hrvatska izdominirala Rusiju, to je zicer! Po onakvom vremenu, vodenom terenu, uz imperativ odigrati tako zrelo, borbeno i tehnički moćno, to je senzacija. Baš sam bio ponosan na reprezentaciju i mogu vam reći da su BiH puno o tome pričali i iskazivali oduševljenje kako Hrvatska igra i kako joj se igrači beskompromisno bore u reprezentativnom dresu. Hrvatska je pravo nogometno svjetsko čudo. "

Dalić je produžio ugovor do 2024?

- Mislim da je to logično, ima sjajan rezultat. Neki kazuju da je to i zbog doze sreće, ali ljudi moji, nakon svih tih uspjeha u kvalifikacijama za SP i EP, u jednom delikatnom razdoblju, znači da tu ima nešto više od "sreće". Dalić je pokazao znanje da prebrodi i najteže situacije, a veliku je važnost imala čvrsta podrška Saveza i ključnih igrača reprezentacije. Na tom temelju je uspješno promijenio gard nakon Eura i opet se iskoračilo u pravom smjeru.

Što se može u Kataru?

- Jedino sigurno je da nam ne treba euforija. Mi moramo do tamo doći ponizno, čistih glava i punog srca i želje da pokažemo najbolje od sebe. Imamo odlične igrače, nove mlade vedete, ali ključnim ostaje dobro zdravlje lidera reprezentacije, Modrića, Perišića, Brozovića. Uz njih mogao bih staviti i Kovačića. Baš mi je krivo za pehove koji su ga napali sada kada je igrao sjajno u klubu i reprezentaciji. Ti igrači će biti veliki štit našoj mladosti koja je puna talenta. (rm)

Linker
28. travanj 2024 23:46