ROSLAN RAHMAN Afp
AZIJSKE KVALIFIKACIJE ZA SP

Ivanković i Štimac nemaju mjesta za kalkulacije, Emirati mogu pogurati Talajića prema Svjetskom prvenstvu

Danas se nastavlja drugi krug azijskih kvalifikacija za SP 2026.
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 26. ožujak 2024. 11:37

Premda je do početka Svjetskog prvenstva u Meksiku, Kanadi i SAD-u više od dvije godine, u Aziji su kvalifikacije za to natjecanje u punom jeku. Nakon prvog kruga u kojem su se iskristaliziralo 36 reprezentacija, drugi krug danas se nastavlja utakmicama 4. kola u devet skupina, iz kojih će dvije najbolje selekcije proći u treći krug, nakon kojeg ćemo saznati osam reprezentacija koja će sudjelovati na Mundijalu, prvom na kojem će igrati čak 48 momčadi.

U ovim azijskim kvalifikacijama Hrvatska ima čak tri izbornika, dva su na klupama najmnogoljudnijih država na svijetu, Igor Štimac u Indiji, te Branko Ivanković u Kini, dok je Dragan Talajić odnedavno izbornik Bahreina. Branko Ivanković neće po dobrome pamtiti debi na klupi Kine, njegova je momčad na gostovanju u Kallangu propustila 2:0 vodstvo protiv najslabije reprezentacije skupine C Singapura. Ne samo to, imali su i jedanaesterac, ali domaća se momčad nošena podrškom više od 28.000 navijača vratila i na kraju osvojila bod, koji joj u konačnici neće donijeti ništa, jer teško je vjerovati da se mogu umiješati u borbu za dvije vodeće pozicije.

No, s druge strane, Kini bi se ta dva otkinuta boda mogla pokazati presudnima. Koliko je taj rezultat bio razočaravajući najbolje svjedoči odluka kapetana Zhang Linpenga, koji je po završetku dvoboja u Singapuru objavio povlačenje iz reprezentacije, a svoju odluku objasnio je riječima:

- Ovo je sramotno, kao kapetan nisam mogao raditi svoj posao i pomoći na pravi način momčadi i ostavio sam navijače razočarane - rekao je 34-godišnji Zhang.

- Nakon pažljivog razmatranja vjerujem da je vrijeme da završim svoju nacionalnu karijeru. Reprezentacija ne može u ovom trenutku pobijediti čak ni Singapur. Osobno, smatram da je to nepodnošljivo - zaključio je frustrirani branič Shanghai Porta.

Međutim, sada je ipak došlo do preokreta i Zhang će danas biti na dispoziciji 70-godišnjem hrvatskom stručnjaku u utakmici protiv istog suparnika, ali sada u kineskom gradu Tijaninu.

- Nakon dva dana ozbiljnog razmišljanja shvatio sam mirovina nije jedina opcija. Bilo kao starter ili zamjena, ili čak i ako ne mogu igrati, sve dok mogu pridonositi nacionalnoj momčadi, sve dok je reprezentaciji još potrebno dat ću sve od sebe i ustrajati do kraja.

Kina nema puno opcija, danas mora svladati Singapur i nadati se da će Južna Koreja svladati Tajland na njegovu terenu.

Niti Igor Štimac s Indijom danas nema previše mjesta za kalkulacije, protiv Afganistana igra im samo pobjeda kojom ostaju u igri za drugo mjesto, jer prvo je praktički zajamčeno Kataru, koji ima sve tri pobjede do sada. U Guwahathiju je Indija domaćin i s tri boda bi napravila veliki korak prema trećem krugu kvalifikacija.

Na tom putu je i Bahrein. Nakon što je u prvom dvoboju pod vodstvom Dragana Talajića slavio kod Nepala 5:0, danas ima prigodu protiv istog suparnika učvrstiti drugu poziciju iza neprikosnovenih Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji bi im pobjedom kod Jemena napravili veliku uslugu i praktički ih ‘zabetonirali‘ na drugoj poziciji.

Linker
25. travanj 2024 14:58