Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e

 Ulmer/markus Ulmer/imago Sportfotodienst/profimedia
NEVIĐENA ODLUKA

Ima li tome kraja: Katar i Maroko dobili 10 svjetskih prvenstava!? Fifa ima opravdanje

Jasno je da iza Fifine odluke stoji samo novac
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. ožujak 2024. 00:00

“Prekasnu” su, a apsolutno jedinstvenu odluku donijeli svjetski nogometni čelnici, točnije, krovna organizacija ovog sporta, FIFA. Moćnici nogometa su odlučili udijeliti 10 svjetskih prvenstava samo dvjema državama - Kataru i Maroku!?

Riječ je o SP-u do 17 godina, a ova će se nadmetanja svake godine, od 2025. do 2029., održati u Kataru kad su u pitanju mladići, odnosno, u istom razdoblju u Maroku za djevojke! Svjetska prvenstva za igrače, odnosno, igračice do 17 godina su se dosad organizirale svake druge godine, ali FIFA je to promijenila, pa će se od 2025. organizirati svake godine.

Opravdanje je kako bi se osiguralo da niti jedan uzrast igrača i igračica ne propusti najveće natjecanje i da se time kao ubrza razvoj reprezentacija diljem svijeta. To je još i shvatljivo i ima logike, ali da se po pet SP-a uzastopno održi u istim državama već je malo manje logično.

Dakako, nemojmo se praviti blesavima, jasno je kako iza svega stoji novac kojeg Katar ima na bacanje, a očito ni Maroko baš ne zaostaje. No, koliko je to razvidno, demokratično i koliko se na ovakav način nastoji raširiti i poboljšati nogometna infrastruktura po cijelom svijetu, te zašto se zakida cijeli niz drugih država koje bi sigurno jednako uspješno mogle organizirati ista natjecanja? U redu, i opet znamo odgovor - novac!

Samo, ima li tomu kraja? Makar, nitko nas ne može uvjeriti da nema još jako puno država na Globusu koje bi bile financijski i organizacijski kadre organizirati SP do 17 godina.

Linker
15. travanj 2024 00:35