Balić u dresu mlade reprezentacije 2015.

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
OČI ĆAĆINE

Hrvatski Pirlo koji je završio u Dunajskoj Stredi: ‘Ozljede me tuku. Hajduk? Slobodan sam na ljeto...‘

‘Od travnja nisam minute odigrao. Nadam se da ću u drugi dio sezone ući maksimalno spreman‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. prosinac 2022. 16:38

Andrija Balić pojavio se na Gripama. Veznjak slovačkog prvoligaša Dujnajske Strede rijetko se posljednjih godina viđa u Splitu. Sam je ponudio objašnjenje: - Istina, rijetko. Ali, ja sam iz Dugopolja. Kada mogu dođem kući, gdje imam svoj mir na selu. Uživam i guštam – kazao nam je samozatajni Balić.

Kakav je nogometni život? Pitanje je zanimljivo, ali odgovor nije jednostavan. Balić je u travnju ove godine doživio neugodnu ozljedu leđa. Iskočio mu je disk, pa se već osam mjeseci oporavlja. Osam mjeseci je prošlo bez lopte, zato je teško pitati za nogomet.

- Ozljede me nemilo tuku, iskočio mi je taj disk. Posljednja dva mjeseca sam pri kraju oporavka, od travnja nisam minute odigrao. Nadam se da ću u drugi dio sezone ući maksimalno spreman. Zaželio sam se nogometa.

Balić je u siječnju 2016. iz Hajduka otišao u Udinese, a onda je u kolovozu 2020. potpisao za slovačku Dunajsku Stredu. U tom raskidu sa Talijanima puno je bilo priča o povratku u Hajduk.

- Pričalo se, pisalo se, imali smo nekoliko razgovora, ali nije se dogodilo. To je jedino što mogu reći.

Pola sezone je odradio na posudbi u Slovačkoj, potom potpisao ugovor za "Crno-žute". Sedam je godina ukupno prošlo otkada je Balić napustio Hajduk. Kao da je jučer bila scena iz hotela Sueno u Beleku gdje se tada 18-godišnji veznjak opraštao od suigrača. Otišao je kao golobradi mladić, a danas ima obitelj, dijete. Ima i 25 i pol godina.

- Da, da.... Otišao sam kao dječak, a vraćam se kao muškarac, ha, ha... Svašta je bilo u tih sedam godina. Puno uspona i padova, puno ozljeda.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Golemi je talent bio Balić. Tepalo mu se "hrvatski Pirlo". Plemeniti igrač, veznjak sjajnih rješenja i odličnog udarca. Zajedno sa Vlašićem je ušao u prvu momčad na ljeto 2014. kod trenera Tudora. Obojica su klasa ‘97, ali mora se reći, puno više se očekivalo od Balića.

U Udinama je često odlazio na posudbe, od nizozemske Fortune preko Perugije i na kraju Dunajske Strede, u kojoj se naposljetku i skrasio.

- Svi su više očekivali, ali kada se trebalo dogoditi nešto uvijek nevolja. Imao sam ugovor života ispred sebe, ali ozlijedio sam koljeno. Potom sam u Slovačkoj također dobio pravu ponudu, ali napala me ozljeda leđa. Ali, nije još ništa gotovo.

Koji je mikro-cilj, do kraja sezone?

- Odigrati što više minuta, vratiti se u ozbiljan ritam. Da me leđa i taj nesretni živac više ne muče.

Pratite li zbivanja u aktualnom Hajduku?

- Pratim, gledam. Dobro je, ali da može bolje, sigurno može.

Na ljeto je Balić slobodan igrač. Hoćemo li se za šest mjeseci ponovno baviti s pitanjem "vraća li se Balić u Hajduk".

- Ne znam, bitno je samo da budem zdrav.

Za kraj i jedno osobno pitanje, je li do Slovačke stigao nadimak "oči ćaćine"?

- Ne znaju u Slovačkoj za taj nadimak. To je samo za lokalnu upotrebu. Po Splitu me uvijek netko upita "di si oči ćaćine". Ali, gore ne znaju za to.

Linker
11. svibanj 2024 04:38