Marko Dugandžić

 NurPhoto via AFP
PRVI HAT-TRICK KARIJERE

Hrvat zabija kao na traci, u zadnje tri utakmice utrpao je šest golova: ‘Osijek? To mi je bolna tema‘

‘Nestvarno je koliko je liga medijski popraćena, kakve stadione ima, koliko vole nogomet...‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 26. siječanj 2023. 14:27

Petnaest minuta trebalo je Marku Dugandžiću (28) da tri puta zatrese mrežu Sepsija u 22. kolu rumunjske Superlige proteklog vikenda. Bio mu je to i prvi hat-trick u karijeri. Osječanin u dresu bukureštanskog Rapida u 2023. nastavio je gdje je stao u 2022. Novim golovima, a zabio ih je ove sezone 12 od čega čak šest samo u posljednje tri utakmice, došao je samo na korak od vrha ljestvice najboljih strijelaca rumunjskog prvenstva. Samo je Talijan Andrea Compagno zabio više. I to jedan gol više od hrvatskog napadača.

- Igram redovito, imam puno povjerenje trenera i to je vjerojatno dobar dio razloga zašto sam toliko golova zabio. Odlično se osjećam. Čak i kad nekad nemaš dobru utakmicu u polju, svaki gol daje napadaču novu energiju, jer golovi su ono što se broji, i naravno da mi je samopouzdanje veliko. Ali ne mogu ni ja bez ekipe puno napraviti jer i suigrači imaju zasluge za moje golove. Super nam ide i nadam se kako ćemo nastaviti tako - veli Osječanin koji je što golovima, što asistencijama supotpisnik trećine Rapidovih prvenstvenih golova ove sezone.

Dugandžić za trenera ima ikonu rumunjskog nogometa Adriana Mutua. Nakon bogate karijere u kojoj je igrao za Inter, Chelsea, Juventus, Fiorentinu... najbolji rumunjski nogometaš s početka 21. stoljeća tek je na početku trenerske karijere koja bi mogla imati blistavu perspektivu.

‘Ima velik utjecaj‘

- Njegov utjecaj je velik. Kada sam bio u Cluju osobno me nazvao i rekao kako me želi u svojoj momčadi. Čak i kada nisam bio u dobrom trenutku govorio je kako vjeruje u mene. Od prvog dana imamo sjajan odnos, pomaže sa savjetima. S obzirom gdje je sve igrao, s kime je sve igrao i koji su ga treneri sve vodili u karijeri naravno na svaka njegova riječ ima veliku težinu. Daje nam na samopouzdanju. Relativno je mlad trener, ali s ogromnim iskustvom koje je stekao kao igrač nimalo ne sumnjam kako će postati još bolji trener nego što je danas - kaže hrvatski nogometaš.

image

Marko Dugandžić

NurPhoto via AFP

Dugandžić je puno toga prošao u karijeri, od HNL-a (Osijek) preko Serie C (Matera), Serie B (Ternana) do ruske Premier Lige (Soči), ali rumunjska liga kao da mu je suđena. Rapid mu je nakon Botosanija i Cluja već treći rumunjski klub čiji dres nosi. Sezonu je počeo u Cluju s kojim je lani osvojio naslov prvaka, štoviše u premijernom prvenstvenom kolu odigrao je baš utakmicu protiv Rapida i u pobjedi sudjelovao s asistencijom, a već nekoliko dana kasnije obukao je dres bukureštanske momčadi. I odmah u debiju golom i asistencijom presudio Steaui u 2:0 pobjedi njegove momčadi.

- Nestvarno je koliko je liga medijski popraćena, kakve stadione ima, koliko vole nogomet... Na svakoj utakmici osjećaš se kao nogometaš. Na svakom ćošku te ljudi prepoznaju što je također jedna od stvari koje ti mogu podići samopouzdanje. Baš mi je sjela rumunjska liga, paše mi prvenstvo, dobro se igra, puno je stranaca...

Na domaćim utakmicama Rapida stadion otvoren u proljeće prošle godine je skoro uvijek pun. Kapacitet mu je oko 14.000 mjesta, a prosjek gledatelja ove sezone nešto je veći od 12.000.

Rasprodani stadioni

- U većini utakmica stadion je rasprodan. Žale se rapidisti vlasniku kako su trebali puno veći stadion napraviti. Nevjerojatno je koliko vole ovaj klub. Prije nego što sam došao, ja nisam imao takvu sliku. Stvarno su fanatici. Klub je prije nekoliko godina bio u financijskim problemima, no došli su novi vlasnici koji žele vratiti klub na stare staze - veli Dugandžić.

Slavni dani Rapida davna su prošlost, no u bukureštanskom klubu vjeruju kako novi vrhunci dolaze. Posljednji od tri naslova prvaka osvojen je još prije dvadeset godina, u sezoni 2002./03., posljednji od 13 trofeja u rumunjskom Kupu nešto kasnije, u sezoni 2005./06. U međuvremenu je Rapid skliznuo sve do treće lige, koju je 2019. i osvojio, još lani je igrao u Ligi za ostanak, a trenutno je na diobi trećeg mjesta na prvenstvenoj ljestvici. Sanjaju li se šampionski snovi?

- Naravno. Ambicije su od početka sezone bile plasman u play off. Glavnom cilju smo jako blizu, treba nam još svega četiri-pet bodova u idućih osam utakmica da ga i teoretski potvrdimo. U play offu se bodovi dijele na pola, a onda je sve otvoreno. Ali zašto ne? U Kupu smo nažalost ispali, ali cijelu sezonu smo blizu vrhu ljestvice i s plasmanom u play off se sigurno nećemo zadovoljiti nego probati nešto i napraviti. Ako i ne bude titula barem da izborimo Europu - zaključio je Dugandžić.

Pomiješani osjećaji

Možda se i treći put vratim u Osijek

U razgovorima oko igrača za kojeg u Gradskom vrtu nisu imali dovoljno strpljenja ime Marka Dugandžića se redovito spominje. Prošao je sve mlađe kategorije Osijeka, debitirao kao tinejdžer, prvi HNL gol zabio kao tinejdžer i to Dinamu, ali pravu priliku i kontinuitet nije dobio. Na koncu je za matični klub zabilježio 55 seniorskih nastupa uz učinak od devet golova i tri asistencije.

- Pomiješani su mi dosta osjećaji, to je moj klub i moj grad. U tom trenutku možda nisu cijenili domaće igrače koliko su trebali. Tada je bila borba za opstanak, u klubu nije bilo lako. Ja sam davao svoj maksimum koliko sam mogao. Ta tema mi je malo bolna, volio bih da sam ostavio veći trag, ali to je nogomet... Tražiš svoju sreću negdje drugdje. Moglo je možda biti puno više prilika, ali sada kada se vratim unatrag, karijera je ispala jako lijepa. A nadam se da će biti još i ljepša. To je sve put kojim moraš proći. Tko zna možda se jednog dana i po treći puta vratim - kazao je Dugandžić.

Linker
07. lipanj 2024 17:09