NOUSHAD THEKKAYIL/NURPHOTO/SHUTT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
PREMIJE SU VRHUNSKE

Hrvat piše povijest, u državi totalna euforija: ‘Osam od 10 milijuna stanovnika gledalo je utakmicu‘

Učio je od Wengera, ‘na vezi‘ je s Löwom, a otkrio nam je i koju je reprezentaciju trebao preuzeti 2008.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. siječanj 2024. 06:51

Trojicu trenerskih predstavnika ima Hrvatska na Azijskom kupu koji se od 12. siječnja do 10. veljače igra u Kataru. Dvojica su nam dobro poznati, Igor Štimac je izbornik Indije, dok Branko Ivanković vodi Oman. Treći je mala nepoznanica, čovjek koji je rođen u Lijepoj Našoj, ali nikad nije ni igrao za neki hrvatski klub niti sjedio na njegovoj klupi. Zanimljivu životnu priču ispripovijedao nam je Petar Šegrt, 57-godišnji izbornik Tadžikistana.

- Rođen sam u Đurđevcu, kad sam imao dvije godine roditelji su otišli u Njemačku i ja sam im se pridružio s četiri. Samo sam rođen u Hrvatskoj, ali nikad nisam promijenio putovnicu. Kad je počeo rat, došao sam iz Njemačke i probao pomoći koliko sam mogao. U Njemačkoj sam se školovao i ne pričam perfektno hrvatski, ali svoju krv ne mogu promijeniti - kaže Šegrt.

- Kao igrač sam bio limitiran. Došao sam maksimalno do 4. lige, živio od nogometa, ali to je bilo to. Znao sam čitati utakmicu, u svim momčadima bio kapetan i najskuplji igrač u kadru, no više sam bio po bolnicama nego na terenu.

Teška ozljeda

Zato je trenersku karijeru u svom klubu Calwu, smještenom u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, počeo kao tinejdžer.

- Sa 17 sam doživio tešku ozljedu koljena i preuzeo brigu oko juniorske momčad. Prepoznao me Thomas Albeck, dugo godina glavni čovjek u Akademiji Stuttgarta, koji je imao jednu od presudnih uloga u mojoj karijeri. Inzistirao je da polažem za licence, išao sam na stažiranje kod Rangnicka... Kasnije je Albeck bio u RB Leipzigu i 2017. je nesretno preminuo.

Igrao je do 1993. kad se opet teško ozlijedio u amaterima Waldhofa iz Mannheima i s 27 završio karijeru. Trener prve momčadi tada je bio Klaus Toppmöller...

Ivankoviću i Štimcu dužan sam lijepu večeru, a Dalić može osvojiti Euro

U kakvom ste odnosu sa Štimcem i Ivankovićem?

- Stalno smo u kontaktu, prije i poslije utakmica. Ivanković je za mene legenda, Štimac je bio veliki igrač i velik je čovjek. Igor mi je pomogao da osvojim turnir Merdeka u Maleziji u listopadu prošle godine, jer mi je dao sve glavne informacije o domaćinu od kojeg je Indija ispala u polufinalu. Mi smo onda svladali Malezijce s 2:0 u finalu i zbog toga ću mu uvijek biti zahvalan. Igoru i Branku sam dužan jednu lijepu večeru na moj račun. Oni znaju zašto...

Zlatko Dalić?

- Upoznao sam ga na SP u Rusiji, bio sam tada izbornik Maldiva i pokušao dogovoriti prijateljsku utakmicu s Vatrenima. Dalić radi sjajan posao, Hrvatska je kandidat za osvajanje Europskog prvenstva 2024., pa i mi moramo jednom nešto osvojiti. Moramo biti ponosni što je tako mala država uvijek među favoritima.

- On me doveo u Bochum 1996., sjetio me se. U Bochumu sam šest mjeseci radio besplatno i onda tamo potpisao prvi profesionalni ugovor. Prvo kao trener juniora i pomoćnik druge momčadi, a onda sam otišao u Duisburg. Tri godine u Duisburgu su mi jako pomogle, jer sam svaki dan imao trening s juniorima, s drugom momčadi i radio s prvom gdje sam skautirao. Nakon Duisburga sam otišao u Waldhof.

Bilo je to na prijelazu stoljeća. Potom je prvi put napustio Njemačku i postao glavni trener neke prve momčadi.

Praksa kod Osima

- Napravio sam Pro licencu, praktikum sam imao kod Ivice Osima, tada trenera Sturma. Nije Osimu bilo lako doći blizu, ali me jako zavolio, ne znam zašto. I na kraju mi je rekao “mali, ti ostani kod mene tu blizu, naći ću ti klub u 2. ligi”. I našao mi ga je, preuzeo sam austrijski Leoben. Preko njega sam otišao učiti kod Arsenea Wengera u Arsenal. Nije lako za jednog malog trenera otići u London i s njime provoditi tri, četiri sata dnevno.

image
KARIM JAAFAR Afp

Ried, Wiener Sportklub i onda 2006. preuzimanje klupe U-21 reprezentacije Gruzije. Poveo ga je Toppmöller, koji je preuzeo A-reprezentaciju.

- Bilo je to od 2006. do 2008. i kad je Toppmöller dobio otkaz, iz lojalnosti nisam želio biti izbornik. Onda me on nazvao i rekao mi da odradim barem te dvije utakmice, s Estonijom i Portugalom. Bio sam i tehnički direktor u Gruziji, zvao sam Branka Ivankovića, sve smo dogovorili, ali onda mi je rekao da ima ponudu Dinama i odlučio se za Maksimir.

Ratni uvjeti

Nakon Gruzije - Indonezija.

- Za vrijeme rata u Gruziji ostao sam tamo, pomagao ljudima. Drugi put u životu potrošio sam svu ušteđevinu u ratnim uvjetima, prvo u Hrvatskoj, pa u Gruziji. Ostao sam bez novca i onda je došao jedan milijarder iz Indonezije i ponudio mi ogroman ugovor na nekoliko godina. Bilo je kombinacija s Karlsruheom, kao i da s Avramom Grantom odem u West Ham, da budem trener, a on menadžer. Nisam više mogao čekati, prihvatio sam poziv iz Azije, moram priznati - samo zbog novca. No na kraju je to bila odlična odluka, jer sam u zadnjih 14 godina stvorio veliko ime u Aziji.Bali Devata i PSM Makassar klubovi su koje je vodio u Indoneziji, nakon kratke epizode u BiH, u Aziju se vratio 2015. Na klupu reprezentacije Afganistana...

Zbog hrvatske putovnice 2008. nisam preuzeo njemačku U-21 reprezentaciju

Šegrt s ponosom ističe odnos s Joachimom Löwom, čovjekom koji je od 2006. do 2021. vodio njemačku reprezentaciju.

- Jogi Löw i ja stalno smo na vezi, dugo se poznajemo...

Kako je počelo vaše druženje?

- Jedan od mojih bivših igrača bio mu je pomoćni trener i upoznao me s njim 1996. Od tada smo u vezi. Zvao me u Fenerbahče da mu budem pomoćnik, ali me Duisburg nije pustio, zvao me kasnije kod sebe u Karlsruhe, Adanaspor... Zavolio me kao čovjeka i trenera.

Zastao je Šegrt i priupitao:

- Zna li se u Hrvatskoj da sam 2008. trebao preuzeti U-21 reprezentaciju Njemačke? Nakon Eura 2008. Löw je htio da postanem izbornik mladih. Našli smo se u Beču, bili su tamo i Bierhoff i Flick. Sve smo dogovorili, prihvatio je tu opciju i predsjednik Njemačkog saveza Zwanziger, no onda se oglasio Sammer i rekao da izbornik mora biti Nijemac. Imao sam hrvatsko državljanstvo i nisam ga se mislio odreći. Na kraju je Savez ipak rekao - ne može. Ali, ne žalim, rekao sam i Löwu da je za mene glupost da moram promijeniti putovnicu kako bih dobio posao. Uvijek ću biti njemački trener, ali ja sam Hrvat. Ako budem mogao imati dvije putovnice, O.K., ali da se odreknem hrvatske, to nema šanse.

Preživio sam rat u Hrvatskoj i Gruziji, rekao sam si “pa preživjet ćeš i Afganistan”. S Afganistanom smo dobili šest od osam utakmica, jasno vam je kakav je to uspjeh. Poslije sam vodio Maldive s kojima sam osvojio Južnoazijski kup, što je bila senzacija.

Dvaput su mi dizali novac

Početkom 2022. preuzeo je Tadžikistan.

- Zvali su me u korona vremenu. Šest mjeseci su bili bez izbornika, a bilo je manje od pet mjeseci do početka kvalifikacija. Problem je bio što sam htio sa sobom dovesti dvojicu trenera iz Gruzije i fitness trenera iz Crne Gore, jer je fizika njihov najveći problem. Nisu htjeli prihvatiti. Rekao sam, gledajte, ja ne pričam savršeno ruski i u kratkom razdoblju ne mogu dovoljno dobro instruirati mlade trenere u Tadžikistanu što da rade. Dvaput su mi dizali novac, ali ja sam inzistirao na pomoćnicima i ipak su popustili. Sada su svi zadovoljni s njima trojicom. Vjerujte mi, bez njih trojice ne bih mogao napraviti to što sam napravio.

U Gradačcu su igrači plakali kad sam odlazio

Šegrt je 2014. s poslom došao najbliže Hrvatskoj. Preuzeo je, naime, Zvijezdu iz Gradačca.

- Otišao sam u Zvijezdu iz Gradačca, htio sam biti blizu majke u Đurđevcu, bila je bolesna... Bosanci su sjajni ljudi, jako nogometno talentirani, ali daleko je to od razine Hrvatske. Došao sam u BiH i da bolje naučim naš jezik. Kad sam došao bili smo zadnji, digli smo se i onda je klub prodao najbolje igrače, pa kad su pomislili da su se spasili, rekli su “ne trebamo više skupog trenera”. Kad su me otpustili, momčad je bila razočarana, neki igrači su i plakali... Otpustili su me pa kad su počeli gubiti, zvali me natrag. Rekao sam im otvoreno, radije idem u Afganistan nego da se vratim kod vas!

Ušao je Šegrt u povijest, prvi je izbornik s kojim se Tadžikistan kvalificirao na Azijski kup, prvenstvo kontinenta.

- Situacija je u pozitivnom smislu eksplodirala od mog dolaska. Kvalificirali smo se na AK, osvojili King’s Cup u Tajlandu, odigrali s Rusijom 0:0, osvojili Merdeka Cup u Maleziji... I sada imamo potpunu euforiju u državi. Protiv Kine je utakmicu u Tadžikistanu pratilo 8 milijuna gledatelja, a država ima 10 milijuna stanovnika, sve vam je jasno... Kad sam ja došao, prosjek momčadi bio je oko 30 godina, sada je prosjek 23,6, samo je Indonezija mlađa. Joachim Löw mi je rekao “Petre, ti si sam kriv što su takva očekivanja, sam si podignuo letvicu jako visoko”. Svi su sada naviknuli na pobjede, misle da i na Azijskom kupu možemo sve pobijediti, da smo tako jaki. Normalno je da želimo proći, ne želimo stati na ovome, ali neće biti lako.

Povratak u Europu

Kakav je plan za dalje?

- Naravno, htio bih se vratiti u Europu, imao sam poziv od dvije reprezentacije, ali posao se nije uspio realizirati. Ugovor u Tadžikistanu mi je triput produljen, no razgovarat ćemo nakon Azijskog kupa. Oni sa mnom planiraju da nastavimo s kvalifikacijama za SP 2026., vidjet ćemo. Nemam agenta, sve sam dogovaram i naučio sam da se sve brzo može okrenuti.

image
NOUSHAD THEKKAYIL/NURPHOTO/SHUTT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tadžikistan je oko 2,5 puta veći od Hrvatske, udaljen od nje više od 4000 kilometara, smješten između Afganistana, Uzbekistana, Kirgistana i Kine. Kakvi su Tadžici?

- Iznimno pozitivni, otvoreni prema gostima, a obitelj im je broj jedan. Priroda je u puno dijelova države divlja i netaknuta, tako da i hrana ima posebno dobar okus. U glavnom gradu Dušanbeu dobro živim. Bonusi za igrače su strašni, tu nema diskusije, dobili su sjajan novac, a i premije za eventualni prolaz u drugu rundu su vrhunske. No meni novac nikad nije bio glavna motivacija, već je to borba s najboljim trenerima i igranje na velikim turnirima.

Uvijek pružim ruku svim novinarima

Uoči utakmice s Kinom, Šegrt je na press-konferenciji napravio neuobičajen potez. Svim prisutnim novinarima u dvorani pružio je ruku...

- Löw mi je kazao da je to odjeknulo, da je bila prava stvar, ali nisam to namjerno izveo da bih privukao pozornost, to radim uvijek otkako sam izbornik, samo javnost to nije vidjela. Respektiram novinare, znam kako je to težak posao.

Za prolaz možda dovoljan i bod, najboljem strijelcu dijagnosticiran je rak

Tadžikistan je u 1. kolu odigrao 0:0 s Kinom i uzeo povijesni bod na Azijskom kupu. U 2. kolu protiv domaćina Katara poraženi su 0:1 i u skupini A u ponedjeljak još igraju s Libanonom. S pobjedom sigurno prolaze, a možda im i bod bude dovoljan ako Katar dobije Kinu. Tadžikistan je dosta oslabljen na Azijskom kupu.

- Ostali smo bez dvojice najboljih igrača. Najboljem strijelcu u povijesti reprezentacije, Manučehru Džalilovu, u rujnu prošle godine dijagnosticiran je rak, dok su ključnom igraču sredine, šestici Amirbeku Džurabajevu, pukli ligamenti neposredno prije starta Azijskog kupa.

Klubovi i reprezentacije u kojima je Šegrt radio

FV Calw

Bochum (pomoćnik)

Duisburg (pomoćnik)

Waldhof Mannheim (pomoćnik)

Leoben

Ried

Wiener Sportklub

Gruzija U-21

Gruzija

Bali Devata

PSM Makassar

Zvijezda Gradačac

Afganistan

Maldivi

Tadžikistan

Linker
01. lipanj 2024 05:30