TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix
PRIPREMNA UTAKMICA

Hajduk preokrenuo protiv Rumunja u samo pet minuta! Marko Livaja strijelac i asistent

Nogometaši Hajduka ostvarili su pobjedu na pripremama u Sloveniji...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. lipanj 2021. 20:49

HAJDUK – UNIVERSITATEA 2:1 (Livaja 77', Ljubičić 82' / Raicea 59')

SLOVENSKE KONJICE Igralište Dravinje. Sudac: Denis Halilović (Slovenija).

HAJDUK (4-2-3-1): Posavec - Skorup, Čalušić, Simić, Dolček - Atanasov, Čubelić - Jairo, Teklić, Jakoliš - Diamantakos. Drugo poluvrijeme: Silić - Škaričić, Vušković, Elez, Čolina - Čuić, Vuković - Sahiti, Livaja, Biuk - Ljubičić.

Trener: Jens Gustafsson.

UNIVERSITATEA 1948 (4-2-3-1): Popa (od 33. Mogosanu -) - Negru, Machado, Kovačić, Huyghebaert - Asamoah, Albu - Pop, Baeten, Bauza - Balan (još su igrali: Raicea, Bagayoko, Paramatti, Zanfir, Miutescu, Blidar).

Trener: Adrian Mutu.


Nakon dvije godine vratili su se Bijeli pripremnim utakmicama u Sloveniji pobijedivši rumunjskog prvoligaša pod imenom U Craiova1948 s 2:1. Bijeli su gubili 0:1, ali u pet minuta stigli su Bijeli do prekreta. Poravnao je Livaja, a pogodak za pobjedu postigao je Marin Ljubičić sjajnom golgeterskom reakcijom. Dobio je loptu od Livaje s lijeve strane i potom iz okreta s 14 metara pogodio lijevi donji kut.

Hajduk je u prvom dijelu bio nadmoćniji protivnik, Bijeli su imali posjed, kontrolirali loptu, ali bez akcija kojima bi ozbiljnije zaprijetili rumunjskim vratarima. Prvi je Popua testirao Jani Atanasov udarcem s 20 metara, potom je pokušao i Jairo, a šut je okušao i Diamantakos u 37. minuti. Bila je to i najveća prijetnja Bijelih u prvom dijelu, udarac grčkog napadača s 12 metara iskosa uspio je ukrotiti Mogosanu u 37. minuti.

U nastavku je Universitatea povela, pogodak je potpisao Nicosur Raicea. Iz zadnje linije je krenula akcija, dugo su kombinirali Rumunji, a da Bijeli pritom nisu nijednom uspjeli prekinuti dodavanja. Raicea je došao do lopte na lijevoj strani, prošao pored dvojice obrambenih igrača Bijelih, ušao iskosa u kazneni prostor i pogodio lijevi donji kut Silićeve mreže za vodstvo Rumunja. Nakon primljenog zgoditka napao je Hajduk i dvaput je Mogosanu spašavao Rumunje. Prvo ispred Livaje u situaciji “jedan na jedan”, zatim na udarcu s distance Čuića, da bi se potom i Biuk našao u sjajnoj situaciji, ali u 73. minuti nije uspio iz blizine zatresti mrežu Rumunja. Ali, četiri minute kasnije Biuk je precizno nabacio za Livaju koji je s pet metara glavom postavio 1:1 iz 17. udarca Bijelih koji je najavio kompletni preokret.

Gustafsson je ponudio prigodu dvjema kompletnim momčadima, 22 igrača, na klupi su ostali Šarić, Brkljača i Krolo, a za dvoboj nisu konkurirala dva vratara Sentić i Perić, te Kačaniklić, Eduok, Dimitrov i Lazar. Puno bolja, jasno, bila je ekipa iz drugog poluvremena. Probao je Gustafsson dva desna beka, jer za sada nema nijednog i mora između igrača koje posjeduje pronaći rješenje. U prvom dijelu igrao je veznjak Dino Skorup na traženoj poziciji, a u drugom dijelu je desnu stranu pokrivao Luka Škaričić, stoper koji je prošle sezone igrao za Hajduk B.

Glede rumunjskog suparnika treba zabilježiti detalj da im na klupi od kraja svibnja sjedi Adrian Mutu. Nekoć zvijezda rumunjskog nogometa, igrač Parme, Chelseaja, Juventusa i Fiorentine, nogometaš koji je punio naslovnice žutog i nogometnog tiska sa svojim pozitivnim testovima na kokain i doping.

Danas je Mutu 42-godišnjak koji je post-igračku karijeru započeo kao predsjednik bukureštanskog Dinama prije pet sezona, zatim je trenirao rumunjsku U-21 reprezentaciju, a novi izazov pronašao je u Craiovi.

Linker
14. svibanj 2024 10:40