FRANK AUGSTEIN/AFP/PROFIMEDIA
LJETNI PRIJELAZNI ROK

Evo kakvi su sve višemilijunski transferi propali Hrvatima! A ovo je TOP 5 odrađenih poslova

Nekoliko je hrvatskih igrača ovog ljeta bilo nadomak velikih transfera koji se na posljetku nisu realizirali
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. rujan 2022. 15:42

Pisali smo već kako su klubovi Premiershipa dominirali ljetnim mercatom i zauzeli sedam od 10 najvećih ljetnih ljetnih transfera, a zanimljivo je bilo i na tržištu hrvatskih nogometaša.

Iako nitko od naših nije ušao u TOP 10 ljetnog prijelaznog roka, odrađeno je nekoliko zanimljivih poslova, a nekoliko velikih nije realizirano iz različitih razloga. Pa krenimo redom...

Duje Ćaleta-Car napravio je najveći transfer od hrvatskih nogometaša u ljetnom prijelaznom roku. Southampton je Marseilleu platio 10 milijuna eura odštete za 25-godišnjeg hrvatskog reprezentativnog stopera kojeg se i ranije povezivalo s Premier ligom.

image

Duje Ćaleta-Car

ANTE CIZMIC Cropix

Na drugom mjestu po visini odštete je prijelaz Dinamovog defenzivnog veznog Bartola Franjića u njemački Wolfsburg. Klub kojeg je ovog ljeta preuzeo bivši hrvatski izbornik Niko Kovač za Franjića je u Maksimirsku 128 poslao 7,5 milijuna eura.

Bivši lijevi bočni Hajduka Domagoj Bradarić (22) prešao je iz Lillea, u kojem je prošle sezone igrao vrlo malo, u talijansku Salernitanu. Njegov je novi klub platio odštetu od pet milijuna eura.

Transfer 24-godišnjeg hrvatskog napadača Petra Muse iz Boaviste u Benficu iznosio je pet milijuna eura, a zanimljivo je da se na bivšem igraču Zagreba i zaprešićkog Intera ovog ljeta ukupno ‘okrenulo‘ 9,25 milijuna eura. Naime, Musa je prošle sezone Boavisti bio posuđen iz praške Slavije, koja je to naplatila s 250.000 eura, da bi portugalski klub ovog ljeta Česima platio 4,25 milijuna eura odštete i potom Musu prodao Benfici.

Ako Musin transfer računamo kao jedan, onda je na petom mjestu prijelaz Boška Šutala iz Atalante u zagrebački Dinamo za 4 milijuna eura. Nažalost, Šutalo se teško ozlijedio na nezgodnom terenu šibenskog Šubićevca te će oporavak nakon operacije potrajati dulje vrijeme.

image

Bartol Franjić

WOLFSBURG INSTAGRAM

Bilo je ovog ljeta još zanimljivih transfera hrvatskih nogometaša; Ivan Perišić je kao slobodan igrač iz Intera prešao Tottenham, Nikola Vlašić je iz West Hama posuđen Torinu gdje je odmah ‘eksplodirao‘ pod vodstvom trenera Ivana Jurića. Nikola Moro posuđen je Bologni, Marin Pongračić i Kristijan Bistrović Lecceu, dok je Filip Uremović pristupio Herthi, a Šime Vrsaljko Olympiacosu. Antonio Čolak stigao je u Glasgow Rangers, Domagoj Vida u atenski AEK...



NEREALIZIRANI TRANSFERI

Nekoliko je hrvatskih igrača ovog ljeta bilo nadomak velikih transfera koji se na posljetku ipak nisu realizirali. Najviše pažnje privukla je priča o mogućem prijelazu stopera RB Leipziga Joška Gvardiola u Chelsea. Pojavio se u tim spekulacijama fantastičan iznos od 90 milijuna eura, čime bi Joško postao najskuplji stoper u nogometnoj povijesti, ali do realizacije transfera ipak nije došlo. Gvardiol je produljio ugovor s Leipzigom u kojem je jedan od stožernih igrača, no Bluesi neće samo tako odustati, moguće je da po sjajnog braniča krenu već u zimskom prijelaznom roku.

Josip Šutalo trebao je iz Dinama prijeći u RB Leipzig, gdje bi zamijenio Gvardiola. Spominjala se odšteta od 25 milijuna eura, no na kraju taj veliki transfer ipak nije realiziran, s obzirom na Gvardiolov ostanak u Bundesligi. nravno, s obzirom da je Šutalo u njemački klub trebao ići tek na ljeto, ostaje otvorena mogućnost naknadnog dogovora.

image

Joško Gvardiol

JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

Borna Sosa također je bio nadomak transfera karijere. Za lijevog bočnog Stuttgarta bio je zainteresiran milanski Inter, sve je već bilo pripremljeno za transfer, no sve je palo u vodu zbog – Robina Gosensa. Njemački reprezentativni lijevi bočni ipak nije napustio Nerazzurre (tražio ga je Bayer Leverkusen), pa nije bilo ni potrebe za Sosom, čije se ime povezivalo i s engleskim klubovima Manchester Cityjem i Chelseajem.

Ni Stipe Biuk nije napustio Poljud, iako se to moglo očekivati nakon Hajdukovog oproštaja od Europe u ogledima s Villarrealom. Veliki talent Bijelih neće ove jeseni igrati u Serie A, nastavit će se dokazivati na hrvatskim travnjacima. Sampdorija je za njega ponudila milijun eura plus pet milijuna na kraju sezone, uz uvjet ostanka u Serie A, no u Hajduku su procijenili kako ponuda nije dovoljno dobra te su je odbili.

U Top 5 nerealiziranih hrvatskih transfera uvrstit ćemo i jednog trenera. Riječ je o Goranu Tomiću, izvrsnom stručnjaku koji je napravio sjajne stvari s Lokomotivom i Rijekom. Trebao je Tomić preuzeti Osijek nakon otkaza Nenadu Bjelici, ali to se ipak neće dogoditi sve do kraja ove godine. Naime, kako tvrde dobro upućeni izvori, Rijeka je prilikom razlaza s Tomićem u sporazum postavila klauzulu (od navodno 150.000 eura) u slučaju da Tomić preuzme neki od klubova iz HNL-a.

Linker
15. svibanj 2024 08:38