LAURENCE GRIFFITHS Afp
DRAMA U PRODUŽETKU

Engleska srušila Dance iz sumnjivog penala i izborila povijesni finale s Italijom!

Nakon 120 minuta Gordi Albion je izborio veliki obračun za europsku krunu pred svojim navijačima.
Piše: Patrik Mršnik/Sportske novostiObjavljeno: 07. srpanj 2021. 19:02

ENGLESKA - DANSKA 2:1 (Kjaer 39'-ag, Kane 104' / Damsgaard 30')

ENGLESKA (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice (od 95. Henderson) - Saka (od 69. Grealish, od 106. Trippier -), Mount (od 95. Foden), Sterling - Kane.

DANSKA (3-4-3): Schmeichel - Christensen (od 79. Andresen), Kjaer, Vestergaard (od 105. Wind -) - Stryger Larsen (od 67. Wass), Hojbjerg, Delaney (od 88. Jensen), Maehle - Braithwaite, Dolberg (od 67. Norgaard), Damsgaard (od 57. Poulsen).


Nogometna reprezentacija Engleske prvi put u povijesti izborila je plasman u finale Europskog prvenstva nakon što je u polufinalnom ogledu na svom Wembleyu nakon produžetaka pobijedila Dansku sa 2:1. Pričat će se još o golu koji je odlučio pobjednika.

image
Petica za glumu: Raheem Sterling
PAUL ELLIS Afp

Danska je povela u 30. minuti fenomenalnim golom Mikkela Damsgaarda, izjednačio je Simon Kjaer devet minuta kasnije gurnuvši loptu u vlastitu mrežu, a pobjedu Englezima donio je Harry Kane golom u 104. minuti.

Englezi će u finalu 11. srpnja na Wembleyju igrati protiv Italije koja je u utorak boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Španjolsku sa 4:2. Utakmica je završila rezultatom 1-1. Vodeći pogodak za Italiju postigao je Federico Chiesa u 60. minuti, a izjednačio je Alvaro Morata u 80. minuti na asistenciju Danija Olma. U produžetku nije bilo pogodaka.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

Englezima će to biti prvo finale na Europskim prvenstvima nakon što su 1968. bili treći, a 1996. zapeli u polufinalu, dok je Italija jedini naslov osvojila 1968. godine, a još dva puta izgubila u finalima (2000, 2012).

Domaćin je bolje ušao u susret, međutim poveli su gosti. U 30. minuti je Mikkel Damsgaard maestralno pogodio iz slobodnog udarca šokiravši Wembley. Bio je to prvi gol koji je Gordi Albion primio na ovom prvenstvu.

image
PAUL ELLIS Afp

Zanimljivo, Pickford je u 25. minuti utakmice oborio rekord legendarnog Gordona Banksa koji je 1966. godine povezao 720 minuta bez primljenog gola. Pickford je sakupio 721 minutu bez primljenog gola oborivši rekord, no četiri minute kasnije njegovu seriju je prekinuo napadač Sampdorije. Pickfordov rekord sada iznosi 725 minuta bez primljenog gola.

Domaćin je izjednačio u 39. minuti nakon što je Saka s krila ubacio loptu u kazneni prostor prema Sterlingu, no Kjaer je uklizao ispred njega i skrenuo loptu u vlastitu mrežu.

Engleska je mogla do preokreta u 55. minuti, glavom je pucao Maguire, no Schmeichel je fantastično reagirao. U nastavku susreta domaćin je pritiskao, a Danci svoju priliku tražili iz kontri, no rezultat se nije mijenjao pa se ušlo u produžetke.

Ključni trenutak se dogodio u 102. minuti kada je nizozemski sudac Danny Makkelie pokazao na bijelu točku nakon što je Sterling srušen u kaznenom prostoru, ali bia je to jako sumnjiva odluk ajer kontakta čini se da nije uopće bilo. Njegovu odluku potvrdila je i VAR soba i povratka više nije bilo.

Harry Kane je pucao s bijele točke, Schmeichel je obranio, no lopta se odbila do engleskog kapetana koji iz drugog pokušaja nije pogriješio.


KRAJ: Engleska je u finalu! Završilo je pobjedom Gordog Albiona 2:1.

120' Sterling! Sada je odlučio sve sam riješiti, driblinzima je došao do dva-tri metra od gola, ali danski vratar je to zaustavio.

117' Englezi su se lagano povukli, Sterling i Walker zato igraju fantastičnu utakmicu i vuku napade u koje suigrači ne jure bezglavo.

115' Braithwaite! Uh, sada je to bilo opasno, okrenuo je Stonesa i izborio se za udarac... Od Stonesa se to i odbilo pa je Pickford morao intervenirati i odbiti u korner.

113' Ne treba posebno naglašavati kakvo je slavlje bilo engleskih navijača nakon što je postignut drugi pogodak.

image
PAUL ELLIS Afp

image
PAUL ELLIS Afp

111' Ne žuri se sada Gordom Albionu, a Danska nema snage za napraviti nešto konkretnije i ozbiljnije. No, možda nas iznenade još jednom.

108' Još čak tri promjene može napraviti engleska klupa, a na njoj pregršt talenta. Upravo bi širina klupe mogla presuditi, Danci sada bacaju sve u napad.

106' Kreće drugi produžetak. Zanimljivu promjenu radi Gareth Southgate, ulazi Trippier umjesto Grealisha koji je ušao u 69. minuti.

Mogu li Englezi ovako slaviti i za petnaestak minuta?

image
JUSTIN TALLIS Afp

image
JUSTIN TALLIS Afp

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

KRAJ 1. PRODUŽETKA: Vodi Engleska golom iz penala, još je 15 minuta do kraja utakmice. Danci više nemaju izmjena, Wind je zamijenio Vestergaarda.

104' GOOOOOL! Harry Kane ne zabija iz jedanaesterca za vodstvo Engleske, ali to čini iz odbijanca.

102' Jedanaesterac za Englesku! Maehle ruši Sterlinga, ovaj pada, a Makkelie pokazuje na bijelu točku... VAR to gleda... Potvrđeno je, penal...

image
ANDY RAIN Afp

98' Grealish! Veliki pritisak Engleza. Brani Schmeichel, prethodno je i Maguire mogao glavom zabiti, a na kraju Sterling preko gola... Danci su energetski jako nisko...

96' Umjesto Declana Ricea ulazi Jordan Henderson, a Phil Foden će zamijeniti Masona Mounta.

94' Kane! Brani Schmeichel nakon sjajne okomite lopte Walkera. Danski vratar opet je bio na razini zadatka, zaprijetio je kasnije i Sterling, blokirao je Vestergaard i ostao ležati na terenu. Vestergaard je doslovno na izmaku snaga, a Sterling ga je i nagazio i udario u lice...

image
CARL RECINE Afp

93' Poulsen ruši Grealisha na centru, engleska klupa sprema dvije izmjene...

91' Krećemo... Danci mogu napraviti još samo jednu, a Englezi čak pet izmjena. I to može biti važan faktor.

KRAJ 90 MINUTA: Nema golova u drugom poluvremenu, i ove večeri idemo u dodatnih pola sata...

90+5' Mountov slobodni udarac na Maguirea, preslab je to bio udarac da bi se matiralo Schmeichela.

90+3' Pokušavaju, nastoje Englezi nešto napraviti, ali ne ide... Phillips preko gola.

90' Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade.

89' Evo i pete danske promjene. Ne može više Delaney, umjesto njega je ušao Mattias Jensen, član Brentforda, novog engleskog premierligaša.

87' Kao da i jedni i drugi čekaju kraj tih 90 minuta. Nismo očekivali produžetke, ali oni su sada zaista jako blizu.

84' Još jednom pogledajte fantastičnu Schmeichelovu obranu s početka drugog poluvremena.

81' Kalvin Phillips uputio je jubilarni, deseti udarac Engleza na utakmici. Pored gola, bacio se Schmeichel, čisto da bude siguran da to ne ide u okvir gola.

79' Neće moći nastaviti Christensen, umjesto njega ulazi Joachim Andersen, član Fulhama...

77' Kako sad stoje stvari, zaista se može dogoditi samo neka gruba pogreška nečije obrane, kako bismo vidjeli neki novi pogodak do kraja 90 minuta.

image
PAUL ELLIS Afp

74' Kane pada, ali to je prekršaj u napadu! Englezi kipte od bijesa, ali jedanaesterca biti neće. Čekaju li nas novi produžeci?

72' Iako ima pregršt rješenja na klupi, Southgate one glavne poteze čuva... U rezervi su Foden, Rashford, Sancho, mladi Bellingham... Žuti karton dobio je Wass, samo pet-šest minuta nakon što je ušao u igru.

69' Prva engleska izmjena, u igru će Jack Grealish umjesto Bukaya Sake.

67' Idu čak tri izmjene kod Danaca. Ulaze Poulsen (koji se zagrijava od poluvremena), Wass i Norgaard. Vani su Stryger, strijelac Damsgaard te Dolberg.

image
JUSTIN TALLIS Afp

65' Problemi s Andreasom Christensenom, zbog lakše ozljede morao je napustiti teren pa su Danci kratko bili s igračem manje dok se stoperu Chelseaja ukazivala pomoć.

63' Engleski naleti progresivno se povećavaju kako utakmica ide u svoju završnu fazu. Nemaju namjeru Southgateovi izabranici igrati još dodatnih pola sata.

60' Krasna akcija Sterlinga i Shawa okončana je dodavanjem lijevog braniča koji je tražio povratnom loptom Saku, Hojbjerg je blokirao i odbio u korner, obranili su se Danci.

58' Igra se potpuno otvoreno na obje strane, sada su i Danci imali korner, no nisu uspjeli zaprijetiti Pickfordu.

55' Maguire! Kakva obrana Schmeichela! Mount je izveo slobodni udarac s desne strane, Maguire bio prvi i najviši na lopti, ispružio se danski vratar i spasio svoju momčad.

image
JUSTIN TALLIS Afp

52' Dolberg! Kakva šansa, ali nova velika obrana Pickforda. Stvorio se prostor nakon sjajne lopte Maehlea... Pucao je nisko, prizemno, Pickford to brani, a i zastavica pomoćnog suca bila je u zraku.

50' Žuti karton za Harryja Maguirea. Naletio je i pogodio laktom u lice Kjaera nakon jednog slobodnog udarca i ubačaja u sredinu.

image
CATHERINE IVILL Afp

48' Neće Danci srljati, dapače, želja im je što duže držati loptu te na taj način možda i frustrirati englesku reprezentaciju.

46' Kreće drugo poluvrijeme u Londonu, danska klupa priprema Yussufa Poulsena za ulazak, no ta se izmjena još nije dogodila.

I to se dogodilo, Engleska je primila pogodak.

Danski pogodak zaista je bio briljantan... Bio je to prvi na ovom Euru postignut izravno iz slobodnog udarca.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

POLUVRIJEME: Nije bilo sudačke nadoknade, 1:1 je na Wembleyju za sada.

45' Dapače, do odlaska na veliki odmor pokušat će domaći zabiti i preokrenuti. Sterling i Kane opet su nastojali proigrati Saku, ovoga puta je Kjaer dobro postavljen.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

image
JUSTIN TALLIS Afp

41' Nisu Danci izdržali do poluvremena... Prvu je skinuo Schmeichel još nekako, ali drugu dobru loptu na desnu stranu koja je bila zavrnuta u sredinu nitko nije mogao spasiti.

39' GOOOOOOL! Evo Engleza! Evo povratka Engleza, Saka je asistirao, Sterling bi zabio da to prethodno s par metara u svoju mrežu nije ugurao kapetan Kjaer.

38' KAKVA OBRANA SCHMEICHELA! ZICER, ZICERČINA! Sterling je bio na par metara, Kane mu je ubacio s desne strane, ali senzacionalna obrana danskog vratara.

36' Sada je Sterling imao slobodan udarac otprilike sa slične pozicije Damsgaardovoj, samo jasno, sa suprotne strane. Kjaer je bio najviši u živom zidu i blokirao to.

34' Hoćemo li dočekati odgovor Engleza do poluvremena? Djeluju grogirano, barem zasad.

32' Tko bi se tome nadao? Ali, bilo je vidljivo da Dancima raste samopouzdanje, a da se Kanea, Sterlinga i društvo ne vidi previše.

30' GOOOOOOL! Bomba Mikkela Damsgaarda iz slobodnog udarca za 0:1. Neobranjivo za Pickforda, prvi gol kojeg je Engleska primila na Euru.

image
CARL RECINE Afp

image
CARL RECINE Afp

28' Najaktivniji su kod Engleza zasad bokovi, ponajprije Shaw čiji ubačaji nastoje pronaći Kanea, Sterlinga i ostatak društva... Sada dvoboj Mounta i Dolberga te prekršaj za Dansku zbog lakta u lice...

25' Damsgaard! Puštali su ga engleski braniči, odigrao je kratku kombinaciju s Dolbergom i opasno zaprijetio Pickfordu, otišlo je preko gola.

24' Jesu li Southgateovi izabranici malo i taktički maknuli nogu s papučice gasa? Po uvodnih 10-15 minuta izgledalo je da će pogodak pasti svake sekunde...

22' Polovica igre u prvom dijelu. Presjecimo sve malim statističkim kutkom...

18' Igra se malko smirila, Danci su uhvatili dah, Rice je sada naletio na Hojbjerga na sredini terena i srušio ga. Prvi znaci nervoze? Moguće...

15' Danska je, to možemo reći, preživjela prvih 15 minuta, a sada su Hojbjerg i Braithwaite oprobali njihove udarce. Jednog je Pickford obranio, drugog nije morao, ali bit će korner.

13' Sterling! Dobar pokušaj, izborio se za udarac iz solo-akcije, ali nije dobro zahvatio loptu u trenutku udarca pa je to Schmeichel lagano ulovio.

image
ANDY RAIN Afp

12' Vestergaard je blokirao prodor Mounta, evo i prvog kornera na utakmici. Nećemo reći da gol Engleske visi u zraku, ali da su domači bolji - svakako jesu.

10' Uh, sada je moglo biti opasno! Sjajna lopta na Damsgaarda, uletio je danski napadač u kazneni prostor, no Walker spašava njegov siguran udarac prema Pickfordu u posljednji trenutak.

7' Jedna lopta Kanea na Sterlinga iz polukontre bila je prebrza za potonjeg, sada su se Danci malo oslobodili, no Maehleova lopta nije našla nikoga naprijed.

5' Pletu mrežu domaćini, zasad je Danska u svojoj zadnjoj liniji vrlo organizirana.

image
ANDY RAIN Afp

3' Mount i Shaw stigli su pred Schmeichela, Kjaer je vratio loptu u ruke svom vrataru, Englezi traže indirekt, no sudac Makkelie je miran...

2' Od prve sekunde jurnuo je Gordi Albion po to finale koje čeka već jako dugo... U polufinalu SP-a bolja je bila Hrvatska, ne trebamo se na to podsjećati...

21.00 Utakmica je počela! Tko će i u nedjelju igrati na Wembleyju, tko će na Talijane?

20.50 Deset je minuta do početnog udarca na Wembleyju, sve je spremno za početak.

20.42 Podatak za zapamtiti.

20.36 Prema informacijama BBC-ja, na tribinama Wembleyja danas je prisutno oko osam tisuća danskih navijača. Ostatak, njih preko 50 tisuća navijat će za domaće... Mnogi su treneri, bivši igrači i analitičari složni s time da neka momčad nikada nije imala takvu navijačku podršku na jednom velikom natjecanju.

20.34 Spreman je i engleski premijer...

20.30 Pola sata do utakmice! Još malo navijačkih, sa stadiona..

image
PAUL ELLIS Afp

image
JUSTIN TALLIS Afp

image
CARL RECINE Afp

image
CARL RECINE Afp

20.27 Schmeichel stariji je prije utakmice objavio jednu vrlo zanimljivu fotografiju iz svoje mladosti...

20.21 A kad je to trofej bio kući? Postavio je to pitanje Kasper Schmeichel na jučerašnjoj press-konferenciji i malo razjario Engleze.

20.17 BBC nam donosi detalje navijačke atmosfere ispred stadiona.

20.13 Dok čekamo utakmicu, pogledajmo zajedno naš jutarnji Eurocast u kojem smo odjavili prvo i najavili drugo polufinale Eura. Naš gost bio je Zoran Zekić.

20.10 Danska princeza Mary i princ Frederik su na utakmici...

image
JUSTIN TALLIS Afp

image
CATHERINE IVILL Afp

20.03 Urednik na engleskom Guardianu misli da je Saka dobar izbor za početni sastav.

20.00 Posebnu pažnju posvetit ćemo statističkim elementima i danas...

19.48 Cijeloga dana u Londonu traje navijačko ludilo... Ima i Danaca, a očekuje se oko 60 tisuća gledatelja.

image
NIKLAS HALLE‘N Afp

image
NIKLAS HALLE‘N Afp

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp

image
NIKLAS HALLE‘N Afp

image
NIKLAS HALLE‘N Afp

19.45 Jedina dvojba kod Danaca bila je ona standardna - Dolberg ili Poulsen, no prednost je dobio prvospomenuti igrač...

19.43 Na klupi su kod domaćina ostali igrači poput Grealisha, Mounta, Sancha i Fodena, a unutra je Bukayo Saka, igrač Arsenala.

19.40 Stigli su sastavi! Sve prema najavama... Saka igra od prve minute kod Engleza, Danci u najjačoj postavi... Naravno, bez "desetke" koja se oporavlja...

Linker
25. travanj 2024 03:10