LLUIS GENE Afp
KULTNI STADION

Camp Nou je danas najpopularniji stadion u svijetu, jedna je od najposjećenijih atrakcija u Barceloni

Dom nogometaša Barcelone nije samo sportska arena, već i puno više od toga
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. ožujak 2024. 23:13

U svijetu postoje svakojaki izbori. Između ostalog, primjerice, i za Stadion godine, kojeg biraju navijači. On se bira od 2010. i prvi pobjednik je bio stadion Aviva u glavnom irskom gradu Dublinu. Za 2023. godinu je, pak, izabran stadion Arena MRV, dom brazilskog prvoligaša Atletica Mineira (iako ga, doduše, dijeli i s Cruzeirom), a nalazi se u Belo Horizonteu. Potpuno novi stadion, izgrađen u travnju prošle godine. Za 2023. godinu je u konkurenciji bilo ukupno 35 sportskih zdanja ovakve vrste.

Povijest, arhitektura, mit

No, postoji i još jedan izbor i taj je najsvježiji. Izbor za najpopularniji stadion na svijetu. Iza ovog izbora, koji ima u biti vrstu studije, stoji jedna španjolska internetska kladionica, koja je rangirala 10 najboljih stadiona na svijetu prema njihovoj popularnosti na društvenim mrežama i broju objavljenih recenzija. Popis predvodi legendarni Barcelonin Camp Nou, koji spaja povijest, arhitekturu i, naravno, neke od najvećih legendi u povijesti poput Cruyffa, Maradone, Ronalda, Ronaldinha ili Messija.
Naravno, osim rezultata i velikih zvijezda, koje igraju ili su nedavno igrale na određenom stadionu, navijače također zanima kultura koju nameću mjesto igranja, duh momčadi, pa sami navijači, njezina povijest i mitovi, kao i njegovo inženjerstvo ili arhitektura stadiona, a koja može biti klasična ili moderna. Ukratko, nema nekog jedinstvenog, strogo određenog ili napisanog i jednoglasnog ukusa. Ima mjesta za sve. Razlozi za odabir bit će različiti, ali svima će biti zajedničko jedno: navijačka zaljubljenost u stadion.

Imajući to na umu, Genting Casino je odlučio uvažiti ukuse i izbore navijača kako bi otkrio koji je najpopularniji stadion na svijetu. Koristeći današnju tehnologiju i povezana ponašanja, usporedili su neke od najpoznatijih svjetskih stadiona s čimbenicima kao što su popularnost društvenih medija i recenzije posjetitelja kako bi saznali odgovor.

Uz bok velikom Gaudiju

Prema tomu ili navedenoj kladionici, najpopularniji stadion je Camp Nou u Barceloni, a slijede ga Anfield (dom Liverpoola) i San Siro/Giuseppe Meazza u Milanu (dom Milana i Intera). Zatim slijede Santiago Bernabeu (uporište Real Madrida), dok prvih pet najpopularnijih stadiona svijeta zatvara još jedan engleski stadion, legendarni Wembley, hram nogometa.

Dakako da će i svatko od čitatelja vjerojatno imati svoje viđenje i mišljenje, sukladno ili oprečno ovoj studiji, ali neke stavke su u pogledu Camp Noua neprijeporne. Naime, svaki gost, turist koji pohodi grad Barcelonu, a koja je jedno od najposjećenijih turističkih odredišta na svijetu, pod istinski obvezno posjećuje nikad završenu katedralu Svete Obitelji ili Sagrada Familia i stadion Camp Nou! Čak i prije famoznih kuća arhitekta Antonija Gaudija kao što su Kuća Batllo i Kuća Mila ili, pak, jedinstveni Park Güell. Samo na posjetu Camp Nou klub, ali i grad Barcelona, zarađuju godišnje desetke milijuna eura.

Valja napomenuti da je najpopularniji stadion na svijetu prema ovom istraživanju, Camp Nou, trenutačno u izgradnji i širenju kapaciteta na 104.000, te će biti zanimljivo vidjeti kako će promjene i planirano proširenje biti primljeno u javnosti.

Linker
17. ožujak 2024 23:14