Harry Kane i Jude Bellingham

 JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA John Walton/pa Images/profimedia
ZLATNA LOPTA

Borba za tron: Bellingham, Haaland i Mbappe nezadrživo nadiru, što mogu Kane i Salah?

Eri Messi - Ronaldo došao je kraj, a na najvećoj sceni blistaju mlađa lica
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. siječanj 2024. 11:36

Tko će osvojiti Zlatnu loptu u 2024.? Messi i Ronaldo vjerojatno neće, doba njihovo vladavine je prošlo, premda obojica i dalje igraju za reprezentaciju, pa nikada ne treba prekrižiti mogućnost da kroz Messi Copa Americu zasluži još jednu, devetu po redu titulu, ili da se Ronaldo preko Eura domogne šeste Zlatne lopte.

U posljednjih 15 izbora Messi i Ronaldo uzeli su 11 trofeja, a njihov su veličanstveni niz prekidali Luka Modrić i Kareem Benzema. Izbora 2021. nije bilo zbog pandemije. Modrić i Benzema su realno u statusu Messija i Ronalda, najbolji su dani iza njih, ali možda Luka može do druge Zlatne lopte. I dalje je važan dio Real Madrida koji može odvojiti i Ligu prvaka i La Ligu, a tko kaže da Hrvatska ne može biti osvajač Eura? U takvom raspletu Luka bi bio neupitni pobjednik.

Međutim, došlo je vrijeme za nova lica na najvećim pozornicama. Mi smo ih odabrali nekoliko. Nitko od njih nikada nije osvojio Zlatnu Loptu.


image

Jude Bellingham

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

JUDE BELLINGHAM (20)

Uloga: Vezni igrač

Klub: Real Madrid

Država: Engleska

Učinak u sezoni 2023/24.: 21 utakmica, 17 golova

Jedan od lidera Engleske, ali i već s 20 godina u premijernoj sezoni daleko najbolji igrač Real Madrida. Nije napadač, ali uvjerljivo vodi utrku najboljih strijelaca La Lige, a uz to iznimno snažno utječe na igru ​​Kraljevskog kluba. Real Madrid ima sjajan spoj iskustva i mladosti, sposoban je osvojiti Ligu prvaka i La Ligu, a Engleska će na Euro doći u statusu jednog od najvećih favorita. Bellingham stoga može ozbiljno pretendirati na Zlatnu loptu premda ima samo 20 godina.


image

Erling Haaland

OLI SCARFF Afp

ERLIN HAALAND (23)

Uloga: Napadač

Klub: Manchester City

Država: Norveška

Učinak u sezoni 2023/24.: 22 utakmice, 19 golova

Erlin Haaland je poput tajfuna uletio u engleski nogomet prije godinu i pol dana. Norvežanin je bio kandidat za Ballon d‘Or 2023., ali fenomenalni rezultati Manchester Cityja i Haalandov abnormalni broj golova ipak nisu nadmašili ostvarenje Messijevog sna o osvajanju Svjetskog prvenstva. Haaland je tako osvojio Srebrnu loptu.

Međutim, Norveška se nije kvalificirala na Euro, što će ponovno biti Haalandov veliki hendikep. Čini se da će 2025. Haalandu biti lakše doći do Zlatne lopte, jer tada neće biti velikih reprezentativnih natjecanja.


image

Rodrygo i Vinicius Junior

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

VINICIUS JUNIOR (23)

Uloga: Krilni napadač

Klub: Real Madrid

Država: Brazil

Učinak u sezoni 2023/24.: 13 utakmica, 6 golova

Vinicius je ima slabiju jesen zbog ozljeda, ali to je objektivan razlog. Nitko ne sumnja u izvanserijsku klasu Brazilca o kojem jako ovise u Real Madridu, a još više u brazilskoj reprezentaciji. Bellingham mu je najveći "problem", jer briljira u njegovom Realu, ali Vinicius može imati spektakularno proljeće.


image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp

KYLIAN MBAPPE (25)

Uloga: Napadač

Klub: PSG

Država: Francuska

Učinak u sezoni 2023/24.: 22 utakmice, 21 gol

Kada se Mbappe prvi put pojavio na nogometnom obzoru, odmah je postalo jasno da će u skoroj budućnosti ovaj Francuz biti na tronu. Samo je trebalo pričekati da Ronaldo i Messi nestanu s nebeskog svoda. Sada mu je put otvoren, ali Mbappeov trijumf još uvijek nije toliko lagan, premda je i dalje sjajan i produktivan napadač, po mnogima danas najbolji na svijetu.

Mbappe je prošle godine bio blizu Zlatne lopte (završio je treći u poretku), ali ni hat-trick u finalu Svjetskog prvenstva, te naslov Zlatne kopačke nisu bili dovoljni za osvajanje nagrade. Kylianu nedostaje pobjeda u Ligi prvaka i još jedan trijumf s francuskom reprezentacijom. Sljedeći Euro je najveća prilika, jer PSG teško može do Lige prvaka.


image

Rodri

OLI SCARFF Afp

RODRI (27)

Uloga: Vezni igrač

Klub: Manchester City

Država: Španjolska

Učinak u sezoni 2023/24.: 24 utakmice, 5 golova

Defenzivni veznjaci rijetko dobivaju pojedinačne nagrade jer je njihov rad često u sjeni. No, uvijek postoje iznimke, a Rodri je jedna od njih. Utjecaj Španjolca na igru ​​Manchester Cityja je ogroman, on na svojim plećima nosi i obranu i napad najboljeg kluba Europe i svijeta. Rodri također postiže važne golove - upravo je njegov pogodak donio Cityju prvu pobjedu u Ligi prvaka. Ako Španjolska osvoji Euro, Rodrijeve šanse za Ballon d‘Or naglo će porasti. Posebno ako City odigra još jednu veliku sezonu.


image

Harry Kane

MICHAELA REHLE Afp

HARRY KANE (30)

Uloga: Napadač

Klub: Bayern

Država: Engleska

Učinak u sezoni 2023/24.: 22 utakmice, 25 golova

Prošlog ljeta je najbolji strijelac u povijesti engleske reprezentacije zamijenio Tottenham za Bayern gdje su mu trofeji praktički zajamčeni, a s Tottenhamom do njih realno nije mogao doći. Kaneovi individualni dosezi u Bayernu su impresivni. Englez je već postigao 21 gol u 15 prvenstvenih utakmica i prijeti rekordu Lewandowskog. Uspije li Kane osvojiti Bundesligu, Ligu prvaka i zablistati na Euru 2024., postat će prvi favorit u utrci za Ballon d‘Or.


image

Mohamed Salah

PETER POWELL Afp

MOHAMED SALAH (31)

Uloga: Napadač

Klub: Liverpool

Država: Egipat

Učinak u sezoni 2023/24.: 26 utakmica, 16 golova

Ballon d‘Or je katkad nepravedna nagrada jer slavi igračeva postignuća u kratkom razdoblju, u samo jednoj godini. Postoje nogometaši koji blistaju godinu dana, a ostatak vremena igraju osrednje, a ima i onih poput Salaha koji su konstantno sjajni.

Mohamedu je teško natjecati se s Europljanima i Južnoamerikancima, budući da predstavlja afričku momčad. No Egipat će 2024. godine imati i svoj kontinentalni turnir - Afrički kup nacija. Da bi se kvalificirao za Ballon d‘Or, Salah će morati osvojiti ne samo nju, već i Premier ligu i Ligu prvaka. Zadatak je težak, ali on je to već jednom napravio. U Liverpoolu doista igra fantastično. (rš)

Linker
28. travanj 2024 13:00