Christoph Daum

 DEPO PHOTOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Dražen Krušelj
ODLAZAK KARIZMATIKA

Bio je prijetnja najvećem ‘carstvu‘, u Hrvatima vidio budućnost, a obilježila ga je bizarna afera

Nijemci kontroverznom treneru nisu zaboravili da se grubo ogriješio o kodeks, ali većina mu je oprostila
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 07:31

Nakon duge borbe s rakom pluća u nedjelju je umro Christoph Daum (70), karizmatična trenerska figura čiji su životni opus njemački mediji jednom saželi u naslov "Čovjek koji je ostao kratak za dužinu vlasi kose".

Nakon što je krajem devedesetih maleni Bayer Leverkusen pretvorio u dežurnog kandidata za titulu, Daum je u džepu držao ugovor s Njemačkim nogometnim savezom (DFB), ali pozitivan nalaz na kokain presudio je njegovim izborničkim planovima. Prozvan za konzumaciju droge, on je dobrovoljno dao uzorak kose na testiranje, a ostalo je povijest.

"Možeš li vjerovati da je ovaj naš luđak upravo srušio rekord na toksikološkom testiranju?" citirali su poslije mediji navodni razgovor u kojem se Rainer Calmund ispred Ulija Hoeneßa iščuđavao pozitivnom nalazu koji je presudio jednoj trenerskoj karijeri u meteorskom usponu. Calmund je onaj proćelavi orijaš od 130 kilograma u elegantnim odijelima, arhitekt uspjeha "apotekara", a Hoeneß onaj uvijek isti Bayernov frontman koji je u Daumu namirisao prijetnju trofejnom monopolu kluba iz Münchena.

image

Christoph Daum

TEUTOPRESS/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- Calmund i Christoph Daum su zajedno došli u Zagreb po mene i Marka Babića. Zapazili su nas u dresu Osijeka i odlučili da će nas dovesti nakon što smo s U-21 reprezentacijom u Splitu pobijedili Portugal 3-0. Zajedno smo proveli jednu sezonu, ja sam kao klinac tek hvatao konce i savladavao njemački jezik, tako da ne mogu reći da smo ostvarili neku veliku suradnju. On je u to vrijeme komunicirao sa senatorima Ballackom, Nowotnym, Robertom Kovačem i Ramelowom, a meni je dvaput na sastancima u četiri oka iznio što točno očekuje od mene. Bio je jasan i precizan, bježao je od eksperimenata i igrače je uvijek stavljao na njihove prirodne pozicije, ali kada danas odvrtim film njegovih treninga, shvaćam da je taktički bio ispred svojeg vremena, vrlo moderan u shvaćanju igre, u blic-razgovoru se Jurica Vranješ prisjeća suradnje s Daumom.

Trenerovu kokainsku aferu Vranješ je u ono doba pratio kao nestvarnu, bizarno ludu priču s kojom se on i suigrači nisu znali nositi. S vremenskim odmakom vjeruje da je epizoda o Daumovom "bijegu preko crte" povećalu javnosti bila izložena u prvom redu zato što je postao prijetnja najvećem "carstvu" u zemlji.

- U Njemačkoj je Uli Hoeneß desetljećima čovjek kojeg se pita o svakom važnijem nogometnom pitanju, nešto poput Zdravka Mamića kod nas kada je bio na vrhuncu moći. Daum je počeo ugrožavati privilegiranu Bayernovu poziciju i trebalo ga je spustiti na zemlju, a Hoeneß zna kako to učiniti. Kada mu se prije 10-12 godina Dortmund previše približio, kupio je Lewandowskog i Hummelsa i tako osigurao Bayernu sljedećih deset godina vladavine, objašnjava Vranješ.

image

Christoph Daum

MAIK HöLTER/TEAM2SPORTPHOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Po izbijanju afere Daum je u prvom trenutku opovrgavao nalaze, ali je pritisnut uza zid ubrzo priznao ovisnost o kokainu i na konferencijama za medije mangupski objašnjavao da je drogu konzumirao kao lijek protiv jakih bolova uslijed artroze kuka. Jasno je, međutim, postalo da za trenera na vrhuncu kreativne snage više nije bilo mjesta u njemačkom nogometu. Umjesto njega posustalu reprezentaciju preuzeo je Rudi Völler i odveo je do finala SP-a 2002., dok je nogometno čedo farmaceutskog diva iz Leverkusena naslijedio Klaus Topmöller i s njim produžio do finala Lige prvaka. Privremeni azil Daum je pronašao u SAD-u, odakle se nakon razdoblja ovisničkog čišćenja vratio na pozornicu pa u narednim sezonama napunio trofejne dvorane Beşiktaşa, Fenerbahçea i bečke Austrije.

Strogi Nijemci kontroverznom treneru nisu zaboravili da se grubo ogriješio o kodeks, ali većina mu je oprostila. Kažu i zbog toga što se džentlmenski ponio kada je na podu završio Uli Hoeneß, nemeza koji mu je u javnim nastupima trljao sol na ranu. Mogao je Daum osvetnički zgaziti Bayernovog šefa kada je ovaj 2014. zaglavio u zatvoru zbog utaje poreza, ali je umjesto toga odbijao intervjue i zaobilazio je temu.

"Mogao si me cipelariti i govoriti protiv mene, ali nikada to nisi učinio i ja sam ti iskreno zahvalan", pohvalio se Daum u autobiografiji kako je rat s Hoeneßom dobio pomirljiv rasplet. U tom trenutku Daum je protiv sebe već imao bitno ozbiljnijeg suparnika, težak rak. Svjestan da ga ne može pobijediti i da liječenjem samo kupuje vrijeme, pronašao je snage sudjelovati u javnim kampanjama za borbu protiv bolesti. Posljednji ozbiljan posao u Njemačkoj odradio je desetak godina nakon kokainske afere, na mjestu gdje je sredinom osamdesetih i započeo trenersku karijeru. Posustali Köln s kojim je bio njemački doprvak vratio je iz "cvajte" u Bundesligu i zatim se povukao s klupe...

Linker
27. rujan 2024 08:10