OSCAR DEL POZO
Golgeterska kriza

Benzema kao Madrid - samrznut! Francuz je u zadnja tri susreta bez gola, asistencije i udarca u okvir

Kad se pogleda lista strijelaca Reala u ovoj sezoni, teško je ne primijetiti jednu anomaliju
Piše: G. Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. siječanj 2021. 19:49

Slikovito su se španjolski novinari izrazili o trenutačnoj formi Karima Benzeme, prvog napadača madridskog Reala. U skladu s vremenom koje zadnjih dana vlada na Pirenejima, napisali su: ‘Benzema se smrznuo’. Naime, u posljednje tri utakmice francuski golgeter ostao je na nuli; bez gola, asistencije, pa čak i bez udarca u okvir suparničkih vrata!

U tom razdoblju Madriđani su remizirali na gostovanjima kod Elchea (1:1) i Osasune (0:0), dok su na domaćem terenu sa 2:0 svladali Celtu. U Elcheu je poentirao Luka Modrić, protiv Celte Lucas Vazquez i Marco Asensio. Benzema je inače igrač odluke za Real, postigao je 32,4 % Realovih pogodaka (12 od 37) u aktualnoj sezoni, stoga se njegove tri utakmice bez gola moraju osjetiti i na rezultatskom učinku.

Drukčija situacija

Kad se pogleda lista strijelaca Reala u ovoj sezoni, teško je ne primijetiti jednu anomaliju. Naime, nakon Benzeme koji je poentirao 12 puta, nalaze se vezni igrači Modrić i Casemiro, svaki s po četiri postignuta pogotka. Kraljevski klub u ovom trenutku nema drugog napadača, koji bi svojim golovima malo rasteretio glavnu špicu i pridonio ispunjenju visokih klupskih ambicija.

image
ANDER GILLENEA

Ostali europski velikani imaju drugačiju sliku po tom pitanju. Robert Lewandowski postigao je 23 pogotka za Bayern ove sezone, slijedi ga Thomas Müller s devet golova. U Juventusu je glavni golgeter Cristiano Ronaldo sa 18 pogodaka, Alvaro Morata zabio je 10 puta. Slična je situacija s Messijem i Griezmannom u Barceloni, Mbappeom i Neymarom u Paris Saint-Germainu, Suarezom i Felixom u Atletico Madridu, Salahom i Maneom u Liverpoolu...

Zinedine Zidane je u svom prvom mandatu prošao kroz razdoblje u kojem je Benzema imao golgeterski post od čak sedam utakmica. Međutim, tada je na Bernabeuu bio i Cristiano Ronaldo, stroj za golove čiji se odlazak u Juventus još uvijek jako osjeća u Realu. Njegov je učinak trebao nadomjestiti Eden Hazard, koji je prije godinu i pol za ogroman novac doveden iz Chelseaja, ali Belgijac dosad još nije ispunio očekivanja, kao ni njegovi suigrači kojima je ofenziva primarni zadatak.

image
GABRIEL BOUYS

Luka Jović dosad u Madridu nije pokazao gotovo ništa, Mariano Diaz minute dobiva na kapaljku, Rodrygo i Vinicius Junior također se nisu nametnuli. Benzema u drugom Zidaneovu mandatu još nije imao takvu sušu kad su golovi u pitanju, no kod Solarija i Lopeteguija je bio po šest utakmica bez pogotka.

Problema je bilo i u prošloj sezoni, kad je drugi najbolji Realov strijelac bio stoper Sergio Ramos sa 11 pogodaka, koliko je zabio i Rodrygo. Zidane će hitno morati pronaći rješenje, jer kad Benzema ne zabija, Real ima velike probleme. A do kraja sezone bit će puno iskušenja za Madriđane, i u domaćim natjecanjima i u Europi.

Linker
18. travanj 2024 07:54