BERNADETT SZABO Afp
VELIKO SLAVLJE U BUDIMPEŠTI

Apsolutna senzacija na EURU: Česi izbacili Nizozemsku, ovakvo četvrtfinale nitko nije očekivao!

Početkom drugog dijela isključen je De Ligt, to je prelomilo utakmicu na stranu Češke.
Piše: Slaven Kižlin/Sportske novostiObjavljeno: 27. lipanj 2021. 16:45

NIZOZEMSKA - ČEŠKA 0:2 (Holeš 68', Schick 80')

BUDIMPEŠTA Puškaš Arena. Gledatelja 55.000.

Sudac: Sergej Karasjev (Rusija).

NIZOZEMSKA: Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (od 81. Timber) - Dumfries, De Roon (od 73. Weghorst), F. de Jong, Van Aanholt (od 81. Berghuis) - Wijnaldum - Depay, Malen (od 57. Promes). Izbornik: Frank de Boer.

ČEŠKA: Vaclik - Coufal, Čelustka, Kalas, Kaderabek - Holeš (od 85. Kral), Souček - Masopust (od 79. Jankto), Barak (od 90. Sadilek), Ševčik (od 85. Hložek) - Schick (od 90. Krmenčik). Izbornik: Jaroslav Šilhavy.

Žuti kartoni: Dumfries (46), Coufal (56), De Jong (84).

Crveni karton: De Ligt (55)


Danska će u subotu za u borbi za polufinale igrati protiv Češke. Danas su u Budimpešti saznali suparnika, očekivali su da će to biti Nizozemska, ali su Česi još jednom pokazali da su pravi majstori što se Eura tiče.

Očekivala se utakmica utakmica u kojoj će dominirati Nizozemci, no od prve minute ekipa Jaroslava Šilhavyja pokazala je da nema namjeru biti u podređenom položaju. Početni nalet igrača u narančastim dresovima vrlo brzo je neutrauliziran. U 8. minuti prva prigoda - prvi korner na utakmici za Oranje. Kratko dodavanje, ubačaj Blinda De Ligt je s druge stative vratio na volej Depayja, otišlo je pored gola... Moguće je da je De Ligt bio i u zaleđu, nije se provjeravalo.

U 13. minuti Depay i Malen te njihova krasna suradnja rezultirala je time da je Vaclik izašao po loptu i spriječio izlazak Malena u situaciju jedan na jedan. U 13. je Dumfries opet probao, Vaclik je izletio u prazno, ali Kalas je blokirao. Kombinatorika, puno dodavanja i suradnje između linija trebalo bi probiti Čehe. Nije to njihov klasični bunker, ali je vrlo organizirana igra u defenzivi. Nešto nalik Austrijancima jučer protiv Italije. U 19. proletio je Van Aanholt po lijevoj strani i ubacio u sredinu gdje Kaderabek požrtvovno djeluje ispred trojice Nizozemaca koji su samo čekali priliku za pogodak.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

U 22. minuti evo i Čeha, Ševčik je ubacio s desne strane, Souček je bio ispred De Roona na lopti u petercu, ali ona nije bila opasna za Stekelenburga. Bila je ovo prva opasnost pred njegovim golom. Oranje nakon toga nije uspjelo nametnuti svoj ritam, njihove šanse ipak su bile sporadične u 31. minuti, okomita lopta Blinda na desnu stranu za Dumfriesa, ovaj je opet slomio nekoliko protivnika, dao za Malena čiji udarac blokira Kalas.

U 38. minuti šansa za Čehe! Masopust za Baraka, a ovaj preko gola. Nevjerojatan propust, napravili su višak Česi, ali nema gola, De Ligt je blokirao. Barak je do jučer odigrao tek četiri minute protiv Hrvatske, a dobio je priliku umjesto ozlijeđenog Daride.

Nastavak je donio žuti karton Dumfriesu i trenutak odluke u 54. minuti, crveni karton za De Ligta. Dvije minute prije Malen je išao jedan na jedan protiv Vaclika, htio ga je predriblati, ali vratar Seville to čita.! Odmah na drugoj strani De Ligt igra rukom nakon što se poskliznuo. Nakon provjere VAR-a stoper Juventusa morao je van.

Otvorio je taj crveni Česima, odmah su se nametnuli, šansu je promašio Kaderabek u 66. minuti. Sjajan ubačaj Masopusta, vidio je Kaderabek otvoreni lijevi kut vratara Stekelenburga i probao plasirati loptu s kakvih desetak metara, no blokirao je Dumfries i spasio gol. Dvije minute kasnije nije bilo spasa, korner za Češku, odnosno za Baraka, Kalas je prenio na drugu stativu, a tamo bez problema Holeš to stavlja u mrežu. De Jong i vratar Stekelenburg to su ispratili samo pogledom.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Nakon toga Nizozemci su pokušali povratak, ali Česi su kontrolirali zbivanja na terenu, u 80. minuti su potvrdili posve zasluženu pobjedu. Schick je zabio, Holeš asistirao. Četvrti pogodak na turniru za sjajnog napadača.

Nizozemci su ostali puno toga dužni, tijekom cijele utakmice nisu uputili ni jedan udarac u okvir Vaclika, Češka je još jednom pokazala da je Euro posebno natjecanje za njih. Prije 45 godine osvojili su naslov, prije 25 bili su u finalu, a 2004. u polufinalu ovog natjecanja.

Tomaš Holeš, igrač utakmice s pogotkom i asistencijom za Češku:

"To je prvenstveno bila kolektivna predstava, činjenica da sam bio strijelac samo je bonus. Imam obrambenih zadaća, ali ponekad koristim situacije kada me suparničke momčadi ostave nečuvanog. Kalas je napravio sjajan posao u skoku, a meni je ostao lakši dio posla. Smatram kako smo dobro počeli, bili bolja momčad, no onda su nas Nizozemci natjerali na trku, ali nismo im davali prostora i zato smo pobijedili".

Frank de Boer, nizozemski izbornik:

"Češka se pokazala teškim protivnikom, ali mislim kako smo bili bolji do isključenja. Naši bočni igrači su doši u dobre pozicije za ubačaj, ali nedostajala je kvalitetna zadnja lopta".

Matthijs de Ligt, nizozemski reprezentativac koji je isključen zbog igranja rukom u 55. minuti:

"Izgubili smo zbog moje pogreške. Imali smo kontrolu utakmice to tog trenutka i zato se osjećam odgovornim".


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Imamo prvo četvrtfinale Eura! Danska - Češka, u subotu, 3. srpnja u Bakuu! Česi su šokirali Nizozemsku.

90' Igrat će se još šest minuta sudačke nadoknade. Schick i Barak su izašli i dobili "standing ovation" s tribina Puskas Arene.

88' Nema igre previše u posljednjih nekoliko minuta, čeka se samo zadnji zvižduk suca Taylora.

85' Nervoza... De Jong je sada dobio žuti karton zbog prigovora nakon što je Vaclik pokupio jednu visoku loptu nakon ubačaja pred Weghorsta.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

82' Velika senzacija... Dvije promjene kod Nizozemske, ušli su Timber i Berghuis... Ali, kasno.

80' GOOOOOL! Evo Češke na 2:0! Schick je zabio, Holeš asistirao. Četvrti pogodak na turniru za sjajnog napadača.

79' Nema sredine terena. Malo jedni, malo drugi. Neće Česi htjeti ostati na ovoj minimalnoj prednosti, priprema njihova klupa sada i prve promjene. Umjesto Masopusta ulazi Jankto.

image
LASZLO BALOGH Afp

77' Prijete Nizozemci i s igračem manje, jedan od brojnih Dumfriesovih ubačaja nitko nije stigao pospremiti u mrežu u sredini.

74' Umjesto De Roona ulazi Weghorst, moraju Oranje sada stisnuti u napadu, trebaju hvatati rezultat.

72' Cooling break! Kao i u prvom dijelu, sudac Taylor šalje igrače na predah. Nizozemci su u teškoj situaciji.

70' Nije Nizozemska izdržala, preveliki su bili napori za očuvanje rezultata nakon isključenja De Ligta. Ludnica čeških navijača u Budimpešti.

68' GOOOOOOL! Holeš je zabio! Korner za Češku, odnosno za Baraka, Kalas je prenio na drugu stativu, a tamo bez problema Holeš to stavlja u mrežu. De Jong i vratar Stekelenburg to su ispratili samo pogledom.

66' Kaderabek! Sjajan ubačaj Masopusta, vidio je Kaderabek otvoreni lijevi kut vratara Stekelenburga i probao plasirati loptu s kakvih desetak metara, no blokirao je Dumfries i spasio čisti češki gol.

64' Nizozemci bez De Ligta izgledaju potpuno drugačije. Nedostaje im jedan igrač, sada u sredini terena s obzirom da se De Jong povlači na stopera, a Promes ordinira iza Depayja.

image
BERNADETT SZABO Afp

61' Opet je VAR bio aktivan, no nije dosuđeno igranje rukom u kaznenom prostoru za Dumfriesa, igra se dalje.

59' U igri je Promes umjesto potencijalnog trgičara Malena. Imat će sada Česi višak na bočnim pozicijama, pitanje je jasno, hoće li ga uspjeti iskoristiti i na koji način.

56' Imali su Česi i priliku iz slobodnog udarca, Coufal je pogodio u živi zid pa srušio Dumfriesa koji je išao u kontru i za to dobio žuti karton.

54' VAR je provjeravao situaciju oko De Ligta za potencijalni crveni karton odnosno namjerno igranje rukom, išao je i Karasev sam pogledati tu situaciju... I to je crveni karton za De Ligta!

52' Nevjerojatna prilika za Malena! Jedan na jedan protiv Vaclika, htio ga je predriblati, ali vratar Seville to čita! Odmah na drugoj strani De Ligt igra rukom nakon što se poskliznuo, bit će to slobodni udarac iz jako dobre pozicije za Čehe.

image
BERNADETT SZABO Afp

51' Opet De Vrij za Dumfriesa, ovaj desnom stranom leti kao metak pored sporog (možda i ozlijeđenog) Kaderabeka... Ali, predaja lopte za Malena u sredinu nije bila dobra.

49' Put do pobjede danas neće biti nimalo jednostavan. Ali, Oranje hvataju svoje rekorde.

46' Kreće nastavak dvoboja, i dalje čekamo pogodak na Puskas Areni. Nema promjena u odnosu na početne sastave. Ali, ima žutog kartona za Dumfriesa koji je laktom u glavu pogodio Kaderabeka. Nije prošlo pola minute, a ruski sudac Karasev morao se hvatati za džep.

POLUVRIJEME: Probali su nizozemski nogometaši u posljednjem napadu još jednom zaprijetiti preko Depayja, no njegova lopta za Van Aanholta bila je prebrzo poslana pa je potonji ostao u zaleđu...

To je to za prvih 45 minuta u Budimpešti.

43' Čini se da ćemo na poluvrijeme otići bez golova u Budimpešti. Moglo ih je biti, i to s obje strane.

40' Protunapad! Dumfries prolazi po desnoj strani, sam ulazi gotovo do peterca, ali loptu na putu do Malena Česi opet uspjevaju izblokirati. Uzbuđenja dakle, ne nedostaje.

38' Kakva šansa za Češku! Masopust za Baraka, a ovaj preko gola... Nevjerojatan propust, napravili su višak Česi, ali nema gola, De Ligt je blokirao... Barak je dosad na turniru odigrao tek četiri minute protiv Hrvatske, a danas je dobio priliku umjesto ozljeđenog Daride.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

35' Česi su se sada opet premjestili pred vrata Stekelenburga, ubačaj na Schicka bio je preblizu vrataru.

31' Još jednom Malen! Okomita lopta Blinda na desnu stranu za Dumfriesa, ovaj je opet slomio nekoliko protivnika, dao za Malena čiji udarac blokira Kalas.

28' Češka drži egal u posjedu lopte i izgleda sve bolje. U svom periodu igre od kakvih desetak minuta, Oranje nisu stvorile poziciju za dolazak u vodstvo. Schick je sada zaprijetio, od bloka De Roona odbila se lopta do Stekelenburga.

25' Cooling break! Vruće je, pakleno u Budimpešti. Uoči početka utakmice bilo je 31 stupanj u hladu Puskas Arene pa su igrači dobili uobičajenu šansu za osvježenje.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

22' Ali, evo ih. Baš je Ševčik ubacio s desne strane, Souček je bio ispred De Roona na lopti u petercu, ali ona nije bila opasna za Stekelenburga. Bila je ovo prva opasnost pred njegovim golom.

21' Česi zasad opasni samo iz kontri. Maločas Depay nije naciljao nikog iz slobodnog udarca s desne strane, barem ne od svojih, a Ševčikov protuudar nije prošao.

19' Proletio je Van Aanholt po lijevoj strani i ubacio u sredinu gdje Kaderabek požrtvovno djeluje ispred trojice Nizozemaca koji su samo čekali priliku za pogodak.

17' Instrukcije s klupe Nizozemske su jasne. Kombinatorika, puno dodavanja i suradnje između linija trebalo bi probiti Čehe. Nije to njihov klasični bunker, ali je vrlo organizirana igra u defanzivi. Nešto nalik Austrijancima jučer protiv Italije.

image
DARKO BANDIC Afp

13' Nizozemci su uoči ove utakmice proglašavani za velike favorite. No, Schick i društvo na ovom su Euru mnoge već očarali svojim izvedbama. Sada je Dumfries opet probao, Vaclik je izletio u prazno, ali Kalas je blokirao.

10' Još jednom narančasti. Depay i Malen, njihova krasna suradnja rezultirala je time da je Vaclik izašao po loptu i spriječio izlazak Malena u situaciju jedan na jedan. Veliki pritisak Nizozemske.

8' Evo Nizozemaca! Prvi korner na utakmici za njih, točnije za WIjnalduma, sjajna prilika. Kratko dodavanje, ubačaj Blinda De Ligt je s druge stative vratio na volej Depayja, otišlo je pored gola... Moguće je da je De Ligt bio i u zaleđu, nije se provjeravalo.

image
LASZLO BALOGH Afp

6' Početni mini-pritisak Oranja Česi su lako neutralizirali. Bit će ovo velika bitka u sredini terena danas.

3' Probali su i Česi! Holeš, koji ima dobar udarac iz daljine, ovoga puta gađa preko Stekelenburgovog gola.

2' Zaista sjajno izgleda Puskas Arena danas. Ovo je posljednja utakmica koja će se na Euru igrati na ovom stadionu. Bilo je govora da bi se moglo igrati i polufinale, odnosno finale, ali zasad ono ostaje u Londonu.

Inače, već je bilo opasno, Malen je s lijeve strane ubacio, uletio je Dumfries s desne strane, no lopta je za njega bila zamalo prebrza.

image
LASZLO BALOGH Afp

18.00 Utakmica je počela!

17.50 Tko upiše pobjedu večeras, u četvrtfinalu ga čeka Danska koja je jučer s 4:0 nadigrala Wales.

image
Kostur EURA
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

17.35 Već je neko vrijeme zagrijana atmosfera na Puskas Areni. Čeka nas i pravi, vatreni navijački dvoboj na punom stadionu.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

17.20 Nizozemski navijači rade show na ulicama Budimpešte.

17.15 UEFA je na svojim mrežnim stranicama objavila da je dopušten ulazak na stadion sa simbolima duginih boja, kao i njihovo korištenje u fan-zonama po gradu.

16.45 Poznati su sastavi za današnju utakmicu. Česima nedostaju ozlijeđeni Darida i Boril, Nizozemce danas od početka ne predstavlja Weghorst.

Linker
17. svibanj 2024 22:40