Grand Stade de Casablanca

 Screenshot (YouTube)
GRADNJA JE POČELA

VIDEO: Arhitektonsko čudo koje oduzima dah, pogledajte kako će izgledati najveći nogometni stadion na svijetu

Maroko će SP organizirati s Portugalom i Španjolskom, a tri utakmice igrat će se u Argentini, Urugvaju i Paragvaju
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. ožujak 2024. 13:02

Svjetsko prvenstvo 2030. bit će u puno toga specifično. Na stotu obljetnicu prvog Mundijala turnir će se igrati na tri kontinenta u šest država, a obilježit će ga i spektakularno zdanje koje će imati titulu najvećeg stadiona na svijetu.

U marokanskom gradu Mansoura, četrdesetak kilometara sjeverno od Casablance počeli su pripremni radovi na izgradnji stadiona kapaciteta 115.000 mjesta. Grand Stade de Casablanca tako će kapacitetom za okruglih tisuću mjesta nadmašiti stadion u Pjongjangu. Projekt vrijedan 450 milijuna eura povjeren je konzorciju koji je predvođen tvrtkom marokanskog arhitekta Tarika Oualaloua. Rok za izgradnju je 2028. godina.

- Grand Stade de Casablanca duboko je ukorijenjen u marokansku kulturu, sa svojom tradicijom i suvremenim izrazima. Oslanja se na šator i vrt, kao i na topografiju i krajolike Maroka. To je prostor otvoren prema svijetu i pun poštovanja prema prirodi koju štiti. Grand Stade de Casablanca utjelovljuje veliku tradiciju marokanskog gostoprimstva - objasnio je Tarik Oualalou.

Marokanci računaju kako bi se upravo na Grand Stade de Casablanca moglo igrati finale Svjetskog prvenstva međutim i Španjolci imaju jake adute u dva kultna stadiona. Kultni Santiago Bernabeu koji je prošao temeljitu obnovu te Camp Nou na kojem trenutno traju radovi.

Maroko će, inače, SP 2030. zajedno organizirati sa Portugalom i Španjolskom, a tri utakmice igrat će se u Argentini, Urugvaju i Paragvaju.

Linker
11. travanj 2024 19:23