Slavlje Chelseaja

 KARIM SAHIB Afp
NOVI TROFEJ

Vatreni na krovu svijeta! Nakon europske, Kovačić & Co. osvojili i svjetsku klupsku titulu

Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić odigrao je onih regularnih 90 minuta dvoboja.
Piše: Goran Čičin - Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 12. veljača 2022. 20:09

CHELSEA - PALMEIRAS 2:1 (Lukaku 55', Havertz 117'-11m / Veiga 64'-11m)

ABU DHABI – Mohammed Bin Zayed. Gledatelja 40.000. Sudac: Beath (Australija).

CHELSEA (3-4-2-1): Mendy – Christensen (od 91. Sarr), Silva, Rüdiger – Azpilicueta, Kante, Kovačić (od 91. Ziyech), Hudson-Odoi (od 76. Niguez) – Mount (od 32. Pulišić), Havertz – Lukaku (od 76. Werner). MENADŽER: Thomas Tuchel.

PALMEIRAS (4-2-3-1): Weverton – Rocha (od 118. Deyverson), Gomez, Luan, Piquerez – Danilo, Ze Rafael (od 60. Jailson) – Dudu (od 103. Navarro), Veiga (od 77. Atuesta), Scarpa – Rony (od 77. Wesley). TRENER: Abel Ferreira.

CRVENI KARTON: Luan (120+6. - start s leđa).

Chelsea je bio posljednja europska momčad koja nije osvojila Svjetsko klupsko prvenstvo, no ova generacija Bluesa ispravila je propust Drogbe, Terryja i Čecha koji su svoje nasljednike bodrili s tribina u Abu Dhabiju. Bluesi su pogotkom Kaija Havertza s bijele točke u drugom produžetku stigli do velikog slavlja te nakon osvajanja europske krune postali i prvaci svijeta. Prestižnim se naslovom okitio i hrvatski reprezentativni veznjak Mateo Kovačić, koji je odigrao 90 minuta za Bluese.

>>> POGODAK KAIJA HAVERTZA ZA 2:1 POGLEDAJTE OVDJE <<<

Thomas Tuchel se vratio na klupu nakon oporavka od koronavirusa, dok je svoje mjesto među vratnicama zauzeo Edouard Mendy koji je sa Senegalom postao afrički prvak. Dobio je Mendy prednost u odnosu na Kepu koji je bio odličan u polufinalnom ogledu.

- Dio sam te priče i sretan sam što sam dobio tu priliku. Kad na kraju zabiješ kasno, trebaš i sreće, ali bili smo neumorni, nismo prestali pokušavati, nismo se predavali i zasluženo smo pobijedili. Havertz je bio nervozan kod penala, iako nije tako izgledalo. No, vjerovali smo statistici i sretan sam zbog njega – rekao je menadžer Thomas Tuchel.

Stoperski trojac Bluesa ostao je isti, na lijevom krilnom beku Hudson-Odoi je zamijenio Alonsa. Umjesto Jorginha, u sredini je uz Kovačića krenuo Kante. Mount je u napadu zamijenio Ziyecha, dok su pozicije startera zadržali Havertz i Lukaku. No, već nakon pola sata Mount je izašao i prepustio poziciju Pulišiću.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

S druge strane, osvajač Cope Libertadores u svojim redovima nije imao velikih zvijezda koje bi bile poznate europskoj publici, ali se momčad Abela Ferreire predstavila kao čvrst i neugodan suparnik. U prvih 45 minuta imao je europski prvak terensku dominaciju i premoć u posjedu lopte, ali se ponovio stari scenarij, u napadačkim akcijama nedostajalo je kreacije i inspiracije.

Lukaku i društvo nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti vrataru Wevertonu u prvom poluvremenu. Najopasniji je bio pokušaj Silve u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, tukao je iz daljine, ali je brazilski vratar odbio loptu u korner.

Chelsea je u 55. minuti ipak stigao do prednosti. Kovačić je pokrenuo akciju po lijevoj strani, Hudson-Odoi je ubacio s boka, a Romelu Lukaku je u društvu dvojice suparničkih igrača s pet metara glavom usmjerio loptu u mrežu.

>>> POGODAK LUKAKUA ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE <<<

Ipak, radost navijača engleskoga kluba nije dugo potrajala, Palmeiras je ubrzo vratio stvari na početak. Igrala se 62. minuta kad je iskusni Silva igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Australski sudac Beath je nakon pregleda snimke na VAR-u pokazao na bijelu točku, a siguran realizator bio je Raphael Veiga. Mendy je odabrao desnu, lopta je otišla u lijevu stranu.

>>> POGODAK VEIGE ZA 1:1 POGLEDAJTE OVDJE <<<

Priliku za novo vodstvo imao je u 73. minuti Pulišić, tukao je malo pokraj vratnice. Tuchel je ubrzo ubacio Wernera i Saula, ali promjene rezultata nije bilo do kraja regularnog dijela. U produžetak je Chelsea ušao s dva svježa igrača, umjesto Kovačića i Christensena priliku su dobili Ziyech i Sarr.

Odluka je pala potkraj drugog produžetka, a Bluesi su do pobjedničkog pogotka stigli iz kaznenog udarca. Luan je igrao rukom nakon akrobatskog udarca kapetana Azpilicuete, a veliko veselje plavoj družini donio je Kai Havertz...

- Ovo je čudesan osjećaj, o ovome sam maštao kao klinac. Nakon europskog, osvojili smo i naslov svjetskog prvaka. Ovo zvuči bolje! Iskreno, kod penala sam bio nervozan, bio je to velik penal, dobro je da sam sačuvao živce. Inače sam treći izvođač, ali jedini sam ostao na terenu – rekao je junak Havertz.


HRVATI - KLUPSKI PRVACI SVIJETA

1996. Alen Bokšić (Juventus)

1998. Robert Jarni, Davor Šuker (Real Madrid)

2001. Niko Kovač, Robert Kovač (Bayern)

2007. Dario Šimić (Milan)

2013. Mario Mandžukić (Bayern)

2015. Ivan Rakitić (Barcelona)

2016. Mateo Kovačić, Luka Modrić (Real Madrid)

2017. Mateo Kovačić, Luka Modrić (Real Madrid)

2018. Luka Modrić (Real Madrid)

2022. Mateo Kovačić (Chelsea)


Al Ahly uzeo treće mjesto

Nogometaši afričkog prvaka, egipatskog Al Ahlyja osvojili su treće mjesto na ovogodišnjem Svjetskom klupskom prvenstvu, oni su u susretu za treće mjesto uvjerljivo nadigrali azijskog prvaka, saudijski Al Hilal sa 4-0 (3-0).

Dvostruki strijelac za Al Ahly bio je Yasser Ibrahim (8, 17), a po jednom su mrežu supatnika pogađali Ahmed Radwan (40) i Amr El Soleya (64).

Linker
29. travanj 2024 11:09