ALBERTO PIZZOLI Afp
TOTALNI KAOS NAKON MAKEDONIJE

Talijani gube 100 milijuna eura, na meti kritika su zvijezde, ali i predsjednik Saveza koji ne želi otići!

Ono što je najružnije za Italiju je da moraju u utorak igrati Turske u Konyaju za treće mjesto
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 25. ožujak 2022. 15:46

Reprezentacija Italija, prvaci Europe 2021., doživjela je, po jednodušnim ocjenama, najteži poraz u povijesti "calcia", "azzurri" su eliminirani na svojem terenu, u Palermu, od izrazitog autsajdera Sjeverne Makedonije u polufinalu doigravanju za odlazak na Svjetsko prvenstvu u Kataru. To je šokantni debakl koji apsolutno nitko nije očekivao, čak ni posumnjao da se može dogoditi.

"Killer" talijanske reprezentacije bio je 29-godišnji Aleksandar Trajkovski, lijevo krilo saudijskog Al Fayha (igrao je za Palermo od 2015. do 2019.), koji je u 92. minuti dvoboja, dakle odmah na početku prvog produžetka, topovskim udarcem, s velika distance, zatresao mrežu domaćina. Utakmica je protekla u nadmoći "azzurra", koji su iskazali totalnu jalovost, Ciro Immobile i njegov kompanjoni nisu uspjeli probiti makedonski bunker.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

"Italiju smo pobijedili na talijanski način", rekao je poslije senzacionalne pobjede Blagoja Milevski, makedonski izbornik. On je još prije dvadesetak dana u razgovoru za torinski Tuttosport najavio nadu u moguće iznenađenje, tada je objasnio:

"Svaka momčad, takav je nogomet, tijekom utakmice dobije makar jednu priliku da se izvede šut i postigne gol. Mi smo u odnosu na Italiju potpuni autsjaderi, oni šesti na rang listi FIFA, mi 76, Italija ima sedamdeset milijuna stanovnika, znači trideset put više od Makedonije, oni su aktualni europski prvaci, njihovi klubovi su nemjerljivo jači, pogotovo igrački, ali na terenu se bore jedanaest protiv jedanaest."

Naslovi talijanskih novina izražavaju žalost, šok, nevjericu, jer su svi računali na prolaz do finala odigravanja protiv Portugala. Koliko su bili sigurno u svoju pobjedu i to ne samo protiv Sjeverne Makedonije nego i u završnom dvoboju protiv Portugala može svjedočiti arogantna izjava izbornika Roberta Mancinija:

"Nema dileme, plasirat ćemo se za mundijal, a onda idemo u Katar osvojiti naslov prvaka svijeta."

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

No, dogodila se senzacija, na stadionu "Barbera" u Palermu u prisustvu čak 34.000 tifosa (bilo je i dvije tisuće gostujućih navijača). "Azzurri" su samo u početku dominirali, ali poslije pola sata igre postajalo je sve jasnije da će teško doći do pobjede. Makedonija je imala hermetički zatvorenu obranu, besprijekorno su čuvali svoju mrežu osim u jednom trenutku kada je vratar Dimitroeski loše intervenirao, darovao takozvanu stopostotnu priliku Domenicu Berardiju, koji se doslovno osramotio, jer je iz blizine promašio vrata.

Kako se bližio kraj regularnog tijeka utakmice tako je postajalo sve očitije da "azzurri" gube sigurnost, djelovali su kao u agoniji, početnički su griješili u lakim dodavanjima, gubili loptu u nepotrebnim driblinzima. Tifosi s tribina su u finišu utakmice čak zapjevali talijansku himnu, nastojali su ih ohrabriti, ali je sve to bilo uzaludno.

Torinski "Tuttosport" je na prvoj stranici objavio pravi krik: "Noooooo", "Corriere delo sport" je istakao da je "azzurri" u paklu, da još jednom ostaju kod kuće, "Gazzetta dello sport" je zaključila "Fuori dal Mmondiale". A to je najtragičnija posljedica kada se zna da talijanska reprezentacija na sličan način nije uspjela izboriti završni turnir u Rusiji 2018. Dakle, poslije prvenstva svijeta u Brazilu 2014. kada nisu prošli prvu rundu natjecanja, Italija je u autu punih dvanaest godina eventualno do svjetskog prvenstva 2026., koje će se prirediti u SAD, Kanadi i Meksiku i kada će biti lakše domoći se finalnog turnira obzirom da će tamo igrati 48 reprezentacija (16 iz Europe).

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Logično je da se traže krivci za debakl, prvi na listi je izbornik Mancini, ali odmah do njega predsjednik nogometne federacije Gabriele Gravina, koji je odmah poslije tragičnog rezultata (šteta se cijeni na sto milijuna eura) najavio da ne želi dati ostavku, kao i da "Mancini mora ostati na svojem mjestu". Gravina sa svojim ljudima opredijelio se da utakmica protiv Sjeverne Makedonije igra u Palermu iz niza razloga, između ostalih, jer se tamo moglo računati na žestoku podršku navijača, zatim jer u Palermu u ovo doba vlada prava proljetna temperatura (26 stupanja) za razliku od Makedonije (6 stupanja), te i zbog praznovjerja, jer talijanska reprezentacije dugi niz godina tamo nije izgubila utakmicu osim onu – zamislite- protiv Hrvatske (1:2) u kvalifikacijama za europsko prvenstvo u Engleskoj 1996.

Tragični su načini na koji su Talijani propustili plasirati se na svjetsko prvenstvo u Kataru, imali su sve kao na pjatu, za izravni odlazak trebala im je jedna pobjeda, ali su kod kuće igrali 1:1 protiv Bugarske, a onda u izravnom dvoboju za katarsku vizu svega 0:0 protiv Švicarske. A na toj utakmici Jorginho, punim imenom Frello Filho Jorge, Brazilac s talijanskom putovnicom nije realizirao kazneni udarac u zadnjoj minuti.

Na udaru kritike našao se i vratar Gianluigi Donnarumma, koji je baš zaspao na crti na vratima, primio je gol s udaljenosti od tridesetak metara. Posebno je izložen kritikama golgeter Ciro Immobile, koji je za svoj klub Lazio ostvario visoki prosjek (0,71) postignutih golova u odnosu na broj utakmica, dok mu je kvocijent golova za nacionalnu momčad svega 0,27.

Ono što je najružnije za Italiju u ovim tužnim trenutcima to je da su unaprijed prihvatili obvezu odigravanja utakmice za treće mjesto u ovom dodatnom final-fouru (Portugalci su to odbili), tako da moraju u utorak igrati Turske u Konyaju

Linker
28. travanj 2024 06:17