Filip Uremović u reprezentativnom dresu (prvi desno)

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
POVRATAK KUĆI

Prvi Hrvat koji je napustio Rusiju: Povremeni Vatreni suspendirao ugovor, hoće li se vratiti u HNL!?

Prema neslužbenim informacijama, zagrebački Dinamo ne planira ga vratiti, ali gdje će?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. ožujak 2022. 17:00

Filip Uremović suspendirao je svoj ugovor s Rubinom iz Kazanja, potvrdio je klub. Povremeni hrvatski reprezentativac odlučio je promijeniti sredinu na što ima pravo po odluci FIFA-e. Radi se o privremenom angažmanu koji smije imati u drugom klubu do kraja sezone.

Uremović je iskoristio FIFA-ino pravilo po kojem stranci u ruskim te svi igrači u ukrajinskim klubovima mogu jednostrano suspendirati ugovor do 30. lipnja i igrati za koga žele. Istina, nakon toga moraju se vratiti u svoj klub, ako im je ugovor i dalje na snazi. Uremović ima takav slučaj jer mu ugovor s Rubinom vrijedi do ljeta 2024. godine.

Odlasci iz Rubina krenuli su još u petak, prije Uremovića isto su učinili Danac Anders Dreyer i Crnogorac Sead Hakšabanović.

- Mislim da ovo nije nevjerojatna vijest u našem novom životu. Ovo je nova stvarnost, s njom se ne suočavamo samo mi. Siguran sam da će to utjecati ili je već utjecalo na gotovo sve ruske momčadi - kazao je trener Rubina Leonid Slutski.

Stvorena je psihoza u kojoj mnogim stranim igračima nije lako, iako ih klubovi, poput Rubina, i dalje uredno plaćaju. Dakako, sad sve najviše zanima gdje će Uremovića igrati do kraja sezone? Njegov menadžer Ivan Bošnjak je "zakopčan do grla".

- Mogu samo potvrditi da je stavio ugovor pod suspenziju, što se službeno zna. Gdje će dalje igrati, to ćemo vidjeti kad dođe u Hrvatsku ovih dana, korak po korak - kazao nam je Bošnjak.

Sezona je u punom tijeku, nekim klubovima trebaju rješenja u obrani, prema neslužbenim informacijama zagrebački Dinamo ne planira ga vratiti, a gdje će? Može se špekulirati s imenima naših vodećih klubova poput Osijeka i Hajduka ili iz drugih država, ali sve će se brzo znati. Prvo treba doći doma jer u nedjelju je još bio u Rusiji. Sad nije lako naći letove do Hrvatske. Uremović je, inače, iz Požege.

Pitanje je što će se događati do sljedeće sezone, ako Rusija ustraje na ratu u Ukrajini možda se FIFA-ina mjera produži pa se niti na ljeto neće morati vratiti u Kazanj. Prvo su otišli svi stranci iz Krasnodara, potom petorica iz Rostova, eto sada već trojica iz Rubina, dakle Ruska premier liga trpi ozbiljne udarce, a to je tek početak.

Uremović je prvi od Hrvata koji igraju u Rusiji koji se odlučio na takav potez. Ostali su svi u svojim klubovima, računajući i Dejana Lovrena u Zenitu. Osim njega u prvoj ruskoj ligi igraju Nikola Moro, Silvije Begić, Tin Jedvaj, Danijel Miskić, Mateo Barać, Zoran Nižić i Filip Mrzljak. Za razliku od Ukrajine gdje zbog razaranja nogometa nema i ne može ga biti, u Rusiji se natjecanja održavaju. Iako su neke utakmice odgođene...

Linker
20. travanj 2024 07:35