Robert Prosinečki

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
OTUŽNE SCENE

Prosinečki je sada shvatio kamo je došao. Ovo je dokaz da Crnogorci još nisu spremni za veliku scenu

"Ne možemo biti zadovoljni kad se izgube dvije utakmice zaredom", rekao je Robert Prosinečki
Piše: M. KovačevićObjavljeno: 12. lipanj 2024. 18:21

Na stadionu “Pod Goricom”, u toploj lipanjskoj večeri, Roberta Prosinečkog je na prvoj domaćoj utakmici kao izbornika Crne Gore, protiv Gruzije, dočekalo tek oko 3.000 “kazališnih” navijača!? U prvom redu lože (koja se samo tako zove) njegovom je poslodavcu i nekadašnjem suigraču, Dejanu Savićeviću, društvo pravio samo nogometaš Stefan Savić. Oni koji obnašaju najviše državne funkcije nisu baš zainteresirani za nogomet.

Prema načinu na koji je djelovao i kako je nakon 1:3 poraza od Gruzije govorio, te poslije dva lipanjska poraza, Prosinečkom je sigurno mnogo toga jasno - slika mogućnosti njegovih igrača, Saveza za koji radi, ozračja...

- Ne možemo biti zadovoljni kad se izgube dvije utakmice zaredom. Bilo je dobrih stvari i te dobre stvari ćemo pokušavati i dalje, a pogreške moramo ispraviti. Neki igrači nisu u formi, što je normalno, nisu dosta dugo igrali. Bit će to sigurno mnogo bolje u rujnu - ipak je optimističan Prosinečki.

Nakon dvije početne pobjede, nad Sjevernom Makedonijom 1:0, te Bjelorusijom 2:0 u ožujku, nogometaši Crne Gore su u lipnju doživjeli dva poraza. Protiv Belgije u Bruxellesu (0:2) prvo poluvrijeme su poklonili domaćinu sve što su mogli, a u drugom su gotovo dominirali. To bi trebao biti putokaz za ono što izbornik želi. Što poraz nije bio uvjerljiviji od 2:0 zasluga je fenomenalnog Matije Šarkića na vratima, koji je skinuo ili dobro intervenirao čak devet puta! Junak i drugog poraza, 1:3 u Podgorici od Gruzije, također je vratar, Milan Mijatović. Skinuo je barem još tri zicera. Dojam je teško mogao popraviti i lijep zgoditak kapetana Stevana Jovetića u drugom poluvremenu.

Gruzija nije selekcija svjetskog renomea, ali je ozbiljna momčad koja će nastupiti na Euru, te je održala sat modernog nogometa Crnoj Gori. Jednostavne i brze akcije, potpisane dodirom klase Kvarachelije, pokazale su svu nemoć Crnogoraca. S druge strane, samo je Jovetić uspijevao parirati svojom klasom, što domaćima nije bilo dovoljno.

Opravdanje “da je Gruzija nabrijana za EP”, da je Belgija 3. na FIFA listi, a da Crnogorci jedva čekaju odmor, da nisu igrali Savić, Adam Marušić, Viktor Đukanović, te u prvom poluvremenu ni Stevan Jovetić, ne može biti opravdanje. Ono malo ljubitelja nogometa koji i dalje pažljivo prate nacionalni tim “javili” su se samo nakon što je Jovetić zabio za 1:2, te poslije jedne bravure Mijatovića. I to je dokaz da Crna Gora još nije zrela za veliku pozornicu. I to je Prosinečki sigurno vidio.

U ožujku je Crna Gora ostvarila dvije lijepe pobjede, u lipnju su uslijedila dva poraza. Svi u Crnoj Gori priželjkuju nastavak te “matrice”, odnosno, dva trijumfa u rujnu kada u Ligi nacije slijede Island i Wales. Onda bi i stadion bio pun (12.000), ozračje opet nabrijano, a Savićeviću bi se sigurno javilo oho-ho dužnosnika za mjesta u loži. Sve to zna i Robert Prosinečki.

Linker
12. lipanj 2024 18:21