Mateo Kovačić

 JED LEICESTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
MAESTRALNA IZVEDBA

Priznanje FIFA-e za Matea Kovačića! Oduševljeni i u Chelseaju: ‘On je naš veliki vođa‘

‘Bilo bi stvarno osvojiti još jedan trofej, znamo koliko će teško biti u subotu‘, rekao je Vatreni
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. veljača 2022. 09:18

Nije bilo onako kako bi to navijači Chelseaja očekivali, ali u polufinalu Svjetskog klupskog prvenstva slomljen je azijski prvak Al Hilal. Minimalno, 1:0, golom Romelua Lukakua, i to nakon grube pogreške protivničkih stopera. Ubacio je Havertz, a Lukaku samo pospremio s dva metra ono što obrana Saudijaca nije znala otkloniti. Ostalo? Bilo je tu i još prilika za londonske Plavce, ali i traumatičnih trenutaka u drugom poluvremenu. Tada su Marega i društvo koje s klupe predvodi Leonardo Jardim krenuli po izjednačenje. Nisu uspjeli, prvenstveno zbog vratara Kepe Arrizabalage, i dalje najskuplje plaćenog čuvara mreže svih vremena.

Zanimljivo, iako je Lukaku zabio jedini gol, a Kepa branio čuda u nastavku, FIFA je za igrača utakmice izabrala - Matea Kovačića! Hrvat je u siječnju protiv Liverpoola u Premier ligi možda zabio i gol sezone, u jednoj je utakmici bio i s kapetanskom vrpcom oko ruke, a sada je odigrao novu dobru utakmicu. Toliko dobru da ga je pomoćni trener Zsolt Low (glavni Tuchel ima koronu) nakon susreta na presici prozvao "velikim vođom Chelseaja".

image

Grafika: SofaScore za SN

SofaScore

- Možda sam napravio neke, idemo ih nazvati, neprisiljenim pogreškama koje inače ne radim, ali dobro je i zadovoljan sam. Moram istaknuti Kepu. To je vratar svjetske klase, blagoslovljeni što imamo čak tri sjajna golmana u našem klubu. Što se utakmice tiče, bila je vrlo teška. To je polufinale SP-a, znali smo da će biti tako. Mislim da smo trebali zabiti i drugi gol, to bi nas dodatno opustilo.

Chelsea će u subotu od 17 sati igrati protiv južnoameričkog prvaka Palmeirasa za prvu svjetsku klupsku titulu u klupskoj povijesti. Kada su 2012. osvojili Ligu prvaka, u finalu SP-a dobio još jedan brazilski sastav, Corinthians.

- Znamo koliko su strastveni brazilski navijači. Radujemo se toj utakmici, ali i ta će u najmanju ruku biti jednako zahtjevna kao ova protiv Al Hilala. Bilo bi sjajno uzeti još jedan trofej. Do ovoga nije lako doći. Morate se prvo plasirati u europsku Ligu prvaka, pa je onda osvojiti, a onda i proći to polufinale SP-a - kazao je hrvatski reprezentativac nakon što mu je FIFA uručila nagradu za igrača utakmice.

Negdje za to vrijeme pomoćnik Thomasa Tuchela, Zsolt Low imao je press-konferenciju gdje je biranim riječima govorio o Kovačiću:

- Kova ima ogromno iskustvo. Igrao je pregršt ovakvih utakmica. Važan nam je na terenu i izvan njega, a danas je radio - sve. Nije prestajao trčati, nije se prestajao boriti i uvijek nalaziti najbolja moguća rješenja za momčad. Jako smo sretni što jedan takav igrač nastupa za naš klub, on je veliki vođa - pričao je Tuchelov sekundant.

Linker
16. rujan 2024 00:46