Arlington stadion

 IMAGE OF SPORT/NEWSCOM/PROFIMEDIA
POZNATI I FAVORITI

Presedan u nogometu: Finale SP-a 2026. moglo bi biti prvo takvo u povijesti, evo o čemu je riječ

Dallas i Los Angeles su najveći favoriti, ali i New York ima svojih aduta za dobivanje finalne utakmice
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 03. veljača 2024. 10:27

Krovna kuća svjetskog nogometa, Fifa, uskoro će objaviti koji će grad ugostiti finale Svjetskog prvenstva 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku, piše France24.

Najveći favorit u ovom trenutku je Dallas, neki mediji tvrde da će ta čast pripasti stadionu AT&T, domu NFL momčadi Dallas Cowboys. U užoj konkurenciji je i New York, odnosno stadion MetLife na kojem utakmice igraju NFL klubovi, NY Giantsi i NY Jetsi, kao i Los Angeles koji je 1994. već ugostio finale SP-a, kada je Brazil pobijedio Italiju poslije lutrije jedanaesteraca i osvojio četvrti (od pet) naslov svjetskog prvaka.

Kultni The Rose Bowl stadion neće biti jedan od stadiona domaćina SP-a, utakmice u Los Angelesu igrat će se na SoFi stadionu koji je također jedan od kandidata za finalnu utakmicu, no nakon teških pregovora s Fifom koja želi vidjeti određene promjene, pitanje je ima li šansu dobiti takav spektakl.

I Dallas i Los Angeles imaju stadione s krovovima za zaštitu od olujnog vremena, ali i New York ima nekoliko aduta u rukavu - dosadašnji rezultati svog grada u domaćinstvu velikih međunarodnih događaja, prometna povezanost i vremenska zona koja je najprikladnija za europske fanove.

Prvo finale SP-a pod zatvorenim krovom!?

Kako god, Dallas se razlikuje od New Yorka u vremenskoj zoni za samo jedan sat, a u svojoj ponudi tvrdi da krov stadiona u Arlingtonu može bolje smanjiti utjecaj ljetnih vrućina. Što znači da bismo mogli imati prvo finale svjetskog nogometnog prvenstva pod zatvorenim krovom! Konačnu odluku objavit će predsjednik Fife Gianni Infantino.

Podsjetimo, bit će ovo prvi SP u novom formatu od 12 skupina po četiri reprezentacije, a nokaut fazu izborit će dvije najbolje i osam najboljih trećeplasiranih reprezentacija.

Gradovi domaćini Svjetskog prvenstva 2026.

Atlanta

Boston

Dallas

Guadalajara

Houston

Kansas City

Los Angeles

Mexico City

Miami

Monterrey

New York

New Jersey

Philadelphia

San Francisco

Seattle

Toronto

Vancouver

Linker
25. travanj 2024 22:12