FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp
SPASIO OCA OD DEPRESIJE

Od plača u dresu Neymara do briljatnog golgetera! Fascinantna priča o junaku pobjede protiv Srbije

Igrač koji je pokazao da je spreman odvesti Brazil do zlata
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. studeni 2022. 08:20

Želim vam ispričati ribičku priču, počinje autorski tekst za The Players‘ Tribune mladi brazilski as Richarlison kao da će servirati štivo začinjeno nevjerojatnim pikanterijama. Znate već kakvi ribiči mogu biti "minhauzeni" dok se hvale svojim nadljudskim naporima u borbi s kapitalcima. Ali, umjesto toga Richarlison nudi doslovce ribičku priču. Takvu koja mu je, uvjeren je, promijenila život.

Navršio je, dakle, bio već 17 godina kada je s braćom otišao u posjet ocu, tada deset godina razvedenom od majke i na sigurnom putu prema depresiji. Richarlison je u tom trenutku bio samo nogometaš u pokušaju s punim džepovima odbijenica iz različitih klupskih akademija. Tjedan ovdje, hvala, imamo takvih i previše. Dva-tri tjedna na drugoj adresi, hvala, imat ćemo te u vidu.

Spasio oca od depresije

Otac je sinove poveo na pecanje. Udice su smjeli zabaciti samo na jednoj od tri bare u blizini, pokazat će se jedinoj bez ribe. Na povratku doma frustrirani mladi nogometaš se oteo nadzoru, prikrao bogatijoj bari i za dvije minute - hop, eto prve ribe, ali u paketu s njom odmah i nevolje. Nadzornik je doznao za tinejdžerov "krivolov", pred djecom ispsovao neodgovornog oca i zaprijetio mu izgonom iz stana. Očiju punih suza Richarlison se vratio kući, u majčin dom, odlučan da će se divljački prihvatiti treninga, dobiti ugovor i izvući oca iz ralja bijede i depresije.

Svoju ribičku priču za The Players‘ Tribune Richarlison je objavio prije dvije godine, kao zvijezda Evertona. Dotad je već iz egzistencijalnog škripca izvukao i oca i majku i cijelu širu obitelj. Zaslužio je prvi ugovor u klubu Real Noroeste koji je igrao regionalnu ligu države Espirito Santo, pa poslije preko Atletica-MG i popularnog velikana Fluminensea sletio u Englesku.

Na prvoj postaji, u Watfordu, ispočetka se borio s tipičnim problemima brazilskih legionara u Europi. Nostalgija, vrijeme, hrana. Spasio ga je iskusni sunarodnjak, vratar Heurelho Gomes koji ga je uzeo pod svoje i naučio strpljenju, ali čim se aklimatizirao, Richarlison je privukao skaute većih klubova. Već godinu poslije Everton ga je odveo za 39 milijuna eura i zadržao bi ga sasvim sigurno da Richarlison nakon četiri sezone tavorenja u klupskoj osrednjosti nije shvatio da je vlastitom talentu dužan pružiti šansu u Ligi prvaka. Zabio je 53 gola za "toffeese" prije nego što se ljetos preselio u Tottenham (transfer "težak" 58 milijuna eura). A tu polako ulazimo na teritorij ribičkih i lovačkih priča.

Za samo osam godina Richarlison je prešao put od igrača koji se ne može probiti do stipendije u klubovima poput Avaija ili Figuerensea, pa se ljeti noseći Neymarov dres vraća majci i djedu kako bi s njima radio i zaradio plaću prodajom sladoleda i čokoladnih kolača, do napadača koji otvara kampanju Brazila na Svjetskom prvenstvu s dva pogotka. Spektakularan gol škaricama mediji već proglašavaju kandidatom za prvu turnirsku ljepoticu i godišnju Fifinu nagradu Puskas, iako nogometni veterani u redovima televizijskih komentatora skidaju šešir i prvom Richarlisonovu golu.

"Vladanje prostorom i taj način na koji bira poziciju prije prvog gola meni su jednako impresivni kao i ove škarice. Izgleda vrlo jednostavno, ali nije. Radi se o vrlo dobroj napadačkoj igri", poznaje prirodu ovog posla Alan Shearer.

Cvate u reprezentaciji

Za svojih dana u Evertonu brazilski as je znao upadati u razdoblja golgeterske sinkope. Uglavnom se dobro slagao s partnerom Calvert-Lewinom u formaciji 4-4-2, kao drugi napadač, ali kada bi menadžeri mijenjali formaciju i gurali ga na krilne pozicije, Richarlison nije bio previše konzistentan. On jest atraktivan igrač s lijepim setom driblinga u prtljazi, u igri "jedan na jedan" na boku može ostvariti višak i asistencijom počastiti suigrače, ali za momčad je korisniji iz centralne pozicije. Iz tih pozicija postiže veliku većinu svojih golova, koristeći podjednako dobro obje noge te zabijajući značajan broj golova glavom. Sa 184 centimetra on je daleko od gabarita napadačke leteće tvrđave, ali je skakač koji prepoznaje putanju lopte i usto naoružan sjajnim tajmingom.

Richarlison je, drugim riječima, briljantan centarfor. Na povratku u "spurse", s Harryjem Kaneom kao gazdom momčadi i vlasnikom "devetke", Richarlison će još izvjesno vrijeme pristajati na kompromise. Ali, pod Titeovim vodstvom na SP-u prethodno bi se mogao nazabijati golova...


"Kramarić će ispasti žrtva, u napadu će igrati netko drugi". Tim je riječima Krunoslav Rendulić u našem današnjem Mundocastu komentirao promjene u sastavu koje bi Zlatko Dalić trebao napraviti u sastavu za Kanadu u odnosu na Maroko. Sve ostale dvojbe oko Vatrenih, kome bi bilo bolje da je ostao igrati golf nego da je došao na SP te tko više mrzi protivnika nego voli nogomet pogledajte u Mundocastu:

Linker
15. svibanj 2024 16:47