Arda Güler

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia
IMPRESIVAN DEBI

Novi ljubimac navijača Reala: Nasljednik Modrića pokazao je raskoš, igrom podsjeća na legendu

Güler je u debiju pokazao neke karakteristike hrvatskog maestra
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 07. siječanj 2024. 23:39

Navijači Real Madrida imaju novog ljubimca. Mladi 18-godišnji Turčin Arda Güler konačno je upisao prve minute za Kraljevski klub, u 3:1 pobjedi Reala na gostovanju kod četvrtoligaša Arndine na terenu je proveo 59 minuta i pokazao svu raskoš svojeg talenta.

Debitirao je od prve minute, na poziciji iza najisturenijeg napadača, koju je u ovom susretu okupirao Španjolac Joselu. Güler je imao apsolutnu slobodu u svojem pozicioniranju, pa je tako tijekom utakmice djelovao na cijeloj sredini terena, često se spuštajući nisko kako bi pokupio loptu, dok se u trenutcima znao i izvući na desno krilo zbog pozicijskih rotacija ostalih igrača.

Mladi Turčin već je prozvan nasljednikom Luke Modrića, a potencijal u tim navodima opravdao je na susretu, pokazavši neke karakteristike koje simboliziramo s hrvatskim maestrom. Izrazita tehnička sposobnost, mogućnost kombiniranja na malim prostorima, precizna dijagonala na drugi kraj terena i kreativna vizija za konačni pas u prostor sve su sinonimi za igru Luke Modrića, a posljednji navod može se potkrijepiti i pogledom u statističku rubriku, prema kojoj je Güler stvorio dva ključna dodavanja.

Međutim, iako su usporedbe s Modrićem i više nego korektne, teško je, gledajući njegov stil igre, ne pomisliti na njegovog sunarodnjaka Mesuta Özila. Korištenje lijeve noge, nisko težište prilikom kretnje s loptom, zone u kojima se kreće i generalni dojam povezuju asocijaciju s bivšim njemačkim reprezentativcem, i "vicem" s kojim je on u Real Madridu i Arsenalu bio jedan od najboljih veznjaka na svijetu. Svoju partiju Güler je okrunio izrazito dobrim pokušajem iz slobodnog udarca kada je zatresao vratnicu domaće momčadi.

Özil je nedugo nakon dolaska Modrića u Kraljevski klub napustio Real, tako da bi navijači Kraljevskog kluba sigurno preferirali ‘modrićevsku‘ karijeru za mladog Gülera. Ljetnim transferom iz Fenerbahçea za 20 milijuna eura Madriđani su, čini se, ostvarili maestralan posao, a s mladom okosnicom koja uključuje Camavingu, Tchouaménija, Valverdea i Bellinghama vezni red ne bi trebao patiti nakon odlaska hrvatskog kapetana.

"Jako sam sretan što sam nosio ovaj legendarni dres i dobio svoju prvu utakmicu. Prvi od mnogih lijepih dana... Vamos!", napisao je Güler na društvenim mrežama nakon utakmice.

Linker
23. svibanj 2024 22:03