MI NEWS Nurphoto Via Afp
BUDUĆI GALACTICO

Nova zvijezda Reala ušla u istu rečenicu s ‘Fenomenom‘: ‘Nisam neki plačljivac, ali...‘

Odradio svoj posao onako kako se napadači i sude – bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 24. ožujak 2024. 21:11

Brazilska nogometna reprezentacija vratila se na pobjedničke staze. Prijateljski okršaj protiv Engleske na Wembleyju završio je minimalnom 1:0 pobjedom Brazilaca, a jedini strijelac na utakmici bio je 17-godišnji Endrick, nova mlada zvijezda brazilskog nogometa. Bio je to njegov prvi pogodak u brazilskom dresu, i to u trećem nastupu, te se na ovaj način najavio europskoj publici, prvenstveno navijačima Real Madrida, koji će ga od sljedećeg ljeta gledati u Bijelom dresu.

Podsjetimo, Endrick je još u prosincu 2022. godine dogovorio nadolazeći transfer u Real, a ispunit će ga nadolazećeg ljeta kada napuni 18 godina. Spomenuta cifra transfera iznosi 35 milijuna eura fiksne odštete, plus 25 milijuna eura potencijalnih bonusa u budućnosti.

Zanimljivo, Endrick je u tek trećem nastupu upisao prvu pobjedu u dresu brazilske reprezentacije. Prije spomenute utakmice s Engleskom Brazil se nalazio u gubitničkom nizu dugom tri utakmice, što je bio prvi takav niz za Brazilce od davne 2001. godine, kada je tadašnja momčad izgubila četiri u nizu, što je ujedno bio i najdulji u povijesti Seleçaoa.

Gubili su Brazilci redom od Urugvaja (0:2), Kolumbije (1:2) i Argentine (0:1), a u posljednje dvije utakmice Endrick je ulascima u 82. i 72. minuti pokušao promijeniti stvari na terenu. Protiv Engleske je na teren ustupio u 71. minuti, a odužio se na najbolji mogući način.

Nije mladi napadač odigrao pretjerano spektakularnu utakmicu iz konteksta same igre, ali je odradio svoj posao u onom aspektu prema kojem se napadači sude – bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme. Kod samog pogotka igrala se 80. minuta, Andreas Pereira proigrao je utrčalog Viniciusa Juniora u prostor, a njegov pokušaj obranio je vratar Pickford, dok je Endrick pravovremeno ispratio napad, izbjegao zaleđe i odbijenu loptu pospremio u mrežu za vodstvo Brazilaca. Šah-mat situaciju za zaključenje priče imao je i sudačkoj nadoknadi utakmice kada je izbio sam pred Pickforda, ali toga puta vratar Evertona bio je uspješniji.

image
BEN STANSALL Afp

- Ovdje mi je obitelj, djevojka, moji agenti. Nisam neki plačljivac, držim se, ali ovo je nešto jedinstveno i jako sam sretan. Osjećaj je jedinstven. Igrao sam videoigre, igrao bih kao Brazil u načinu karijere. Sjećam se igranja ovdje na Wembleyju na utakmici i zabijanja. To mi je palo na pamet i stalno sam razmišljao o tome. Nisam se mogao koncentrirati na igru - rekao je Endrick nakon utakmice

Sve je to malo utjecalo na mene na kraju, na šansu koju sam imao na kraju. Neću lagati. Samo sam razmišljao o pogotku. Samo sam o tome mogao razmišljati. Nisam više mogao razmišljati o utakmici, zaključio je Endrick

Naposljetku, njegov jedan pogodak bio je dovoljan za pobjedu i prekid niza od 21 utakmice bez poraza Engleske na Wembleyju.

- Znamo da je on opasan igrač. Uspio je ispratiti akciju i zabiti pogodak rekao je menadžer Engleske Gareth Southgate i nastavio:

- Trebali smo braniti gol bolje nego što jesmo. To je briljantan trenutak za njega. Imali smo isto toliko pokušaja koliko i oni prema golu, ali na kraju je taj nemilosrdni trenutak taj koji odlučuje utakmicu - zaključio je.

Ovim pogotkom Endrick je istaknuo nominaciju za mjesto u početnom sastavu reprezentacije. Napadačku rotaciju na najistaknutijoj poziciji u pravilu rotiraju Arsenalov Gabriel Jesus i Tottenhamov Richarlison, no zbog raznih ozljeda spomenutog dvojca Brazil nema istaknutu devetku. Jesus je nakon sjajne prošlogodišnje sezone u Arsenalu zbog ozljeda ispao iz početnog sastava Arsenala i još uvijek hvata formu pred Copa Americu u šestom mjesecu, dok je Richarlison u većini slučajeva standardan u Tottenhamu. Prijateljska utakmica protiv Engleske pokazala je da je opcija u samom vrhu napada i Rodrygo, s obzirom na pregršt krilnih opcija u kojima uživa trener Dorival Júnior.

image
BEN STANSALL Afp

Brazil sutra očekuje još jedna prijateljska utakmica u Europi, ovoga puta će navijači Real Madrida imati priliku u svome gradu gledati Endricka i njegov Brazil u susretu sa Španjolskom. Posljednja, generalna provjera u šestom mjesecu prije Copa Americe bit će utakmica sa SAD-om.

NOVI REKORD

Pogotkom protiv Engleske Endrick je postao najmlađi igrač u povijesti stadiona Wembley koji je zabio pogodak na reprezentativnoj razini. Bio je to njegov prvi seniorski gol za Brazil u dobi od 17 godina i 246 dana. U Brazilu ga često uspoređuju s Ronaldom "Fenomenom", a ovim pogotkom postao je i najmlađi strijelac za brazilsku reprezentaciju od spomenutog Ronalda. (tdr)

Linker
24. ožujak 2024 21:17