Joško Gvardiol

 ADRIAN DENNIS Afp
ODLUKA JE NA DALIĆU

Može li Gvardiol i za Hrvatsku igrati kao za Manchester City? Evo kakvu bi ulogu mogao dobiti u budućnosti

Treba vremena da taj novi način igre Hrvatske igračima sjedne još bolje, da se naprave mehanizmi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. listopad 2024. 13:03

Nakon što je protiv Arsenala spasio bod u osmoj minuti sudačke nadoknade, Manchester City nije dobio niti Newcastle United. Joško Gvardiol zabio je za vodstvo, ali nisu ga održali, kamoli povećali. Vidi se izostanak Rodrija i De Bruynea, ponajvećih vedeta Građana.

Gvardiol je po mnogima bio igrač utakmice, tako ga je ocijenio i nekadašnji škotski as Alliy McCoist, sada komentatar televizije TNT Sports.

- Glas dajem Jošku Gvardiolu kojem nije bilo lako protiv Jacoba Murphyja, koji je igrao dobro, ali postigao je kvalitetan gol i dat ću mu za to.

U ovoj utakmici nominalno lijevi branič u obrambenih crti s četvoricom, Gvardiol se po shemi kakvu ima kod Guardiole ubacivao u napad, često je bio na vrhu kaznenog prostora polulijevo, a nerijetko i u samom šesnaestercu, nešto poput drugog napadača do Haalanda. Zabio je desnom nogom, nakon što je prije toga lažnjakom poslao čuvara u gol-aut. Bila je to njegova klasična predstava u Manchester Cityju jer mapa aktivnosti pokazuje da ga u Premier ligi ima podjednako na njegovoj i suparničkoj polovici. Zabio je prvi put u novoj ligaškoj sezoni.

To što Gvardiol igra za Građane nije moguće do kraja preslikati na hrvatsku reprezentaciju jer Vatreni nemaju toliki posjed i u većini utakmica nisu toliko dominantni da bi se mogao tako dugo zadržavati pred suparničkom vratima, čak nije u prilici niti toliko često dolaziti. No, svakako je kroz uigravanje linija kretanja igrača treba težiti tome da i Vatreni ofenzivno dobiju što je više moguće od Joška koji bi se u formaciji 3-5-2 mogao, barem s vremena na vrijeme, pretvarati u trećeg napadača. Tako bi dao dodatnu ubojitost Vatrenima kojima je postizanje golova nerijetko teška zadaća.

Dok mu je to s pozicije jednog od dvojice stopera bilo rizično jer prije svega morao je misliti na obranu, kad su trojica stopera može imati više slobode. Naravno, treba vremena da taj novi način igre Hrvatske igračima sjedne još bolje, da se naprave mehanizmi, u tom slučaju imat ćemo pravo očekivati da Gvardiol i za Hrvatsku zabija bitne golove kao za Manchester City.

Linker
04. listopad 2024 10:34