Miljenko Karačić
SLAŽU SE KOCKICE

More promjena u premijerligaškim klubovima! U Širokom Brijegu računaju na igrače koje će im posuditi Dinamo

Dosta je promjena na klupama i u igračkom kadru premijerligaških klubova
Piše: M. KaračićObjavljeno: 10. lipanj 2022. 20:10

Ljetna nogometna stanka u BiH nikad neće biti kraća. Nova sezona Premijer lige BiH kreće već 16. srpnja, još ranije nastupi u pretkolu Lige prvaka čekaju Zrinjski, te u pretkolu Konferencijske lige Velež, Borac i Tuzla City.

Zrinjski je već započeo s pripremama pod vodstvom uspješnog trenera Sergeja Jakirovića, za kojeg se prvo nagađalo da će u zagrebački Dinamo, pa onda u Rijeku, no Jakirović će očito pripremati momčad Zrinjskog za, kako je ranije najavljivao, europski iskorak.

Nakon završetka nižih liga i procesa licenciranja definitivno je poznato svih 12 sudionika Premijer lige BiH za iduću sezonu. Ligu su napustili Rudar iz Prijedora i Radnik iz Bijeljine, a prvi put novi premijerligaši postali su Igman iz Konjica, koji je bio stabilan drugoligaš u bivšoj državi, te Sloga iz Doboja. Oba kluba će u sezonu krenuti na tuđem terenu, jer njihovi stadioni ne ispunjavaju uvjete za najviši stupanj natjecanja.

Kako sezona kreće ranije, već je krenula i ljetna tržnica. Bit će puno promjena na klupama. Feđa Dudić, koji je s Veležom osvojio Kup BiH, već je napustio Mostar i novi je trener Sarajeva. Na Koševo je stiglo i prvo pojačanje. Desnokrilni napadač iz Đakova Ivan Ikić (22), koji je zadnje dvije sezone igrao za Široki Brijeg, prvo je pojačanje Sarajeva, a na Koševu žele još jednog hrvatskog igrača, Franu Čirjaka (26), kojemu je zadnja destinacija bio Lokomotiv iz Sofije.

Osim preuzeo Velež

Novi trener Veleža je Amar Osim, višegodišnji trofejni trener Željezničara. Sin nedavno preminulog Ivice Osima svojedobno je radio u Japanu, dok je u BiH trenirao samo Plave s Grbavice. Novog trenera dobio je i banjolučki Borac. Umjesto hrvatskog stručnjaka Tomislava Ivkovića na klupu Banjolučana sjeo je srbijanski trener Nenad Lalatović (44), koji je do sada trenirao više srbijanskih premijerligaša, a posljednju sezonu Radnički iz Kragujevca. Novi trener Tuzla Cityja je, pak, Dragan Jović.

U potrazi za novim trenerom je i Posušje, jer je Toni Karačić nakon osvojenog odličnog osmog mjesta završio posao na Mokrom docu i važe inozemne ponude. Nagađa se da bi gao mogao zamijeniti jedan od dvojice hrvatskih trenera, Darko Milinović ili Mislav Karoglan. Redove Posušja već je napustio Splićanin Frane Maglica i potpisao za Zrinjski, a novi igrač Posušja je Zvonimir Begić, koji je zadnje dvije sezone branio boje Širokog Brijega.

Osim Begića i Ikića, te Tomislava Čuljka koji je završio igračku karijeru, Pecaru su napustili mlad veznjak Tin Jurica, te pouzdani vratar Dario Miškić. Klupsko vodstvo u pregovorima je o produženju suradnje s hrvatskim kvartetom - Tonćijem Mujanom, Petrom Bosančićem, Jakovom Blagaićem i Markom Jurićem. Trener Ivica Barbarić računa na nekoliko igrača koje će Dinamo posuditi. Uz Vinka Rozića, koji je sezonu završio na Pecari, spominje se i vratar Renato Josipović, koji je prošlu sezonu branio za slovenski Bravo.

Linker
25. travanj 2024 23:01