Harry Kane slavi gol protiv Italije

 ALBERTO PIZZOLI/Afp
NOVI REKORDER

Kane srušio Rooneyja i iskupio se za Katar, gdje su ga navijači Engleske ‘razapeli na križ‘

Karijeri punoj osobnih prekretnica još uvijek nedostaje pravi trofej
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. ožujak 2023. 07:48

Harry Kane postigao je sinoć u kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije (2:1) svoj 54. gol i postao najbolji strijelac Engleske svih vremena. Svoj je podvig opisao kao "čarobni trenutak".

Napadač Tottenhama odagnao je tako sjećanja na ključni promašaj jedanaesterca u porazu Tri lava u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva od Francuske. U Napulju je pogodio penal neposredno prije poluvremena i doveo goste u vodstvo od 2:0 u Napulju.

- Morao je biti jedanaesterac, morao sam ga pucati, a kad sam zabio uslijedile su velike emocije. Bio je to čaroban trenutak.

U svom 81. međunarodnom nastupu, kapetan Engleske je nadmašio Waynea Rooneya koji ima 53 gola za Tri lava.

"Znao sam da neće dugo trajati, ali to je bilo dosta brzo", objavio je Rooney na Twitteru. "Veliki čovjek, nevjerojatan strijelac i engleska legenda. Čestitke Harryju."

- Nevjerojatno je biti dio toga. Samo želim reći velika hvala svim svojim suigračima, osoblju, navijačima, mojoj obitelji kod kuće i mojoj supruzi - dodao je Kane nakon prve pobjede Engleske u gostima kod Italije od 1961. godine.

- Stvarno posebna noć za mene, koju nikada neću zaboraviti. Jednostavno sam jako ponosan.

image
ALBERTO PIZZOLI/Afp

Kane ima tek 29 godina i zabijat će još dugo vremena, Inače, svoj prvi gol za Englesku zabio je samo nekoliko sekundi nakon svog debija protiv Litve u ožujku 2015. Imenovan je kapetanom od izbornika Garetha Southgatea uoči Svjetskog prvenstva 2018. i odveo je svoju zemlju do polufinala, osvojivši Zlatnu kopačku sa šest golova u Rusiji. Još četiri gola na Euru 2020. pomogla su Engleskoj da dođe do prvog velikog finala od 1966. godine.

Velika meta Uniteda i Bayerna

Dva pogotka na Svjetskom prvenstvu 2022. omogućila su mu da se pomakne ispred Garyja Linekera kao najbolji strijelac Engleske na velikim turnirima s 12 golova.

Međutim, karijeri punoj osobnih prekretnica još uvijek nedostaje pravi trofej. Kane ga tek treba osvojiti bilo za klub ili reprezentaciju.

Osim što je izgubio finale Eura 2021., bio je na strani gubitnika i kada je Tottenham stigao do finala Lige prvaka 2019., po prvi put u svojoj povijesti, te je bio poražen 2:0 od Liverpoola u Madridu.

Njegova klupska budućnost ponovno je izvor brojnih nagađanja, jer mu ugovor sa Spursima traje do ljeta 2024. Zna se da je velika meta Manchester Uniteda i Bayerna.

Linker
28. travanj 2024 00:17