JONATHAN NACKSTRAND Afp
UGLEDNI HRVATSKI LIJEČNIK

‘Kad ti srce stane - gotovo je! Ja mu ne bih dao da igra, ne samo za reprezentaciju nego niti petu ligu‘

‘I s defibrilatorom može doći do najgoreg ishoda. Kako bi taj doktor poslije živio s time‘.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. siječanj 2022. 22:54

Christian Eriksen bio je pet minuta mrtav, kako sam kaže, na travnjaku Parkena u Kopenhagenu 12. lipnja prošle godine za vrijeme utakmice Danske i Finske na Euru, no danas tvrdi da može i želi igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Hoće li izbornik Kasper Hjulmand biti spreman vratiti Eriksena među Vikinge i provjeriti koliki su mu dometi, prvo ovisi o tome hoće li počne igrati u klubu kao što je najavljeno i kako će to izgledati. Kad bi se doista vratio u državni sastav mogao bi zaigrati protiv Hrvatske u Ligi nacija. Ili će novi nastupi za reprezentaciju ostati samo san veznjaka koji je u času kolabiranja bio pod ugovorom s Interom...

Eriksen je u intervjuu za dansku televiziju DR1 ustvrdio kako srce nije zapreka da ponovno igra profesionalan nogomet. I to govori u trenutku kad svako toliko stižu informacije o preminulima na nogometnim terenima ili igračima koji su zbog bola u prsima morali napustiti igru, čemu zacijelo razlog nije uvijek jednak njegovom, ali je postalo češće nego ikad. Izgleda da je spreman riskirati život kako bi se vratio lopti.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Pola godine nakon što je kolabirao počeo je individualno trenirati s klubom OB Odense, u kojem je bio tri godine u mlađim kategorijama. Međutim, 29. listopada objavljeno je kako nema pravo više igrati u Serie A zato što mu je ugrađen Kardioverter defibrilator, električni uređaj sličan elektrostimulatoru srca koji se stavlja ispod kože. To se čini zbog srčanih aritmija koje mogu biti fatalne i prouzročiti naglu smrt.

Danski nogometaš sada želi naći novi klub u kojem će revitalizirati karijeru jer Inter je s njim raskinuo ugovor u prosincu. U MIlano je stigao početkom 2020. godine iz Tottenhama, nije bio ni sjena igrača kakvog su očekivali, ali imao je briljantnu plaću od 10 milijuna eura po sezoni. Jasno da mu taj novac nedostaje, da je mislio još zaraditi nekoliko desetaka milijuna, iako je već jako mnogo "pospremio u džep". Je li mu to glavni motiv? Ili želja za nogometom čovjeka koji ima 30 godina?

Italija je jedina koja je objavila da s defibrilatorom nema pravo igrati profesionalni nogomet pa bi teoretski mogao naći angažman bilo gdje drugdje? Tko će mu dati posao? Ili će se okušati prvo u OB-u? Premda tvrdi da je fizički jako dobro, jedno su individualni treninzi, drugo zahtjevi utakmica.

Koliko su šanse Eriksena da ponovno igra vrhunski nogomet, je li to moguće i trebaju li mu liječnici dopustiti, pitali smo profesora Borisa Nemeca, dugogodišnnjeg šefa medicinske službe HNS-a i glavnog doktora Vatrenih.

- Vjerujem kako se radi o želji da ponovno bude bitan, da mu nedostaje ta uloga koju je imao u žarištu zbivanja, kad se sve vrtjelo oko njega, da ga to više motivira nego novac, međutim kad ti srce stane gotovo je. To svi znaju, to zna i on i ne mogu ga razumjeti. Ne samo na razini reprezentacije nego niti pete lige, ja mu ako liječnik nikad ne bih potpisao odobrenje za igranje utakmica niti treninge s ekipom. To ne bi trebao učiniti niti jedan liječnik koji ima savjest. Nisam po struci kardiolog, ali cijeli sam život u sportu i dobro su mi poznati napori vrhunskih nogometaša - jasan je Nemec.

Što bi za Eriksena značilo da igra s defibrilatorom? Može li ga on spasiti da mu srce ne stane?

- Liječnik koji mu je ugradio defibrilator učinio je to kako bi mu dao šansu da živi, a ne kako bi svoje tijelo i srce naprezao da krajnjih granica. Eriksen je dobio priliku za građanski život, za obitelj i prijatelje, a taj koji bi mu potpisao da smije igrati na Svjetskom prvenstvu ne bi mu učinio uslugu. I s defibrilatorom može doći do najgoreg ishoda. Kako bi taj doktor poslije živio s time - rekao je Nemec.

Jesu li to samo Eriksenove maštarije ili će se povratak profesionalizmu zbilja dogoditi, pokazat će vrijeme. Mundijal je daleko, a kad bi mu se ispunila želja da još jednom zaigra na Parkenu u dresu nacionalne vrste, kao što je rekao, to bi moglo biti protiv Hrvatske 10. lipnja 2022. Gotovo točno godinu dana od trenutka koji je za njega umalo bio koban. U tom času dok se srušio Vatreni su na travnjaku Wembleyja imali posljednji trening uoči starta Eura s Engleskom.

Pamtimo da smo na jednom ekranu u press centru gledali dramu u Kopenhagenu, a drugim okom preko stakla bacali pogled na teren na kojem je Dalić radio s ekipom. To da bi godinu kasnije taj Eriksen u tom Kopenhagenu igrao protiv Modrića i društva, bila bi čudesna priča. I vrlo očito riskantna. Ruski rulet.

Linker
25. travanj 2024 20:20