Tin Jedvaj, Dejan Lovren, Nikola Moro

 PROFIMEDIA
VELIKA NEIZVJESNOST

Je li na redu egzodus hrvatskih igrača iz Rusije: Jedan Vatreni sigurno odlazi, što je zapravo Lovrenu?

Ruska liga više nije hit, ali igrači koji nisu zvijezde i nisu na vrhuncu mogu pristojno zaraditi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. svibanj 2022. 18:45

Ruska liga ušla je u završnicu, Zenit je odavno prvak, a dva kola prije kraja moraju se riješiti još neke dvojbe. U Europu ne ide nitko, UEFA je produžila suspenziju na sljedeću sezonu pa se za to ne moraju grčiti. Dinamo Moskva i Soči odgovorit će tko će biti drugi, a tko treći jer imaju po 52 boda iz 28 utakmica. Jedina takva-takva vatra je na dnu. Savez je odlučio proširiti elitni rang na 18 kluba, zato nitko neće izravno ispasti nego će dva najbolja drugoligaša ući, a dvije ekipe na dnu Premier lige će doigravati s trećim i četvrtim u drugom rangu. Ili nekim iza ako koj klub neće imati licencu. Ona je problem kod pojedinih drugoligaša. Na zadnje dva mjesta ovog su časa UFA našeg igrača Filipa Mrzljaka i Arsenal.

Hrvati u ruskim klubovim u posvemašnjoj su neizvjesnosti, ostati ili otići, pitanje je sad.

- Još je rano za ozbiljne odgovore, dečki ne znaju što će biti i čekaju. Zoranu Nižiću je istekao ugovor s Ahmatom iz Groznog, a ostali imaju ugovore koji se isplaćuju. Igraju i nemaju se kamo žuriti - kazao nam je Tomislav Dujmović, nekad igrač u Rusiji, a sada menadžer s jako dobrim kontaktima u toj zemlji.

Ipak je dodao: - Javio mi se ruski novinar, koji je nekad radio u moskovskom Dinamu i kaže da Nikola Moro 99 posto odlazi ovog ljeta, ali još se ne zna kamo.

Moro je hrvatski reprezentativac, bio je u kadru izbornika Zlatka Dalića na turniru u Kataru i želi što bolji status uoči odluke tko će na Svjetsko prvenstvo. U moskovskom klubu je od kolovoza 2020. godine, a tada je potpisao do 30. lipnja 2025. godine. Dejan Lovren, vatreni senator, ima ugovor sa Zenitom još godinu dana i dosad nije davao sugestije da bi ga okončao prije vremena. Ipak, i on ima ljeto za odluku…

image

Nikola Moro (lijevo)

ALEXANDER GALPERIN Sputnik Via Afp

Tin Jedvaj je proteklog ljeta stigao u Lokomotiv, imao je 24 nastupa u prvenstvo i dao jedan gol. Ugovor ga veže još tri godine i također nema jasnu sliku što će dalje. Bude li za njega sve u redu, mogao bi ostati… - Tek nakon što završi ligaško natjecanje, u zadnjem tjednu svibnja, igrači i njihovi agenti počet će rješavati pitanja za sljedeću sezonu - najavio je Dujmović.

- Ništa se još ne zna - kratak i jasan bio je Nikky Vuksan, menadžer Tina Jedvaja.

Osim More, Lovrena, Mrzljaka, Nižića i Jedvaja, u najvišem rangu ruskog nogometa igraju i Silvije Begić u Rubinu, koji je imao 23 utakmice i jedan pogodak te još dvojica. U Rubinu je pod ugovorom i Filip Uremović, ali je odlučio odigrati sezonu do kraja u engleskom Sheffield Unitedu. Pravo da koristi zamrznut ugovor istječe mu krajem sezone i po slovu propisa mora se vratiti u Kazanj. Osim ako se dogovori za raskid suradnje.

Jedna od dvojbi je i hoće li FIFA i za novo prvenstvo dati pravo strancima koji su u Rusiji da suspendiraju ugovor ili toga više neće biti. Dio ih je otišao, značajan broj i ostao, pogotovo u Zenitu koji je većinski sačuvao momčad. Od naših Mateo Barać igra za Krilja Sovjetov, a Danijel Miškić za Ural.

Koliko će biti novca u ruskom nogometu, kakve će biti klupske strategije, koliko će nogomet uopće biti bitan, hoće li klubovi nuditi ispisnice da se riješe onih koji imaju veće ugovore ili neće? Puno je pitanja, a odgovore svi tek čekaju. Ruska liga više nije hit i nije osobito poželjna, ali za igrače koji nisu zvijezde i nisu na vrhuncu karijere i dalje je mjesto gdje mogu pristojno zaraditi. Pogotovo što rubalj nije potonuo kao što se predviđalo. To očito prevladava kod nogometaša, moralne skrupule kod velike većine nismo vidjeli...

Odigravanje prvenstva je dijelom otežano jer se u neke gradove koji su bliže ratnim zbivanjima putuje vlakom, no sezona će biti završena. Nogometni život u Rusiji nije stao, iako su izolirani od svijeta.

Teško da će Dejan Lovren biti spreman za Ligu nacija

Dejan Lovren i dalje se oporavlja od ozljede, propustio je cijeli proljetni dio sezone i po tome sudeći neće biti od koristi niti reprezentaciji za lipanjske utakmice u Ligi nacija.

Oko Lovrenove ozljede postoji neki veo tajne, pitanje je u kakvom je točno stanju taj gležanj i kad će na teren. Izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak 16. svibnja objavljuje popis Vatrenih za četiri ogleda u Ligi nacija. Hrvatska će se okupiti u Zagrebu 30. svibnja, da bi igrala s Austrijom u Osijeku 3. lipnja, Francuskom u Splitu 6. lipnja, Danskom u Kopenhagenu 10. lipnja i Francuskom u St. Denisu 13. lipnja.

Lovren je bio u Kataru, nije mogao igrati, a kako se nije vratio u ekipu Zenita, izbornik će očito morati riješiti pozicije stopera ne računaći na njega. Čak i da ga opet stavi na popis kao za Dohu kad ga je htio imati u kadru, iako je znao da mu neće biti na raspolaganju za igru. Radi se o igraču koji je zadnji službeni nastup imao 12. prosinca prošle godine.

U tekućoj sezoni Premier lige odigrao je samo 14 utakmica, a u Ligi prvaka četiri. Nakon Dohe bio je u St. Petersbugu, ali se potom vratio u Hrvatsku. Nedavno je čestitao Zenitu novu titulu i izrazio žaljenje što zbog “teške ozljede”, kako je naveo, nije mogao pomoći.

Linker
20. travanj 2024 14:57